UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 17 augusti 2022 - klockan 10:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Centerpartiet


Karin Sidén 2022-07-08


VALET 2022    Med lite drygt två månader kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

Turen har nu kommit till Centerpartiet att presentera sig.
Mattias Peterson Ersoy
Bild:Pavel Kostyuk
Mattias Peterson Ersoy

Kandidat 1 Mattias Peterson Ersoy

1) Jag heter Mattias Peterson Ersoy och är 46 år. Jag har haft en förkärlek för kommunen sen barndomen då jag tillbringade helger och lov hos mina morföräldrar i Verkaviken. Sedan 2010 bor jag i kommunen med fru och barn.

Jag har arbetat som teknisk koordinator och lagerchef inom audiovisuell utrustning. Jag är utbildad ljudtekniker och har turnerat, arbetat i studio och drivit skivbolag. Varit anställd på teater som tekniker och artistbokare. Innan dess jobbade jag i IT-branschen och även inom trädgårdsanläggning.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i ungefär 10 år. Jag blev politiskt engagerad dels på grund av att jag ville försöka påverka och förändra så att mina och andras barn fick bästa möjliga start i livet. Men också för att jag ville att det skulle finnas ett bredare kulturutbud i kommunen. Mitt mål var att man inte ska behöva åka utanför kommunens gränser för att uppleva kultur och det är en tanke som jag fortfarande drivs av.

3) Det roligaste med att vara politiker är att se, höra och bli inspirerad av allt härligt driv som finns överallt omkring oss, plantera frön och se dem växa, att få vara med och möjliggöra förändringar i samhället för någonting man tror på.

4) Jag är stolt över att Centerpartiet har varit delaktiga i att införa kulturchecken, en satsning som leder till större valfrihet och att fler unga får möjlighet att delta i kulturlivet. Till exempel dans, teater, konst, konsthantverk, litteratur, film, foto, digitalt skapande, nycirkus och musikundervisning. Eleverna ska därmed själva kunna styra utbudet.

Jag är även stolt över att det har införts en helt nydanande kultur- och fritidspolitisk strategi ”Intryck, uttryck, avtryck”. Samt att kommunen har infört ett nytt reglemente för ekonomiskt stöd till kultur- och fritidsverksamhet.

En av vår tids största utmaningar är klimatet och därför är ett stort och viktigt steg i rätt riktning att det är framtaget en Miljö- och Klimatstrategi och Koldioxidbudget för Upplands-Bro kommun. Sen är jag jätteglad och stolt över att Upplands-Bro är med i Wallstreet Stockholm!

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är att fortsätta arbeta för att öka medvetenheten kring neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) på alla plan i samhället. Dessutom måste vi nu hjälpas åt och skynda på omställningen som krävs för att klara klimatmålen!

En till hjärtefråga för mig är naturligtvis kultur- och fritid, som för med sig så mycket tillit, delaktighet, trygghet, meningsfullhet och gemenskap in i samhället. Att bygga vidare och se till att det når ut till alla delar av kommunen och att Upplands-Bro blir en naturlig hållplats i internationella och nationella teater- och musikturneér!

Therese Ekerholm
Bild:Pavel Kostyuk
Therese Ekerholm

Kandidat 2 Therese Ekerholm

1) Jag heter Therese Ekerholm, är 53 år och uppvuxen i Bro, men bor i Kungsängen. Jag har två vuxna barn, 19 och 21 år. Jag är utbildad till civil- och miljöekonom och har arbetat med rådgivning och stöd till företag inom miljö och hållbarhet, men också med marknadsföring på IBM. Driver idag familjeföretaget Frölunda Gård inom jordbruk och fastighetsförvaltning.

2)Jag gick med som stödmedlem i Centerpartiet under 2019 men engagemanget växte och jag är sedan februari i år ordförande. Fram till våren var jag ersättare i Gymnasienämnden men är nu i stället ersättare i Bygg och miljönämnden.

Jag blev politiskt engagerad för att jag bryr mig mycket om hur min kommun utvecklas och framför allt hur det byggs i Upplands-Bro. I grund och botten finns ett starkt intresse för samhällsfrågor och en vilja att påverka och förbättra.

3) Det roligaste med att vara politiker är att det går att påverka beslut och att lära känna människor jag aldrig hade träffat annars.

4) Jag är mest stolt över att Centerpartiet lyfter och uppmärksammar Sveriges livsmedelsförsörjning och lantbrukare samt att nu under Ukraina-krisen ha drivit igenom viktiga stödinsatser till denna näring.

5) Min hjärtefråga för framtiden är mat, klimat och samhällsbyggnadsfrågor. Grönområden och åkermark måste värnas för mat, klimat, hälsa och beredskap. Upphandlingar ska riktas mot svenskproducerade livsmedel och exportberoendet måste minskas. Många fler laddningspunkter för el behöver finnas i kommunen, solceller på alla lämpliga kommunfastigheter bör installeras och ta bort bygglovsavgiften för solceller. Fler gång- och cykelleder som knyter ihop kommunens alla delar är också viktigt. 

Lars Thomasson
Bild:Pavel Kostyuk
Lars Thomasson

Kandidat 3 Lars Thomasson

1) Jag heter Lars Thomasson, är 59, och bor i Bro. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 2001. Jag har en Fil kand i statsvetenskap.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 8 år. Jag blev politiskt engagerad för att jag inte vill sitta vid sidan och kommentera och tycka, utan vara med och påverka. Jag fann då att Centerpartiet var det bästa valet, eftersom det är ett parti som står upp för människovärdet och en liberal grundsyn i en tid då allt fler verkar ifrågasätta dessa värden.

3) Det roligaste med att vara politiker är möjligheten att kunna påverka samhällsutvecklingen och känslan av att få ingå i ett demokratiskt sammanhang. Egentligen är det ju fantastiskt med de demokratiska möjligheter vi har i Sverige, möjligheter som inte finns i många länder!

4) Jag är stolt över att Centerpartiet drivit miljöfrågorna på ett tydligt sätt i kommunpolitiken, till exempel att medel har avsatts till solceller och laddstolpar. Införandet av kulturchecken är också ett viktigt framsteg som ger fler barn chansen att utveckla sitt kulturutövande på ett sätt som passar dem.

5) Min hjärtefråga för framtiden:  Ett mer systematiskt och strukturerat arbete för att komma till rätta med utanförskapet, som i sin värsta form blir till gängkriminalitet. Och framför allt måste vi sätta in åtgärder mycket tidigare, långt innan de gängkriminella hunnit växa upp till gängkriminella. 

Jennie Rinaldo
Bild:Eva Dahlström
Jennie Rinaldo

Kandidat 4 Jennie Rinaldo

1) Jag heter Jennie Rinaldo, är 50 år och har bott i Kungsängen i 15 år. Sedan ett år tillbaka är jag ”på landet-bo” i Tjusta/Håtuna. Har två döttrar på 10 och 13 år.

Jag har en bred bakgrund och har arbetat med allt från försäljning och affärsutveckling inom större amerikanska IT-företag till att driva egen friskvårdsklinik i Villa Skoga. Arbetar numera som egenföretagare inom rekrytering och coaching. Är sedan länge aktiv inom föreningslivet och andra ideella organisationer.

2) Jag är ny inom politiken och har varit medlem i Centerpartiet sedan 2021 och sitter sedan januari i år som ersättare i Utbildningsnämnden. Jag blev politiskt engagerad för att kunna vara med att påverka för alla barns rättigheter att få gå i skolan och ha en meningsfull fritid i en miljö som är trygg. Jag är en person med stort engagemang, mycket empati och tycker om att göra skillnad.

3) Det roligaste med att vara politiker är att få vara länken mellan kommuninvånare och tjänstemännen för att kunna vara med och påverka både kortsiktiga och långsiktiga beslut. Jag har också lärt mig massor av mina partikollegor om vår fina kommun, som allt vad den kan erbjuda oss kommuninvånare om vi tänker smart och vårdar den.

4) Jag är mest stolt över att vi inom Centerpartiet här i Upplands Bro har bildat ett starkt skolteam som har både yrkeskunskap och personliga erfarenheter för att se till att våra barn får en bra skolgång, speciellt för barn och familjer som befinner sig inom NPF, psykisk ohälsa och andra utmaningar.

5) Min hjärtefråga är så klart hur vi som kommun bemöter, inkluderar och underlättar för de barn och familjer där det finns en psykisk ohälsa, neurologiska funktionsvariationer (NPF), och andra utmaningar och utifrån ett samarbete på alla fronter exempelvis inom skola/utbildning, sociala förhållande, fritidssysselsättningar och den fysiska miljön.
 


Lisa Edwards var tidigare Centerpartiets \
Bild:Upplands-Bro kommun
Lisa Edwards var tidigare Centerpartiets "frontfigur" men har i år klivit ner från förstaplatsen på valsedeln.

Kandidat 5 Lisa Edwards

1) Jag heter Lisa Edwards, är 59 år och bor i Bro. Jag har bott i kommunen sedan 2011, och är företagare.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 10 år. Jag blev politiskt engagerad för att jag tyckte att valfriheten i skolan skulle öka, min son gick då i första klass.

3) Det roligaste med att vara politiker är alla människor man träffar och kommunicerar med, samt att bidra till att göra vårt samhälle bättre.

4) Jag är stolt över att jag och mitt parti har bidragit till att det finns fler skolor att välja på i Upplands-Bro.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att alla elever ska klara skolan, samt varsam utveckling av kommunen.Länk till hemsidan för Centerpartiet Upplands-Bro.

Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet

Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet
 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen