Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 23:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Välbesökt när Alzheimerdagen uppmärksammades


Karin Sidén 2016-09-23

Dans, musik, gemenskap och rörelseglädje är viktigt för hälsan! Oavsett om man har alzheimerdiagnos eller onte.
Bild:Karin Sidén
Dans, musik, gemenskap och rörelseglädje är viktigt för hälsan! Oavsett om man har alzheimerdiagnos eller onte.

I onsdags, den 21 september, uppmärksammades den Internationella Alzheimerdagen med föreläsningar, paneldebatt, minimässa, konstutställning och konstauktion i Kulturhuset i Kungsängen. Att Alzheimer är en sjukdom som berör många gick inte att ta miste på.

Alzheimerdagen avslutades med den numera traditionella auktionen där konst som deltagare i konstgruppen målat auktionerades ut. I år var det konstnären IngaLill Persbrandt som var auktionsförrättare. Pengarna auktionen inbringar går oavkortat till alzheimer-forskningen.

Alzheimer är en sjukdom som berör väldigt många. Inte bara den som själv insjuknar i sjukdomen drabbas, utan även alla anhöriga och närstående. Alzheimer är den i särklass vanligaste formen av demens. Enligt siffror presenterade av Alzheimerfonden står Alzheimer för 60-70% av alla fall av demens. Ungefär 25 000 personer insjuknar varje år i någon demenssjukdom. I takt med att vi blir allt äldre stiger också antalet som drabbas, inte bara i Sverige, utan runt om i världen. 

Orsaken till varför vissa får Alzheimer och andra inte är fortfarande en gåta. Botemedel saknas, men upptäcks sjukdomen i ett tidigt skede kan bromsmediciner skjuta upp och sakta in sjukdomsförloppet. Att det finns en hel del man själv kan göra för att minska risken att insjukna, eller åtminstone försena insjuknandet med flera år känns trösterikt.

Den 21 september är sedan ett antal år tillbaka den Internationella Alzheimerdagen och uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. Här i Upplands-Bro var det i år sjätte gången dagen uppmärksammas med en temaeftermiddag fylld med mingel, paneldebatt, föreläsningar, en minimässa och en konstutställning i Kulturhuset i Kungsängen. 


<span style=\
Bild:Karin Sidén / Ulf Rask
Övre raden: Beröring är viktigt. En stunds mjuk massage är välgörande för själen och gör gott för alla. Åhörarna var många under Alzheimerdagens föreläsningar.
Nedre raden: På minimässan kunde man ställa frågor till utställarna, titta på tavlorna som målats i den dagliga verksamheten på Solrosen, klämma och känna och prova-på olika hjälpmedel, med mera.
Sista bilden, den på Anhörigföreningen, är tagen av Ulf Rask.


Eftermiddagen inleddes med minimässa och mingel där besökarna kunde ta del av några av de metoder som finns för att stimulera de demenssjuka. Doftminnen, känselminnen, massage, skapande verksamhet och annat ryms inom demensvården idag och bidrar i högsta grad till att ge glädje och ljusglimtar i en tung sjukdomsvardag. Där fanns även representanter för PRO och några av de privata vårdföretag som finns i kommunen.

Därefter samlades alla i åhörarsalen/stora scenen för att ta del av föreläsningar och en dansuppvisning.


Eva Folke och Tina Teljstedt.
Bild:Karin Sidén
Eva Folke och Tina Teljstedt.

Ulrika Karén, bibliotekarie och Edi Dem, Sivliasyster, berättade om sitt gemensamma projekt på biblioteket i Bro.<br />Fredrik Eliasson och Mirjam Brocknäs berättade om verksamheten och några av de aktiviteter som erbjuds för demenssjuka och deras anhöriga.
Bild:Karin Sidén
Ulrika Karén, bibliotekarie och Edi Dem, Sivliasyster, berättade om sitt gemensamma projekt på biblioteket i Bro.
Fredrik Eliasson och Mirjam Brocknäs berättade om verksamheten och några av de aktiviteter som erbjuds för demenssjuka och deras anhöriga.


Kristina Sahlman är chefsjuksköterska på Minnesmottagningen i Jakobsberg och berättade om hur viktig rätt kost är.<br />Ann-Sofie Sundman och Ritva Piritmäki från äldreomsorgen i Bro berättade om hur de tänker lite extra på dukningen och inramningen för sina boende eftersom även det spelar stor roll. Måltiden är gemenskap likväl som intagande av näring.
Bild:Karin Sidén
Kristina Sahlman är chefsjuksköterska på Minnesmottagningen i Jakobsberg och berättade om hur viktig rätt kost är.
Ann-Sofie Sundman och Ritva Piritmäki från äldreomsorgen i Bro berättade om hur de tänker lite extra på dukningen och inramningen för sina boende eftersom även det spelar stor roll. Måltiden är gemenskap likväl som intagande av näring.


Eva Folke, socialchef i Upplands-Bro kommun, inledningstalade tillsammans med Tina Teljstedt, Socialnämndens ordförande. Eva Folke välkomnade besökarna och berättade lite om vilka aktiviteter och vilket stöd kommunen har för människor med alzheimers och deras anhöriga, bland annat de uppskattade demenscaféerna i Bro och i Kungsängen. 

-Jag är stolt att stå här som ordförande för socialnämnden. Jag vet att vi gör vad vi kan för att ge ett gott bemötande, sa Tina Teljstedt (KD), Socialnämndens ordförande, och fortsatte:

-Vi är en kommun som ska ge plats. En kommun som ska ge plats för alla! 

-Det är verkligen en förmån att få arbeta i en kommun som Upplands-Bro, som verkligen ligger i framkant i omhändertagandet och vården av demenssjuka. För Upplands-Bro ligger verkligen långt fram i strävan mot att vara en demensvänslig kommun. I somras var vi på plats i Almedalen och föreläste om hur vi arbetar här i kommunen och hur vi hela tiden strävar mot att bli ännu bättre, berättar Helena Åhman, avdelningschef för egenregiverksamheter inom Socialkontoret.

-Vi kommer under dagen prata mycket om den fysiska aktiviteten och hur viktig den är både som förebyggare och broms, men vi ska börja med att stimulera intellektet. För vi vet att det också är oerhört viktigt. 

Ulrika Karén, bibliotekarie och Edi Dem, Sivliasyster, berättade om ett samarbetsprojekt som genomförs i kommunen, nämligen ”Möten med litteratur”. Solrosens dagverksamhet i Bro och biblioteket i Bro har hittills haft fyra träffar där de pratat böcker, tittat på film, lyssnat på musik och umgåtts. Kommande träffar kommer att hållas 14 november och 12 december.

-Det har varit mycket uppskattat, både bland drabbade och anhöriga. Eftersom Solrosen ligger såpass nära Brohuset fick vi en promenad också.Vi har fått VIP-behandling på biblioteket där vi kunnat sitta i ett eget rum med fika och prata om bilder, händelser och minnen från förr utan att känna att vi kanske stör, berättar Edi.

Mirjam Brocknäs, gerontolog och äldrepedagog, berättade vikten av att utveckla det förebyggande arbetet för äldre.

-Världen åldras. Europa åldras. Sverige åldras. Och Upplands-Bro åldras. Och ju äldre vi blir desto större är risken att insjukna i demens. Därför ökar också antalet demens- och alzheimersjuka överallt. Men det går att förebygga - kanske inte förhindra, men i alla fall förlänga det friska livet, och det går att bromsa förloppet om man upptäcker sjukdomen i tid. För att förebygga demens finns det tre saker som är extra viktigt; intellektuell stimulans, fysisk aktivitet och att bryta social isolering, säger Mirjam Brocknäs. Intellektuell stimulans är till exempel korsord, sudoku, skapande, och musik. TV-tittande däremot är inte bra ur ett förebyggande syfte har man kommit fram till.

Vid sin sida hade Mirjam kollegan Fredrik Eliasson som är en av dem som arbetar med olika aktiviteter.

-Vi har bland annat en teknikgrupp som träffas på fredagar, en promenadgrupp på onsdagar och vi håller nu på att se om vi kan göra en hälsostig i Kungsängen, berättare Fredrik. På teknikgruppen kan man till exempel få hjälp att lära sig hur läsplattan fungerar eller hur man skickar ett SMS.

Maten man äter har stor betydelse menar Kristina Sahlman, chefsjuksköterska på Minnesmottagningen i Jakobsberg.

-Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan, säger Kristina och rekommenderar det som kallas ”medical food”. Alla som kan bör äta en hel del fet fisk och nötter, för att på så sätt få i sig många av de viktigaste ämnena kroppen och knoppen behöver. Näringsrik mat är en självklarhet, men också hur den tillagas och intas. Att det luktar lagad mat ökar aptiten och även att bordet är fint dukat.

Ann-Sofie Sundman och Ritva Piritmäki från äldreomsorgen i Bro berättade hur viktig måltiden är och hur de tänker lite extra på dukningen och inramningen för sina boende. För att också få lite struktur på tillvaron gör man extra festligt på helger och högtidsdagar så att inte varje dagen är den andra lik.

Därefter bjöds åhörarna på en trevlig överraskning. Plötsligt började det spelas musik och in dansade Silviasyster Edi Dem tillsammans med Gun Flemström Ahl, som för några år sedan fick diagnosen demens, och som har stor glädje av daglig verksamhet. Dansstilar, musik och klädsel från olika tidsepoker var ett uppskattat avbrott mellan föreläsningarna.


Edi Dem, Siviasyster och Gun Flemström Ahl, som för några år sedan fick diagnosen demens dansade upp på scenen. Fler anslöt och det bjöds på tidstypisk musik och klädsel.
Bild:Karin Sidén
Edi Dem, Siviasyster och Gun Flemström Ahl, som för några år sedan fick diagnosen demens dansade upp på scenen. Fler anslöt och det bjöds på tidstypisk musik och klädsel.

Edi Dem och Mirjam Brocknäs berättade kortfattat om vilket nät av verksamheter som finns runt de demenssjuka och deras anhöriga. Kommunen har stödgrupper, demensombud, dagverksamhet, konstgrupper, utbildningar med mera. När det gäller utbildningar vill man inte bara nå vårdpersonalen och anhöriga utan också de personer som i sitt yrkesutövande kommer i kontakt med dem som har sjukdomen demens. Till exempel har de chaufförer som kör demenssjuka fått utbildning, allt för att de som har sjukdomen ska mötas med respekt och förståelse i sin omgivning, och på så sätt få en höjd livskvalitet.

Föreläsningarna avslutades med en kortversion av den paneldebatt som Upplands-Bro kommun arrangerade i Almedalen. Debatten med temat ”Gemensamt för ett demensvänligt samhälle”. Vi fick även se en film där Gun Flemström Ahl medverkade tillsammans med sin man för att berätta om hur livet förändrats efter diagnosen.

Under paneldebatten var Helena Åhman moderator och ställde frågor till paneldeltagarna.

Gun Flemström Ahl fick frågan om hur det är att leva i samhället med en demenssjukdom.

-Jag tycker att jag möts med hjärta, glädje och kamratanda.


Panelen med Tina Teljstedt (KD), Socialnämndens ordförande, Edi Dem, Silviasyster, Gun Flemström Ahl, pensionär, Mirjam Brocknäs, gerontolog/äldrepedagog, Alf Andersson, Anhörigföreningen och Elisabeth Lauritzen, FOU nu
Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun
Panelen med Tina Teljstedt (KD), Socialnämndens ordförande, Edi Dem, Silviasyster, Gun Flemström Ahl, pensionär, Mirjam Brocknäs, gerontolog/äldrepedagog, Alf Andersson, Anhörigföreningen och Elisabeth Lauritzen, FOU nu

Att det är viktigt att även anhöriga får stöd tog Alf Andersson från Anhörigföreningen upp.

-Som anhörig är det viktigt att man blir trodd och lyssnad på.

-Det är tillfredsställande att kunna säga att Upplands-Bro kommun ligger i framkant för att vara ett demensvänligt samhälle. Även om det alltid finns mer att göra.

Edi Dem fick frågan om betydelsen av rätt bemötande.

-Det är alltid viktigt att möta på rätt sätt, vilket gör att det gäller att ha grundläggande kunskaper när man arbetar med personer som har demens. Det är också viktigt att bygga bra relationer.

Elisabeth Lauritzen, FOU nu, fick frågan vad som är unikt för Upplands-Bro kommun.

-Här har man skapat en hel kedja, där man ger tidiga insatser och har kontakt hela vägen tills det är dags för hemtjänst och boende. I många andra kommuner dröjer det fem-tio år innan kommunen kommer in med stöd. Här i Upplands-Bro finns Mirjam med redan vid diagnosen och det är enormt viktigt eftersom det är ett så omvälvande besked man får. I de flesta andra kommuner är det först när man är så pass sjuk att man måste ha vård som man kommer i kontakt med kommunen och då lämnas man ju "ensam" i sin sorg. 

Mirjam Brocknäs höll med om att det är viktigt med tidiga insatser eftersom den som får diagnosen kan hamna i en kris då det är ett trauma att få diagnosen. När "kommunen" finns med från början får man ett viktigt stöd och en gemenskap som skänker tröst och glädje. Kan man dessutom så skyndsamt som möjligt få in personen i den dagliga verksamheten med rätt former av och bromsande aktiviteter så gör det stor nytta.

Som avslutning på Alzheimerdagen blev det fika och auktion. Auktionsförrättare var konstnären IngaLill Persbrandt, som auktionerade ut ett antal av de tavlor som deltagarna i konstgruppen har målat. Intäkterna från auktionen går till Alzheimerfonden.


Härliga konstverk skapade av deltagare i konstgrupper på Solrosen auktionerades ut i slutet av Alzheimerdagen. Auktionsförrättare var IngaLill Persbrandt, lokal konstnär med ett mångårigt förflutet som bildlärare. Och som hon själv sa när hon presenterade sig: -Om det är någon som undrar om han den där andra Persbrandt så kan jag bara säga att Ja, han är min son!
Bild:Karin Sidén
Härliga konstverk skapade av deltagare i konstgrupper på Solrosen auktionerades ut i slutet av Alzheimerdagen. Auktionsförrättare var IngaLill Persbrandt, lokal konstnär med ett mångårigt förflutet som bildlärare. Och som hon själv sa när hon presenterade sig: -Om det är någon som undrar om han den där andra Persbrandt så kan jag bara säga att Ja, han är min son!


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen