UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 5 augusti 2020 - klockan 10:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP-FEM 
Vänsterpartiet


Karin Sidén 2018-08-22


VALET 2018    Med bara drygt två veckor kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på valsedlarna till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. 

Alla har fått svara på samma fem frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. 

Turen har nu kommit till Vänsterpartiets presentation.
Kandidat 1    Kerstin Åkare


1) Jag heter Kerstin Åkare och är 64 år. Jag har bott i Upplands-Bro sedan början av 90-talet. Jag arbetar som grundskollärare.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i många år.

3) Jag blev politiskt engagerad för att jag växte upp i en arbetarfamilj. Det var vanligt att vi fick nöja oss med havregrynsgröt till mat. Det var vanligt att jag inte hade tillräckligt varma vinterkläder. Det hände att jag fick stanna hemma från skolan på vintern. Vi bodde i en gård där många människor med sociala problem bodde och barnen i villorna runtomkring fick inte gå in på vår gård. Barnen från villorna trodde vi var något man skulle se ner på. Jag var den enda i klassen som inte blev bjuden på julgransplundringen. Uppväxtens upplevelser väckte mitt politiska intresse.

4) Jag är stolt över att att förslaget om ett tillgänglighetsanpassat strandbad var ett förslag från Vänsterpartiet. I rikspolitiken är jag stolt över att skolungdomarna i somras hade gratis biljetter i kollektivtrafiken, något som var vänsterns förslag. Många ungdomar har verkligen haft glädje av det.

5) Min hjärtefråga för framtiden är framför allt stopp för vinstdrivande företag i välfärdssektorn och 6-timmars arbetsdag.Kandidat 2    Erik Karlsson


Bild:Privat

1) Jag heter Erik Karlsson och är 66 år gammal. Jag har bott i Håbo-Tibble sedan 2010. Numera är jag pensionär men har bland annat arbetat som föreningskonsult, arbetsrättsjurist med mera.

2) Jag har arbetat aktivt inom Partipolitiken i 5 år. Under nuvarande mandatperiod har jag varit ersättare i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

3) Jag blev socialist när jag som barn på 60-talet upptäckte den ojämlikhet och särbehandling som rådde i samhället när jag fick höra av mormor att hon hade lägre lön för att hon var kvinna.

4) Jag är stolt över arbetet för att få rätsida på den privata, undermåliga vården av våra dementa i kommunen. Förhoppningsvis kommer detta val att ge oss fler väljare som stödjer oss i denna kamp, för vi är politiskt ensamma om att bry oss om dessa missförhållanden.

Jag är också stolt över de ekonomiska förstärkningarna i det sociala skyddsnätet, ofta riktade till ungdomar och äldre. ett annat viktigt ställningstagande är att partiet så gott som ensamt står för solidaritet med fattigsvenskar och flyktingar. 

5) Min hjärtefråga för framtiden är att återskapa den solidaritet svenskar tidigare hade för människor som har det svårt både inom och utom landet och där tillhörande fördelningspolitik, samt väcka frågor för att stärka jämlikhet och miljö, även arbetsmiljö. Jag vill också nämna förbättrad service på landsbygden och bättre lokaltrafik anpassad såväl för våra tätorter som för boende på landsbygden. Nya grepp måste komma till!Kandidat 3    Marianne Kjellberg


Bild:Privat

1) Jag heter Marianne Kjellberg och är 59 år gammal. Jag har bott i Brunna sedan juni 2009 och arbetar som föreståndare för Soldathemmet vid Livgardet. Jag är gymnasieekonom i botten, som har byggts på med ett otal kurser och livets hårda skola som min utbildningsbakgrund.

2) Jag har varit aktiv i politiken sedan 2014.

3) Jag blev politiskt engagerad efter att ha bott 20 år i Chile och inpå bara skinnet fått känna på att leva i ett genomprivatiserat land som ekonomiskt helt styrdes i enlighet med den nyliberala Chicagoskolan och således med väldigt stora klassskillnader. Jag mindes det jämlika land jag kom ifrån där även en person från mycket knappa förhållanden kunde känna tryggheten att välja vad jag ville göra och bli i livet. När jag kom tillbaka till Sverige och upptäckte att nyliberalismen blivit tongivande även här med ökande klassklyftor, privatisering av skola, vård, infrastruktur med mera blev jag helt förskräckt och ville göra något för att vända utvecklingen rätt igen. Vänsterpartiet var och är det enda parti som på allvar vill göra Sverige jämlikare igen.

4) Jag är stolt över att vi, trots att Vänsterpartiet varit ett mycket litet parti i vår kommun den senaste mandatperioden, ändå har lyckats få igenom att även funktionshindrade numera kan ta sig ner i vattnet för egen maskin vid Lillsjöbadet. Vi hoppas få till detta vid flera badplatser!

5) Min hjärtefråga för framtiden är miljön. Vi måste göra en snabb omställning även i vår kommun och vi vill börja med att sätta solceller på alla kommunens tak. Sedan vill vi få till projektering för att installera geotermiska värmeanläggnngar som kan producera både fjärrvärme och el. Får vi igång ett par sådana i kommunen kan vår vision om att faktiskt gå ”off Grid” förverkligas och aldrig mer behöva förbränna en endaste sak till för el och värme..!Kandidat 4   Khalouta w Simba1) Jag heter Khalouta w Simba och är 49 år. Jag har bott i Upplands-Bro sedan mitten av 80-talet. Jag arbetar som logistikoperatör och är utbildad inom el-teleteknik.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 20år. 

3) Jag är född i en politisk familj. Vi kommer från D.R.Congo och levde under Mobutus förtryck, så för mig har det alltid varit självklart att jag skulle engagera mig politiskt.

4) Jag är främst stolt över att partiet alltid står för jämställdhet och rättvisa samt att vi sätter människan främst i alla sammanhang.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden rör integration samt kultur och fritidsfrågor.
Kandidat 5   Annelies Lindblom


Bild:Privat

1) Jag heter Annelies Lindblom, är 84 år och har bott i Kungsängen sen 1960. Jag är gymnasielärare till yrket, men numera givetvis pensionär.
 
2) Jag har arbetat aktivt i politiken i många år, tidigare inom SOL (Socialistiska skolarbetare ) och sedan 1978 i, först VPK, sedan Vänsterpartiet.
 
3) Jag har alltid varit politiskt engagerad, jag växte upp i en familj som var aktiva inom motståndsrörelsen mot nazismen under andra världskriget, nämligen i Sudetområdet i dåvarande norra Tjeckoslovakien. Som vuxen i Sverige engagerade jag mig politiskt i samband med Vietnamrörelsen och i Chilekommittén och sen i ovannämnda SOL, när jag själv blev lärare.
 
4) Jag är stolt över att mitt parti Vänsterpartiet har förmått förnya och modernisera sig och fått en tydlig feministisk profil. För egen del kan jag inte tala om stora segrar, annat än glädjen om någon av mina motioner, som gör livet lite bättre, fått gehör i KF.
 
5) Min hjärtefråga är solidariteten i samhället, det vill säga en stark offentlig sektor, att man helst återtar grundläggande välfärd från privata utövare i offentlig regi, i varje fall inte tillåter att skolor, vård och omsorg bedrivs i vinstsyfte.
Alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Liberalerna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Moderaterna

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 9/8
Sommarcafé och Kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen