Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 09:46 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vattenläcka med påverkan för stora delar av Upplands-Bro


Karin Sidén 2017-03-07

En huvudvattenledning, \
Bild:Mats Kellberg / Upplands-Bro kommun
En huvudvattenledning, "en pulsåder" för kommunens vattenförsörjning, var det som rostat sönder. Tack vare provisoriska lösningar kunde hela kommunen återfå vatten i ledningarna redan under morgontimmarna, trots att lagningsarbetet beräknas pågå ytterligare ett dygn.

Sent i går kväll, den 6 mars, inträffade en större vattenläcka i Upplands-Bro med ett omfattande område som påverkades. Vid ettiden hade vattenläckan lokaliserats, mellan Skolvägen och Enköpingsvägen i kungsängen, och sedan dess har arbetet med att laga den pågått. I vissa områden har de boende varit utan vatten och i vissa områden har man haft ett lågt vattentryck.

Sedan klockan 06.00 ska alla fastigheter ha vatten, men som vanligt när det varit en läcka kan man uppfatta vattnet som kommer ur kranen som missfärgat.

Norrvatten tror dock att invånarnas morgonbestyr kommer att påverka vattentrycket så att delar av kommunen till och med kan bli utan vatten igen eftersom läckan ej är lagad utan man gjort en provisorisk lösning för att se till att alla har vatten under lagningsarbetet.

Norrvatten skriver på sin hemsida:

Under tisdagsdygnet lagas läckan, därefter sätts ledningen på spolningen och prover tas innan vattnet åter kopplas på. Så länge lagningsarbetet pågår leds vattnet fortsatt via det kommunala nätet. Trycket är därför fortfarande lågt inom vissa områden. Vattnet kan vara missfärgat och det kan finnas luft i systemet under hela tisdagen.

Informationen på kommunens hemsida under natten till den 7 mars har sett ut som följer:

  • Vattnet går att dricka
  • Missfärgningar beror på rostutfällning och luft, spola tills vattnet blir klart
  • Tvätta inte vittvätt om vattnet är missfärgat
  • Norrvatten tar vattenprov på den lagade ledningen innan den tas i drift
 

Uppdaterad den 7 mars kl 15:07
Arbetet med läcklagningen fortgår. Det går att dricka vattnet, spola tills eventuella missfärgningar försvinner. Det går bra att spola för att få rent vatten, men undvik gärna att slösa på vattnet.

Uppdaterad den 7 mars kl 13:00

Arbetet med lagningen av läckan går framåt, nu är ledningen som ska ersätta den trasiga delen på plats och kommer att svetsas. Normal vattenförsörjning beräknas komma igång till onsdag förmiddag. Trots dåligt tryck går det bra att använda vattnet för mat och dryck. Vid eventuell missfärgning, spola tills vattnet blir klart.

Uppdaterad den 7 mars kl 09:47
Information från Norrvatten 

Nuvarande prognos säger att vattenläckan beräknas vara lagad tidigt onsdag morgon. Det innebär att trycket i kranarna kan vara något lägre under hela tisdagen. Var gärna sparsam med din användning av vatten fram tills att läckan är lagad. Mer information kommer.

Uppdaterad den 7 mars kl 09:30

Arbetet fortsätter med att laga vattenläckan. Alla i kommunen ska ha tillgång till vatten, men det finns risk för något missfärgat vatten och lägre tryck i vattenkranarna.

Uppdaterad den 7 mars kl 08:00

Arbetet pågår med att laga vattenläckan. Alla i kommunen ska ha vatten, men det finns risk att boenden kan uppleva att vattnet är något missfärgat samt att det är lägre tryck i vattenkranarna.

Uppdaterad den 7 mars kl 06:45
Information från Norrvatten

Arbetet med att laga läckan pågår för fullt, vi kan dock ej ge någon prognos i nuläget när vattnet kan vara påkopplat igen. Viss omledning av vatten sker via det kommunala nätet, men vi tror som sagt inte det räcker nu under morgonförbrukningen utan att delar av kommunen kommer beröras med uteblivet vatten eller lägre tryck.

Uppdaterad den 7 mars kl 06:00

Arbetet fortgår med att laga vattenläckan. Alla i kommunen har vatten, men det finns risk att boenden kan uppleva att vattnet är något missfärgat samt ett lägre tryck i vattenkranarna.

Uppdaterad den 7 mars kl 05:00

Arbetet fortgår med att laga vattenläckan.

Uppdaterad den 7 mars kl 03:30

Just nu ska alla i kommunen ha vatten, men det finns stor risk att boende i främst Kungsängen, Tibble och Brunna kan bli utan vatten / uppleva lägre tryck när morgonförbrukningen kommer igång. Även Bro kan påverkas av det låga trycket i vattenkranarna.

Uppdaterad den 7 mars kl 02:30

Ett fåtal fastigheter är påverkade av vattenläckan i Kungsängen. Övriga delar av kommunen har vatten men det kan vara lågt tryck i vattenkranarna.

Uppdaterad den 7 mars kl 01:05

Vattenläckan är lokaliserad och avstängning pågår. Vi vet ännu inte omfattningen av avstängningen.

Uppdaterad den 7 mars kl 00:30

Vattenläckan upptäcktes vid midnatt.  Arbetet med att hitta läckan pågår och vi vet ännu inte omfattningen av den.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen