Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 13:37 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vapenamnesti 1 februari till 30 april
Meddelande från Polismyndigheten


Meddelande från Polismyndigheten 2018-01-22

Lämna in vapen till polisen och bidra till att få bort illegala vapen från samhället. Den som lämnar in vapen under amnestin får vara anonym och riskerar inte att bli straffad för innehavet.

-Det dödliga våldet med skjutvapen ökar liksom antalet insmugglade illegala vapen. Att minska illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin.

Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition, utan att ha rätt till det, kan lämna egendomen till polisen utan att dömas för innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt. Den som lämnar in vapen har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.

-Jämfört med de lagliga vapen som har licens, finns det en betydligt högre risk att de illegala vapnen missbrukas eller kommer i orätta händer för att användas vid brott.  Det här är vapen som ofta förvaras bristfälligt, undanstoppade eller gömda på exempelvis vindar och i uthus, säger Joakim Norenhag.

Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Nationellt forensiskt centrum för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.

Tänk på säkerheten genom att skruva i sär vapnet och förpacka det i en väska eller låda under transporten till polisen. Observera att vapenamnestin endast gäller skjutvapen och ammunition. Sprängmedel eller explosiva varor omfattas inte av denna amnesti. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för information och rådgivning hur man bör agera i det särskilda fallet.



polisen.se kan du se var i ditt län du kan lämna in vapen och ammunition.






Nyheten publicerades på Polisens hemsida den 19 januari 2018.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen