UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 17 augusti 2022 - klockan 10:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Kristdemokraterna


Karin Sidén 2022-07-05


VALET 2022    Med lite drygt två månader kvar till valet är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

Turen har nu kommit till Kristdemokraterna att presentera sig.
 
Från vänster: Jan-Erik Björk, Jan Stefanson, Tina Teljstedt, Karl-Erik Lindholm, Marlene Juthstrand.
Bild:Håkan Flank
Från vänster: Jan-Erik Björk, Jan Stefanson, Tina Teljstedt, Karl-Erik Lindholm, Marlene Juthstrand.

Kandidat 1 Janne Stefanson

1)   Jag heter Janne Stefanson är 68 år och bor i Håtuna. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 1984. Jag har arbetat som publisher och VD, samt kommunalråd.

2)   Jag har arbetat aktivt inom politiken sedan 1987. Jag blev politiskt engagerad för att jag ville stärka familjens betydelse och roll för samhället.

3)   Det roligaste med att vara politiker är att tillsammans med andra påverka samhället att växa fram på ett klokt sätt.

4)   Hur vi behandlar våra äldre visar hur bra ett samhälle mår, och där har vi tagit en del positiva steg i rätt riktning. Att vi behandlar våra unga väl är morgondagens styrka. Särskilt våra familjecentraler, förskolor och skolor vill vi fortsatt prioritera. Att jag som en av tre ledamöter (M, KD, L) i SL:s styrelses ledning beredde ett ja till pendeltågsförlängning till Bro är oförglömligt. På frågan från ordföranden ”om vi verkligen behöver förlänga till Bro” blev mitt ja avgörande. Så minns jag det!

5)   Alf Svensson (fd KD-ledare, reds anm) myntade begreppet ”Närvärme”. Visst kan det låta gulligt men funderar vi på ordet ett tag så svarar det på många av dagens utmaningar där politiken måste vara delaktig på alla sätt. På det fysiska planet är det ett småskaligt byggt samhälle med närhet till det mesta och lokala mötesplatser för alla åldrar och givetvis trygghet.Kandidat 2 Tina Teljstedt

1)   Jag heter Tina Teljstedt, är 66 år och bor i Kungsängen. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 1992. Jag har en fil. Kand och har bland annat läst beteendevetenskap, juridik, ekonomi, pedagogik, arbetslivsfrågor med mera. Jag har arbetat som personalvetare samt som samordnare på Karolinska Institutet.

2)   Jag har arbetat aktivt inom politiken i mer än 20 år. Jag blev politiskt engagerad för att kunna påverka frågor som rör min familj och valfriheten rörande skolval och omsorgsfrågor. Jag fann att Kristdemokraterna var och är det parti som bäst företräder familjefrågor, såväl ung som äldre. Trygga familjer ger trygga barn som får en stadig grund att möta livet. Hela livet!

Jag började som ersättare i samhällsbyggnadsnämnden vilket var intressant och gav mig inblick i hur vi kommunmedborgare kan påverka samhällsutvecklingen. Därefter blev jag vice ordförande i socialnämnden en mandatperiod innan jag som förtroendevald blev vald som ordförande i två mandatperioder.

Kommunens starka tillväxt och allt fler äldre med omsorgsbehov medförde att socialnämnden delades och vi fick en egen Äldre och Omsorgsnämnd! Så bra! Det har medfört mer fokus på äldre och omsorgsfrågorna och en stark förbättring har redan skett. Nu har jag varit ordförande för den nya nämnden i snart fyra år och har siktet inställt på att vår kommun ska vara en Äldrevänlig kommun!

3)   Det roligaste med att vara politiker är att kunna påverka och att få träffa och samtala med kommunmedborgare och, framför allt, lyssna! Det är våra äldre jag möter i det dagliga livet, på torget, i affären, grannar, äldre och anhöriga till personer med behov av omsorg, våra föreningar med mera. Det är ett viktigt stöd i besluten rörande utvecklingen av äldreomsorgen. Vad kan bli bättre? Vilka frågor ska vi prioritera? Hur möter vi framtidens krav och förväntningar? Så du som har synpunkter på samhällsutvecklingen, engagera dig, bli medlem i ett politiskt parti och var med och påverka!

4)   Som förtroendevald ordförande i Äldre- och Omsorgsnämnden, är jag stolt över att ha initierat arbetet med att vi ska vara en Äldrevänlig kommun! Jag är också stolt över att ha initierat Ung Omsorg på våra äldreboenden, Guldchecken för anhöriga, anhörigrådet med mera. Vidare har jag påverkat den historiskt största budgettilldelningen för äldrenämnden. Dessa medel har bland annat gått till personalförstärkningar och utbildningar inom omsorgen. Det känns tryggt inför framtiden! Vi kristdemokrater har genomfört en rad kvalitetsförbättringar och kämpade flera år för lokala värdighetsgarantier i kommunen med utbildning för och med kommunanställda i bemötande rörande integritet och värdighet! Kvalitetsarbetet är ständigt pågående och det är det roliga med politik, att tillsammans kunna påverka och utveckla samhällsgemenskapen.

5)  Jag är REDO för att Upplands-Bro kommun ska vara en Äldrevänlig kommun!Det förpliktigar och ställer krav på nämnder och bolag att visa på att vi har och tar ett äldreperspektiv i såväl samhällsplanering och boenden som till exempel i kultur och omsorg. Det arbetet har nu påbörjats med att vi anställt en projektledare som börjat med arbetet med en treårig handlingsplan som ska visa hur vi tänker uppnå kriterierna för medlemskap i WHO, världshälsoorganisationens nätverk för en äldrevänlig stad eller samhälle! Ett kontinuerligt arbete till gagn för inte bara oss äldre kommuninvånare! Det som är bra för äldre är bra för ALLA!

Förutom äldreomsorgen och anhörigfrågorna liksom familjepolitiken som alltid stått högt på listan gäller Valfrihet! Valfriheten att kunna bestämma om till exempel vilket äldreboende eller hemtjänst jag önskar anlita för min personliga omsorg, städning eller annat jag kan behöva. Det arbetet vill jag fortsätta med liksom frågor rörande personer med funktionsvariationer och tillgänglighet.Kandidat 3 Jan-Erik Björk

1)   Jag heter Jan-Erik Björk och är 68 år. Jag har varit officer i flygvapnet och har arbetat på SAAB FFV Aerotech och Försvarets Materielverk, med olika chefsbefattningar.

2)   Jag har engagerat mig i politik sedan 2014.

3)   Det meningsfullaste med det politiska arbetet för mig är att demokratiskt vara med och ta ansvar för människor i samhället och förvaltning och utveckling. Människor är viktigast.

4)   Jag är stolt över så enkla saker som att mitt parti och även jag talar med alla människor som beter sig vettigt -för att citera en av våra riksdagsmän som fick till den första överenskommelsen i riksdagsutskott mellan både V och SD. Sedan den stunden har alla partier talat med varandra, inte bara i smyg utan även gjort överenskommelser. Men nöjd… det finns mycket kvar att göra i samhället. Det tar aldrig slut.

5)   Hjärtefrågorna är flera. Jag har alltid tagit ställning för den person som behöver hjälp och stöd.

Sedan att bygga ett samhälle där jag och vi alla kan leva och känna trygghetKandidat 4 Karl-Erik Lindholm

1)   Jag heter Karl-Erik Lindholm, är 69 år, och bor i Kungsängen. Jag har bott här sedan 1981, det vill säga i 41 år. Jag är utbildad förvaltningssocionom och har arbetat i Upplands-Bro kommun i alla år med många uppdrag, senast som kommundirektör

2)   Jag har alltid varit intresserad av det som påverkar oss i vårt dagliga liv och har som tjänsteman haft möjlighet att påverka utvecklingen. Sedan jag pensionerats ville jag fortsätta att styra samhällets utveckling både i vård, omsorg och boende och blev därför politiskt aktiv.

3)   Det roligaste med att vara politiker är att möta väljarna och se att de får möjlighet till en bättre tillvaro.

4)   Jag är stolt över att vi har kunnat fortsätta att bygga bra bostäder och att många upptäckt att Upplands-Bro är en fantastisk kommun att leva och bo i. Jag är också stolt över att vi fortsätter att förbättra vården och omsorgen av våra äldre även om det finns mycket kvar att göra.

5)   Min hjärtefråga för framtiden är en fortsatt stark utveckling av kommunen med boende i trygga områden. Vi måste fortsätta att satsa på barn och unga för att de ska få en bra start i livet och därmed bygga en trygg framtid. Samtidigt måste vi ta hand om våra funktionshindrade och äldre så att de får ett värdigt liv.Kandidat 5 Marlene Juthstrand

1)   Jag heter Marlene Juthstrand och är 68 år. Jag bor i Bro och har bott i Upplands-Bro sedan 1969. Jag har arbetat som boendestödjare och utbildningsansvarig på Klara kyrka.

2)   Jag har arbetat aktivt inom politiken i 18 år.  Jag blev politiskt engagerad för att frågor som gäller människor med missbruk kräver samhällets stöd. 

3)  Omsorgsfrågor ligger mig varmt om hjärtat.

4)   Jag är stolt över att jag som förtroendevald i Socialnämnden har fått vara med och lyfta frågor som rör människor i utsatthet men även äldrefrågorna.
 
5)   Min hjärtefråga för framtiden är människovärdesfrågorna som alltid måste få vinna över penningvärdesfrågorna. Vi måste alltid ha råd att hjälpa och stötta.


Länk till hemsidan för Kristdemokraterna i Upplands-Bro.
Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet

Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen