Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 06:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Varning för svag is!


Karin Sidén 2016-02-08

Varning för svag is! Med Kunskap, Utrustning och Sällskap ökar man säkerheten avsevärt, men man måste ändå vara införstådd med att isarna är förrädiska.
Bild:Björn Svensson
Varning för svag is! Med Kunskap, Utrustning och Sällskap ökar man säkerheten avsevärt, men man måste ändå vara införstådd med att isarna är förrädiska.

Sjöfartsverket, Räddningstjänst och polisen varnar allmänheten för mycket förrädiska isar just nu. Söndagens två allvarliga tillbud på Sigtunafjärden utanför Signhildsberg i Upplands-Bro, där en av de olycksdrabbade långfärdsåkarna drunknade, är en grym påminnelse om hur farligt det kan vara att ge sig ut på sjöisarna och hur viktigt det är med rätt kunskap, rätt utrustning och sällskap.

På söndagen inträffade två mycket allvarliga olyckor med långfärdsskridskoåkare här i Upplands-Bro. Bägge olyckorna inträffade vid Signhildsberg, Håtuna, med lite drygt två timmar emellan. Det första tillbudet fick ett lyckligt slut, men tyvärr inte det andra.

Vid 11.30 såg en uppmärksam person på land hur en långfärdsåkare körde genom isen ett femtiotal meter ut från land. Vittnet larmade 112 som skickade styrkan från Attunda Bro och en insatsledare från Sollentuna samt dykare från Kungsholmen. Sjöräddningen skickade även en helikopter med ytbärgare.

Bild:Björn Svensson

Mannen lyckades ta sig upp för egen maskin men gick genom isen igen cirka 20 meter längre in mot land när han försökte ta sig till säkerhet. Vittnet lyckades få ut ett rep till den nödställde som djupt medtagen lyckades uppbåda styrkan att hålla sig kvar över ytan.

-När vi kom fram kunde vi med hjälp av Hansabrädan ta oss ut till mannen och bärga honom. Han var svårt medtagen och hade sannolikt inte orkat hålla sig kvar länge till. Sjukvårdarna mätte upp mannens kroppstemperatur till 29,7 grader vilket är livshotande, berättar Tomas Wrådhe, styrkeledare i Bro och en av brandmännen som var först på plats.

Efter initial vård på platsen för att försöka höja kroppstemperaturen fördes mannen till sjukhus för fortsatt vård.

Klockan 13.45 såg ett vittne från land hur en man gick genom isen ute på fjärden, några hundra meter så gott som rakt ut från det första drunkningstillbudet. Vittnet larmade 112 som ännu en gång skickade styrkan från Bro och en insatsledare från Sollentuna, Sjöräddningens helikopter med ytbärgare och en ambulanshelikopter, samt dykarna från Kungsholmen och en tryckkammare. Enligt det inkommande samtalet hade skridskoåkaren försvunnit under vattenytan men inte setts komma upp över ytan något.

-Bro-styrkan var även denna gång först på plats och två brandmän tog sig ut på isen för att komma ut till vaken och påbörja räddningsarbetet. Redan efter några meter gick även de genom isen och fick ta sig fram genom att ömsom dra sig fram liggande på isen, ömsom simmandes som isbrytare då isen bitvis var så tunn som ett par centimeter. Framme vid vaken påbörjade man sökandet genom att känna med kroppen och med en medhavd änterhake så långt in under isen det gick att nå, förklarar Wrådhe.

Bild:Björn Svensson

Även ytbärgaren deltog i sökandet, men varken brandmännen eller ytbärgaren lyckades lokalisera skridskoåkaren som låg för långt in under isen. Det var först när dykarna kom som man kunde hitta och bärga honom, cirka en timme efter att larmet inkom.

Man påbörjade HLR omgående, medan mannen transporterades in till land på Hansabrädan, men hans liv kunde tyvärr inte räddas.

Vid bägge tillbuden var det en person på land som såg männen gå genom isen och som larmade 112.

-Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att ha sällskap och rätt utrustning när man ger sig ut på isarna. Under de väderförhållanden som rådit de senaste två veckorna blir isarna förrädiska och det som hände i går är ett bevis på det. Inte långt från där männen gick igenom var isen säker att åka på, men bara någon meter hit eller dit kan betyda skillnaden mellan njutning och livsfara. En sjöis är föränderlig, och det kan gå fort. Man kan aldrig någonsin lita på att man vet hur den är, man måste kontrollera! säger Björn Svensson vid områdespolisen i Järfälla och Upplands-Bro, själv inbiten långfärdsåkare.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen