UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 2 juli 2020 - klockan 08:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Företagarna bjöd in till politikerutfrågning


Karin Sidén 2018-09-06

Företagarna Upplands-Bro bjöd in till politikerutfrågning. Här svarar panelen på frågan om skatten på diesel ska vara fortsatt hög.
Bild:Karin Sidén
Företagarna Upplands-Bro bjöd in till politikerutfrågning. Här svarar panelen på frågan om skatten på diesel ska vara fortsatt hög.

I tisdags kväll anordnade Företagarna i Upplands-Bro en politikerutfrågning inför det stundande valet. Alla åtta partierna var representerade och fick svara på en rad frågor. Någon direkt brännhet debatt blev väl det aldrig, men många intressanta framtidstankar och utvecklingsfrågor dryftades. 

Hela utfrågningen finns att ta del av på nätet. För bild och ljud ansvarade Eric Hasso, Igelkott Film.


Politikerutfrågningen modererades av Företagarna Upplands-Bros ordförande Birgitta Dicksom samt Mattias Kranz.
Bild:Karin Sidén
Politikerutfrågningen modererades av Företagarna Upplands-Bros ordförande Birgitta Dicksom samt Mattias Kranz.

Företagarna är en rikstäckande organisation med sisådär 70 000 medlemmar och 250 lokalföreningar. Företagarna Upplands-Bro är sedan något år sammanslagen med Håbo och har den här veckan stått som värdar för två politikerutfrågningar, en i Håbo och en i Upplands-Bro. 

På tisdagskvällen var det Upplands-Bros företagare och allmänhet som hade möjlighet att känna våra lokalpolitiker på pulsen. Moderatorer för utfrågningen var Birgitta Dickson, ordförande i Företagarna Upplands-Bro, samt Mattias Kranz, mångårig styrelsemedlem och fd ordförande. I panelen satt Marianne Kjellberg (V), Lisa Edwards (C), Hans Åberg (L), Camilla Janson (S), Sara Ridderstedt (MP), Jan Stefanson (KD), Fredrik Kjos (M) samt Johan Tholander (SD).

Hela utfrågningen finns tillgänglig på nätet för den som är nyfiken och vill lyssna till våra olika partiers syn på i synnerhet näringslivsfrågor, men även annat som gäller oss alla som bor och verkar här. Eric Hasso, Igelkott Film, filmade. Se länk.

Utfrågningen inleddes med att varje politiker fick två minuter var på sig att svara på varför man ska rösta just på deras parti om man är företagare. Turordningen lottades så att det skulle bli så rättvist som möjligt. Därefter blev det några snabba ja och nej-frågor där svaren gavs med färgat papper, grönt för ja och rött för nej, innan det blev lite klurigare frågor som krävde längre svar av partirepresentanterna.

Hans Åberg (L)
Bild:Karin Sidén
Hans Åberg (L)

Sara Ridderstedt (MP)
Bild:Karin Sidén
Sara Ridderstedt (MP)

Först ut i två-minutaren var Hans Åberg för Liberalerna som berättade att hans parti vill förenkla företagandet. (Vill du lyssna på Hans' tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 5 minuter)

-Småföretagen bygger upp hela vårt välstånd. Utan dem faller hela samhället ihop. Medelföretaget har sju anställda. De har att förhålla sig till 1100 regler! Det är orimligt. Vi vill göra det rättvisare och tryggare för småföretagare. Utjämna skillnader som finns mellan att vara anställd och att vara egen. 

Näst i tur var Miljöpartiets Sara Ridderstedt. (Vill du lyssna på Saras tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 8 minuter)

-Några av de stora utmaningarna med att driva företag i vår region är bristen på bostäder för dem som ska ta de här jobben som våra fantastiska företag skapar. Miljöpartiet tar bostadsbristen på allvar samtidigt som vi värnar hållbar stadsplanering. En annan stor utmaning är kollektivtrafiken så att de som anställs också ska kunna ta sig till och från jobbet. Miljöpartiet satsar mest av alla partier på kollektivtrafiken.

Janne Stefanson, Kristdemokraterna, tog därefter över mikrofonen. (Vill du lyssna på Jannes tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 10 minuter)

-Fler måste ha ett jobb att gå till. Trösklarna in på arbetsmarknaden är för höga. För många står utan jobb under lång tid. Därför förslår vi omfattande reformer med bland annat ny anställningsform, skattelättnader och fler platser på yrkes-vux. kristdemokraterna föreslår inträdesjobb, en förenklad anställningsform för nyanlända och för unga, upp till 23 år utan gymnasieexamen. Vi föreslår ett dubbelt jobbskatteavdrag för den som fyllt 64 år och vi vill utveckla RUTavdraget.

Janne Stefanson (KD)
Bild:Karin Sidén
Janne Stefanson (KD)

Marianne Kjellberg (V)
Bild:Karin Sidén
Marianne Kjellberg (V)

Johan Tholander (SD)
Bild:Karin Sidén
Johan Tholander (SD)

Vänsterpartiets Marianne Kjellberg fick nästa tvåminutare. (Vill du lyssna på Mariannes tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 12 minuter)

-Av den miljon företag som finns registrerade i Sverige i dag så är 3/4 enmansföretag. Trots det är många regler och lagar utformade för de stora företagen. Vänsterpartiet vill att regelverket för små och medelstora företag ska vara långsiktiga, enkla och tydliga. det ska vara lätt att göra rätt! Det måste finnas ett socialt skyddsnät även för företagare vid till exempel sjukdom och arbetslöshet. Vi vill därför att det ska vara samma regler för små och medelstora företagare som för dem som är anställda.

Johan Tholander, Sverigedemokraterna, stod för kvällens femte tvåminutare. (Vill du lyssna på Johans tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 15 minuter)

-Sverigedemokraternas näringspolitik prioriterar små och mellanstora företag. Framförallt med fokus på landsbygdens företag. Näringspolitiken bygger på fyra politiska program: det första är en industristrategi, det andra är en handelspolitik. Det tredje är en landsbygdspolitik och det fjärde är en småföretagarombudsman. 

Moderaternas Fredrik Kjos var näst på tur. (Vill du lyssna på Fredriks tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 16.30 minuter)

-När vi fattar beslut i kommunen så tittar vi idag på det perspektiv som gäller för barn, konsekvenser för barn. Jag vill att vi efter valet ger samma konsekvensanalys vad gäller för företagen eller det lokala näringslivet och den påverkan besluten får på dem. det är såpass viktigt för företagen att deras behov kommer fram i alla beslut vi tar. Någonstans är det ju så att det är hos de små och medelstora företagen jobben skapas. 4 av 5 jobb skapas i era företag som hör till Företagarna och därför är det angeläget att vi gör vad vi kan för att lyfta och uppmärksamma dem som vågar ta det steget.

Fredrik Kjos (M)
Bild:Karin Sidén
Fredrik Kjos (M)

Camilla Janson (S)
Bild:Karin Sidén
Camilla Janson (S)

Lisa Edwards (C)
Bild:Karin Sidén
Lisa Edwards (C)

Näst sist i raden av tvåminutare var Camilla Janson, Socialdemokraterna. (Vill du lyssna på Camillas tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 19 minuter)

-Genom en aktiv näringspolitik här i kommunen, i dialog med företagarna så vill vi fortsätta skapa goda förutsättningar för fler att starta nya företag men också förutsättningar för etablerade företag att växa, anställa och att utvecklas. Men vår syn på samhället hänger ihop. Vi är ju beroende av varandra för att vi ska få en utveckling. Därför vill vi fortsätta satsa på upplands-bro som en tillväxtkommun i regionen. Det handlar om bostäder, det handlar om lokaler, om mark, om infrastruktur, om kollektivtrafik och välfärdstjänster som till exempel skola och förskola.

Sist i raden var Centerpartiets Lisa Edwards. (Vill du lyssna på Lisas tvåminutare så börjar det när klockan står på ca 21 minuter)

-För oss är företagarna väldigt viktiga. En grundsten i samhället. Här i kommunen vill vi fortsätta att verka för det näringsklimatet vi har som är i toppklass och som vi förhoppningsvis kan fortsätta utveckla tillsammans med er företagare. Vi vill göra en marknadsplan för kommunen. Dels för att marknadsföra oss men också för att se vilka behov vi som kommunmedborgare har. Vilken typ av företag skulle vår kommun må bra av. Det som är bra för oss sombor i kommunen det är också bra för företagarna. Små företag ska ha stora möjligheter!

När Lisa Edwards avslutat sin tvåminutare tog en rad snabbfrågor vid. Exempel på frågor var:

-Ska det byggas mindre än vad som nu är planerat? 
-Ska vi ha mer kameraövervakning i kommunen?
-Ska bolagsskatten sänkas?
-Ska det bli lätttare att arbetskraftsinvandra?
-Ska gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker tillåtas?


En längre frågestund, med klurigare frågor, samt frågor från publiken, avslutade kvällen. 

Där handlade en av frågorna om infrastruktur och hur partierna ser på den utvecklingen och vilka satsningar de ser som viktigast för det lokala näringslivet i Upplands-Bro. (frågan och svaren kommer cirka 40 minuter in i filmen) Vägnätet, kollektivtrafik, kvartstrafik till Bro, en befarad trafikinfarkt på E18 och mycket mer luftades i vad som kanske var kvällens mest intressanta punkt (enligt undertecknad i alla fall).

För dig som vill veta mer om näringslivspolitiken och partiernas framtidstankar, så finns hela politikerutfrågningen att se på nätet.

Länk till politikerutfrågningen.

Marianne Kjellberg, Lisa Edwards, Hans Åberg, Camilla Janson, Sara Ridderstedt, Janne Stefanson, Fredrik Kjos och Johan Tholander svarade på åtta snabba ja och nejfrågor. Här är frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas. 
Bild:Karin Sidén
Marianne Kjellberg, Lisa Edwards, Hans Åberg, Camilla Janson, Sara Ridderstedt, Janne Stefanson, Fredrik Kjos och Johan Tholander svarade på åtta snabba ja och nejfrågor. Här är frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas. 


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen