Gällöfsta panorama jul 2020
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 26 november 2020 - klockan 01:28 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Värmebölja - SMHI klass-1-varnar för mycket höga temperaturer


Karin Sidén 2020-06-23

Skärmdump från SMHIs hemsida klockan 12.00 den 23 juni 20.
Skärmdump från SMHIs hemsida klockan 12.00 den 23 juni 20.

I tisdags (den 23 juni) gick SMHI ut med en Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i stora delar av Sverige. Varningen gäller från i tisdags och resten av veckan. Sedan tidigare har SMHI flaggat för höga temperaturer samt en stor risk för skogsbränder så just nu är Sverigekartan som synes osedvanligt färgrik.

På Sverigekartan har SMHI "målat" med alla tre symbolfärgerna, men den gula färgen - den för mycket höga temperaturer - övertrumfar den lila och den gröna färgen. Observera att Stockholmsområdet skulle vara trefärgat om möjligt.

Den varma luft som nu väller upp från södra Europa ser enligt SMHIs prognoser ut att parkera över oss, och det är sannolikt temperaturer över 30 grader som kommer att råda med start i morgon, onsdag. Eftersom värmen är hög dagtid blir nätterna sannolikt varma de också och SMHI påtalar att tropiska nätter, där temperaturen aldrig sjunker under 20-strecket, är troliga - särskilt här i östra Svealand.


Definition för Varning Klass-1 mycket höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når 30 grader eller mer fem dagar i följd, alternativt maximal dygnstemperatur som når 33 grader eller mer tre dagar i följd, uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

Uniquebyus nov 20

Bageri Mazarin jul 20 sb3

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen