UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 5 augusti 2020 - klockan 10:14 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP-FEM
Liberalerna


Karin Sidén 2018-08-16


VALET 2018    Med mindre än en månad kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på valsedlarna till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare.

Alla har fått svara på samma fem frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat.

Först ut att presentera sig är Liberalerna.
Kandidat 1   Martin Normark

Bild:Privat

1) Jag heter Martin Normark och är 64 år. Jag är född i Västerbotten och bor i Kungsängen sedan 1999.

Jag är civilingenjör och jobbar på Vattenfall, varav drygt 20 år i olika chefsroller.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 12 år.

3) Jag blev politiskt engagerad när jag deltog i ett protestmöte mot kommunen och insåg att man inte bara kan kräva av andra utan bör göra något själv.

4) Jag är stolt över att Liberalerna mycket aktivt har bidragit till viktiga nya verksamheter och arbetsplatser i kommunen: som galoppbanan Bro Park och Kilenkryssets företagsetableringar i Brunna.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är ett tryggare samhälle där vi måste ha tydliga mål på att medborgarna ska uppleva trygghet och att centrala Bro stryks från listan på ”utsatt område”. Skolan i fokus med satsning på kommunens framtid, barnen. Att var femte barn inte har full gymnasiebehörighet är inte acceptabelt.
Kandidat 2   Hans Åberg


Bild:Privat

1) Jag heter Hans Åberg och är 63 år. Jag driver gården Lennartsnäs i Kungsängen där jag också bor.

Jag har tidigare jobbat med reklam, marknads- och affärsutveckling i olika chefsbefattningar och som konsult och egenföretagare. Jag är Ordförande för Liberalerna Upplands-Bro.

2) Jag har arbetat aktivt i lokalpolitiken i min tidigare hemort Bromma sedan valet 2006. Suttit i landstinget sedan 2010, är sedan 2016 ersättare i kommunstyrelsen i Upplands-Bro. 

3) Mitt första politiska engagemang handlade om en lokal protest mot försämringar i skolan. Engagerade mig sen partipolitiskt då jag insåg att man inte bara kan protestera utan måste bidra själv också.

4) Jag är stolt över att Liberalerna mycket aktivt har bidragit till införandet av LSS, Vårdval och RUT. RUT är den reform som enskilt bidragit mest till att göra svartarbete skämmigt.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är tillväxt, fast med kvalitet. Bra skolor, trygga bostadsområden, bra fritids- och kulturutbud: allt det som gör att man aldrig vill flytta. Kandidat 3   Linda Du Rietz
 


Bild:Privat

1) Jag heter Linda Du Rietz och är 39 år. Jag bor i Bro och är Upplands-Bro-bo sedan 2006. Jag är ursprungligen från Värmland men har bott i Stockholms-området sedan 2001.

Jag har en teknologie kandidatexamen i datateknik och arbetar idag som teamledare för en stor grupp vuxenutbildningsadministratörer i hela Sverige inom Irisgruppen-koncernen.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken sedan förra valet, i fyra år alltså.

3) Jag blev politiskt engagerad för att jag såg stora möjligheter, och behov, att utveckla vår kommun. Här behövs massiva insatser för tryggheten, fler bostäder, attraktiva arbetsplatser, bättre kollektivtrafik och mer service.

4) Jag är stolt över att Liberalerna alltid jobbat för alla individers fri- och rättigheter. Alla reformer som stärker dessa ligger mig extra varma om hjärtat såsom allmän rösträtt, HBTQ-rättigheter, abort-rätt och LSS men även jobbskatteavdragen som skedde i samarbete med alliansen.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att prioritera och hushålla med medborgarnas skattemedel på bästa vis. Makten över en människas liv ska i möjligaste mån vara hos individen själv medan stat, kommun och landsting främst bör ägna sig åt kärnuppgifterna: Polis, rättsväsende, skola, vård, omsorg och försvar. Ett tankesätt som måste genomsyra både riks- och lokalpolitik.Kandidat 4   Börje Wredén


Bild:Privat

1) Jag heter Börje Wredén och är 65 år. Jag är född i Bro och har bott i Bro 52 - 59, i Kungsängen 73 -78 och nu Håbo-Tibble sedan 2007, däremellan i grannkommunerna Håbo och Järfälla.

Jag har jobbat i kommun och landsting, särskilt med Stockholmsregionens utveckling.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 50 år och sitter nu i kommunfullmäktige samt i bygg- och miljönämnden.

3) Jag blev politiskt engagerad för att jag tycker om hembygden och vill den ska utvecklas bra. Sedan är det också så att planering och samhällsutveckling är väldigt intressant.

4) Jag är stolt över att Liberalerna aktivt har bidragit till Bro Park och också planerna för Trädgårdsstaden och Tegelhagen om de genomförs på bra sätt.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är att vända utvecklingen i Bro och bevara miljö och boendekvaliteter i hela kommunen.Kandidat 5   Nawal Al-Ibrahim


Bild:Privat

1) Jag heter Nawal Al-Ibrahim och är 66 år. Jag är född och uppvuxen i Bagdad, Irak, och kom till Sverige 1987. Sedan dess har jag bott i Upplands-Bro.

Jag har forskarutbildning i fysik och är behörig lärare i fysik och matematik. I ca 18 år arbetade jag som matematik- och fysiklärare på UBG. Sedan hösten 2017 har jag en lektorstjänst i Stockholms stad, där jag undervisar samt handleder blivande lärare. 

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i  9 år.

3) Jag blev politiskt engagerad för att jag brinner för individens frihet och människans rätt till sina egna livsval. Det ska löna sig att arbeta, dock bör samhällets mest utsatta grupper aldrig falla i glömska. Alla människor bör äga makten att påverka sin egen vardag.

4) Jag jobbar som lärare och vet hur stor del av lärarnas arbetstid går åt administration. Nationella proven är viktiga för likvärdig bedömning av elevernas kunskaper men rättningen av nationella proven tar mycket tid från undervisningen. Februari 2015 la jag en motion på KF om att införa centralrättning av nationella prov i U-B kommun. 2017 antogs motionen av UN, något jag är glad och stolt över.

5) Min hjärtefråga för framtiden är utbildning och integration av nya svenskar. Utbildning är det viktigaste redskapet för en enskild människas för att lyckas i livet. Kunskap bryter ned klassbarriärer och öppnar nya vägar.

Invandringen till Sverige har berikat landet i flera århundraden. Av denna anledning måste invandring bli mer än en resa över gränsen, nya svenskar måste släppas in i samhället på riktigt, lära sig språket, arbeta och bli en del av ett Sverige som både växer och utvecklas.
Alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Liberalerna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Moderaterna

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna 


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 9/8
Sommarcafé och Kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen