UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 14 augusti 2020 - klockan 06:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP-FEM
Kristdemokraterna


Karin Sidén 2018-08-27


VALET 2018    Med bara drygt två veckor kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på valsedlarna till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. 

Alla har fått svara på samma fem frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. 

Turen har nu kommit till Kristdemokraternas presentation.


Från vänster: Jan-Erik Björk, Jan Stefanson, Tina Teljstedt, Karl-Erik Lindholm, Marlene Ju<span>thstrand.</span>
Bild:Håkan Flank
Från vänster: Jan-Erik Björk, Jan Stefanson, Tina Teljstedt, Karl-Erik Lindholm, Marlene Juthstrand.


Kandidat 1    Janne Stefanson

1) Jag heter Janne Stefanson, är 64 år och bor i Håtuna. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 1977. Jag har arbetat som publisher och VD.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 32 år.

3) Jag blev politiskt engagerad på 80-talet för att öka valfriheten för familjer.

4) Jag är stolt över att vi under de två senaste mandatperioderna har mött den stora efterfrågan som kommit om fler bostäder, utveckling av landsbygden, mark till nya företagsetableringar, samt utbyggd skola och förskola med större valfrihet för elever och föräldrar. Jag är också stolt över att våra äldre nu har fler nya platser i omsorgsboende och även fler utövare inom hemtjänsten.

5) Min hjärtefråga för framtiden är samma fråga som drog mig till politiken för över 30 år sedan. Familjerna är samhällets viktigaste byggsten. Att satsa på ungdomarna, skolan och barnomsorgen är avgörande för den utveckling samhället har i dag och i framtiden.
Kandidat 2    Tina Teljstedt


1) Jag heter Tina Teljstedt och är 62 år. Jag bor i Kungsängen och har varit Upplands-Bro-bo sedan tidigt 90-tal. Jag arbetar som samordnare på Karolinska Institutet och har bland annat läst beteendevetenskap, juridik, ekonomi, pedagogik, arbetslivsfrågor med mera.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 18 år.

3) Jag blev politiskt engagerad för att kunna påverka frågor som rör min familj och  valfriheten rörande skolval och omsorgsfrågor.

4) Jag är stolt över att jag haft förmånen att vara förtroendevald ordförande i socialnämnden i 8 år, två mandatperioder. Jag stolt över att vi infört LOV, lagen om valfrihetssystem. Det innebär att vi nu har valfrihet, privata alternativ, inom bland annat äldreomsorgen. Är man till exempel i behov av hemtjänst kan man själv välja eller välja bort vem som kommer hem och hjälper till. Vi kristdemokrater kämpade flera år för införandet av lokala värdighetsgarantier i kommunen för personer inom äldreomsorgen. Det blev ett riktigt bra kvalitetslyft redan förra mandatperioden med utbildning för och tillsammans med kommunanställda i bemötande rörande brukarnas integritet och värdighet, och det arbetet har fortsatt att utvecklas under den här mandatperioden, något jag är stolt över.

Med Kd och alliansen blev också det första Trygghetsboendet i kommunen verklighet. Jag initierade också ” Ung omsorg” på våra äldreboenden. Ungdomar som förgyller de äldres vardag med promenader, spel, musik eller vad som önskas. Anhörigchecken blev också en framgång.

5) Min önskehjärtfråga för framtiden är att knäcka trygghetskoden! En viktig bit på väg är att äldre och sjuka känner tillit till omsorgen. Att vi har boenden för äldre  utan biståndsbedömning redan vid 85 års ålder och att vi utökar stödet till anhöriga som vårdar en närstående. Jag vill införa PO, personligt ombud, för personer med psykisk ohälsa vilket skapar trygghet i deras vardag. Valfriheten tummar jag aldrig på och den ska ligga hos familjerna. Trygga familjer, som kan se ut på olika sätt, är grunden för trygga barn! En kommun som vi alla känner oss delaktiga i och tar ansvar för borgar för en positiv framtid och gemenskap.
Kandidat 3    Jan-Erik Björk


1) Jag heter Jan-Erik Björk och är 64 år. Jag bor i Bro och har bott i kommunen sedan 1990. Jag arbetar på Försvarets Materielverk och har utbildning inom Försvaret.

2) Jag har arbetat inom politiken sedan 4 år.

3) Jag blev politiskt engagerad för flera olika viktiga saker. Enskilda och familjer ska kunna göra egna val i livet. Inte någon överstyrning på någon nivå som bestämmer över enskildas livsval. Besluten skall tas på rätt ställe beroende på vad som avses. Ingen människa är fullkomlig, men det är människor idag och i morgon som är viktigast. Varje person behöver förlåtelse. Kärlek stöd krav och beröm.

Engagemanget i kommun är viktigt för mig, därför att kommunen skall skapa bra förutsättningar och stöd för företag och organisationer och för människor att leva och bo här. Det här blev ett påtagligt intresse när jag upptäckte att det gavs mycket löften men verkade vara svårare att hålla dem. Därav engagemanget.

4) Jag är tillfreds över att vi har börjat möta den stora efterfrågan som kommit om fler bostäder, mark till nya företagsetableringar, utbyggd skola och förskola och större valfrihet för äldre med fler nya platser i omsorgsboende.

5) Min hjärtefråga för framtiden. Familjen är min stora hjärtefråga. Den bygger framtiden för våra kommande generationer, när vi prioriterar rätt.Kandidat 4 Karl-Erik Lindholm


1) Jag heter Karl-Erik Lindholm, är 65 år, och bor i Kungsängen. Jag har här sedan 1981, det vill säga i 37 år. Jag är utbildad förvaltningssocionom och har arbetat i Upplands-Bro kommun i alla år med många uppdrag, senast som kommundirektör.

2) Jag har som tjänsteman arbetet tillsammans med politiker under många år men valde att engagera mig partipolitiskt i början av detta år.

3) Jag har alltid varit intresserad av att utveckla samhället och har haft möjligheten att påverka utvecklingen som tjänsteman. Nu när den tiden är över vill jag fortsätta att vara aktiv för att Upplands-Bro ska fortsätta att vara ett samhälle som växer, med bra bostäder och arbetsplatser samt med en samhällsservice som fyller behoven för oss som bor här.

4) Jag är stolt över det goda samarbete som har rått under många år inom politiken och mellan förtroendevalda och kommunens anställda samt över det goda samarbetet som råder inom koalitionen under den nuvarande mandatperioden. Det har gett Kristdemokraterna bra möjligheter att genomföra sin politik.

5) Min hjärtefråga för framtiden är en fortsatt stark utveckling av kommunen. Vi måste fortsätta att satsa på barn och unga för att de ska få en bra start i livet och därmed bygga en trygg framtid. Samtidigt måste vi ta hand om våra funktionshindrade och äldre så att de får ett värdigt liv. 
Kandidat 5    Marlene Juthstrand

1) Jag heter Marlene Juthstrand, är 65 år och bor i Bro. Jag har bott i Bro sedan 1969 och är undersköterska och skötare till yrket. Just nu är jag ansvarig för S:ta Klarakyrka lärjungaskola.
 
2) Jag har varit aktiv i KD i 14 år.
 
3)  Jag blev politiskt aktiv för att jag var nyfiken på vad det innebar. Nu handlar mitt engagemang om att ha möjlighet att få vara delaktig och engagerad i samhället.
 
4. Jag är stolt över införandet av LOV (Lagen om Valfrihetssystem) inom äldreomsorgen.
 
5. Min hjärtefråga för framtiden är allt som berör äldreomsorgen.Alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Liberalerna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna 

Moderaterna

Miljöpartiet 

Sverigedemokraterna 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen