UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 5 augusti 2020 - klockan 09:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP-FEM
Moderaterna


Karin Sidén 2018-08-28


VALET 2018    Med bara drygt två veckor kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på valsedlarna till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. 

Alla har fått svara på samma fem frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. 

Turen har nu kommit till Moderaternas presentation.


Kandidat 1   Fredrik Kjos

<br /><br />
Bild:Privat
1) Jag heter Fredrik Kjos, är 57 år och har bott i kommunen sedan 1966. Jag är gift med Liv sedan -86 och vi bor i Kungsängen. Vi har fyra gemensamma barn, 28, 28, 30 och 30 år gamla. Jag har jobbat som bolagsjurist och har senaste 25 åren byggt och lett verksamhet inom näringslivet.

2) Jag har jobbat aktivt inom politiken till och från sedan slutet av 70-talet.

3) Frihet under ansvar var den paroll som väckte mitt politiska engagemang på 70-talet. Jag har fortfarande en stark övertygelse om att var och en både vill och kan ta ansvar för sina val och möjligheter i livet. 

4) Jag är stolt över att vi idag tycker att det är självklart att vi ska kunna välja förskola, skola och annat inom välfärdssektorn. Så var det inte tidigare. Vi har tvingats slåss mot vänsterpartierna för varje millimeter av den valfrihet som idag är självklar. Den friheten kommer jag fortsätta kämpa för. 

5) Min hjärtefråga för framtiden är att hela samhället håller ihop. För att uppnå det måste tryggheten stärkas, skolan måste bli bättre, integrationen måste fungera, och jobb måste vara mer lönsamt än bidrag. Kandidat 2    Kaj Bergenhill

Bild:Privat

1) Jag heter Kaj Bergenhill, är 57 år och arbetar som finansekonom. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 1996 och är vid sidan av politiken även regionordförande för Villaägarnas Riksförbund.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i sammanlagt 10 år. Idag är jag bland annat 2:e vice ordförande i Utbildningsnämnden och politisk sekreterare.

3) Jag blev politiskt aktiv 2004 för att jag såg att om man vill påverka utvecklingen i Upplands-Bro är politiskt engagemang en bra väg att gå.

4) Eftersom vi varit i opposition i utbildningsnämnden har vi tyvärr haft svårt att få igenom våra frågor om ökad trygghet i skolan, hjälp till barn i behov av särskilt stöd, fria skolval och ordning och reda i ekonomin. Men jag är stolt över det arbete som vi bedrivit. 

Jag är också stolt över vårt arbete för att försöka få den styrande majoriteten att inte bygga höghus bland befintliga småhus, även om de inte lyssnat på oss.

5) Mina hjärtefrågor är trygghet och kunskapsfokus i skolan. Ett arbete som börjar i förskolan. Dessutom att kommunen får en hållbar samhällsbyggnad där skolor, förskolor, pendeltåg och vägar matchar bostadsbyggandet. Där småhus inte plötsligt får ett höghus som nära granne.
Kandidat 3    Minna Ahokas


Bild:Privat

1) Jag heter Minna Ahokas, är 52 år och bor i Håtuna sedan 2002. Jag är ridlärare, sommelier och fritidspolitiker.

2) Jag har nu varit aktiv som fritidspolitiker i vår kommun i ca 10 år. Jag kandiderar förutom till kommunfullmäktige även till landstinget nordväst i Stockholms län.

3) Mitt engagemang kom av att jag tycker och vill mycket, jag är energisk, vetgirig, orädd och ärlig. Jag är mitt i livet med vuxna barn och ett stabilt privatliv. Jag vill verkligen satsa på politiken kommande mandatperiod. Jag vet att min bakgrund, mina tidigare jobb och erfarenheten av att driva eget gör mig till en god representant för människorna i vår kommun.

4) Jag känner en stolthet i att jag lyfter och driver frågor i vår kommun. Jag har lagt flera motioner, bland annat om förskolepersonalens arbetsförhållanden. Jag är också stolt över att jag kunnat hjälpa flera kommuninvånare med bygglovsasnökningar. Sedan kan jag väl personligen tycka att vi kunnat göra mycket mer under de här fyra åren i opposition, men det finns också mycket som varit bra.

Jag har även förstått att min främsta uppgift som förtroendevald är att föra kommuninvånarnas talan.

5) Mina hjärtefrågor och mitt huvudintresse ligger i landsbygdsfrågorna, skolan och samhällsbyggnad. Något som jag ofta blir engagerad av är hur äganderätten hanteras, både i kommun, regionalt och nationellt. Samt hur våra bönder/lantbrukare får kämpa med byråkrati och ojämlika förhållanden jämfört med deras kollegor i övriga EU.

Kandidat 4   Anders Åkerlind


Bild:Privat

1) Jag heter Anders Åkerlind och är 75 år. Jag är gift med Lena och har en dotter, Cecilia. Vi bor i Kungsängen. Jag är född i kommunen och min far och farfar före mig. Jag är lantbrukare och blev senare flygkapten, numera pensionerad.

2) Jag har arbetat aktivt med politik sedan 1997.

3) Jag blev politiskt engagerad för att jag vill kunna påverka. Medlem i Moderaterna blev jag redan under tonåren.

4) Jag är stolt över att vi infört valfrihet inom hemtjänsten, ökat byggandet samt att vi genom Landstinget och sjukvårdsstyrelsen ökat antalet Vårdcentraler i Länet med ca 37 stycken.

5) Min hjärtefråga för framtiden är sociala frågor. Jag är 2:e vice ordförande i socialnämnden och önskar fortsätta att arbeta med sociala frågor som är så viktiga för samhället i stort och människan i synnerhet.
Kandidat 5   Marcus Sköld

Bild:Emilia Öije Bergqvist

1) Jag heter Marcus Sköld, är 48 år och bor i Kungsängen. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 2003.

2) Jag har haft politiska uppdrag i snart 12 år.

3) Jag blev politiskt engagerad på 80-talet då M:s frihetsbudskap stod mot S:s kollektivism, där exempelvis Löntagarfonderna var en fråga som engagerade mig.

4) Jag är stolt över att mitt parti genom Reinfeldt-regeringarna visade att sänkt skatt genererar högre skatteintäkter, tog bort flera monopol, införde en könsneutral äktenskapslagstiftning och stolt över att mitt initiativ till hbt-certifiering av äldreboende blev verklighet.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är ett tryggt och frihetligt Upplands-Bro. Det är tekniska och frihetliga framsteg som styr samhällsutvecklingen, och med det menar jag att:

- Människor ska känna sig trygga både i det offentliga rummet och i hemmet. Snygga och trygga utomhusmiljöer. Effektiva och säkra trafiklösningar där det ska vara smidigt att ta sig mellan kommundelarna och till övriga länet. Nya byggprojekt ska förhålla sig till omgivande miljö.

- Fler ska gå från bidrag till arbete i Upplands-Bro. Ett eget arbete ger individen frihet att forma sitt eget liv och därför bör utbudet av insatser utökas samtidigt som ett närvarokrav införs. Viktigt också för individens frihet är att LOV införs inom boendestöd och LSS samt ökad valfrihet inom äldreomsorgen.
Alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Liberalerna

Socialdemokraterna

Vänsterpartiet

Centerpartiet

Kristdemokraterna 

Moderaterna 

Miljöpartiet

Sverigedemokraterna 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 9/8
Sommarcafé och Kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen