Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 13:10 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Wargvinter på Livgardet när blåljuspersonal övar terrorattentat


Karin Sidén 2017-12-14

Sedan i morse pågår en stor terrorövning på Livgardets område i Brunna. Deltar gör blåljuspersonal från hela Storstockholm. Omkring 400 poliser, brandmän, ambulanssjukvårdare, ledningpersoner och andra är på platsen för att öva på hur man gemensamt agerar i händelse av ett stort terrorattentat, som till exempel attacken på Drottninggatan i våras.

Wargvinter, som övningen heter, är en gemensam slutövning där allt deltagarna tränats i tidigare under året kokats ihop till dagens stora "attentat", ett fiktivt terrorattentat mot Stockholm med många sårade och döda.

På Livgardets övningsområde har man byggt upp en "stadsdel", eller kulissby, där samverkansövningen Wargvinter utspelar sig. Syftet med övningen är att träna blåljusmyndigheternas förmåga att samverka och arbeta gemensamt under en händelse med pågående dödligt våld. Blåljusmyndigheterna ska rädda liv, avbryta gärningspersonerna, och så långt det är möjligt minska effekterna av angreppet.

Övningsdeltagarna kommer från Storstockholms brandförsvar, Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda, ingripandegrupper från Polisen i Stockholmsregionen, nationella specialfunktionsgrupper från Polismyndigheten, SOS Alarm samt regional stab, sjukvårdsgrupper och ambulanser från Stockholms läns landsting. I övningen deltar totalt ca 400 personer (ca 160 personer ur blåljusorganisationerna som övade, ca 200 figuranter och ca 40 personer i övningsledning).

-Vid ett terroristattentat är den första timmen helt avgörande. Det mesta kommer gå på automatik; vad vi gör, hur vi samordnar oss mellan aktörer, hur vi väljer att lösa uppdraget. Men den automatiken måste tränas in, det är inget som kommer av sig själv. Det är detta som vi tränar på i övningen Wargvinter, säger Svante Borg, chef för Storstockholms brandförsvar, i ett pressmeddelande.

i pressmeddelandet står vidare att samordning och samverkan är nyckeln till framgångsrik terrorbekämpning. Det är bara i samordning, dvs när blåljusaktörerna hjälper varandra att klara av respektive aktörs uppgifter gemensamt, som man kan bli effektiv i att öka samhällets motståndskraft genom att möta terror och pågående dödligt våld. Erfarenheterna från attentatet på Drottninggatan den 7 april visar också detta tydligt.







Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen