Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 20:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Liberalerna


Karin Sidén 2022-07-22


VALET 2022    Med mindre än två månader kvar till valet, den 11 september, är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

I den sjunde, och näst sista, artikeln i serien har turen kommit till Liberalerna
.
Hans &Aring;berg<br /><br />
Bild:Privat
Hans ÅbergKandidat 1 Hans Åberg

1) Jag heter Hans Åberg och är 67 år. Jag driver tillsammans med min hustru släktgården Lennartsnäs utanför Kungsängen. Jag har bott i kommunen sedan 2016 men pendlat till gården sedan vi övertog den 2005. Jag har tidigare jobbat med reklam, marknadsföring och affärsutveckling i olika ledande positioner och som konsult.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken sedan 2005 då jag blev lokalpolitiskt engagerad i vår dåvarande hemort Bromma. Mitt första politiska engagemang handlade om en lokal protest mot försämringar i skolan. Engagerade mig sen partipolitiskt då jag insåg att man inte bara kan protestera utan måste bidra själv också.

3) Det roligaste med att vara politiker är kunna påverka utvecklingen i det samhälle jag bor och verkar i. Upplands-Bro växer och inte utan viss växtvärk men jag vill kunna lämna över en mer välmående och finare kommun till nästa gäng när de väl tar över.

4) Liberalerna är skolpartiet framför andra och jag är stolt över att vi under mandatperioden ständigt ökat resurserna till förskolan och grundskolan. Resultaten måste upp. Upplands-Bromodellen, dvs att anställa mentorer i klasserna och låta läraren koncentrera sig på sin pedagogiska uppgift, är ett direkt resultat av ett initiativ från Liberalerna.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att alla som växer upp i kommunen ska känna att de fritt kan välja sin framtid. Så är det inte idag. Vi måste lösa kommunens problem som är förknippade med integration och segregation. Upplands-Bro är överlag välmående men delar av kommunen är påverkade av utanförskap och svag socioekonomi. Alla ska känna att de omfattas av Möjligheternas Upplands-Bro.
Nawal Al-Ibrahim
Bild:Privat
Nawal Al-Ibrahim

Kandidat 2 Nawal Al-Ibrahim

1) Jag heter Nawal Al-Ibrahim. Jag är född och uppvuxen i Bagdad, Irak, och kom till Sverige 1987. Sedan dess har jag bott i Upplands-Bro. Jag har forskarutbildning och doktorsgrad i fysik och är behörig lärare i fysik och matematik. I många år arbetade jag på UBG.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 12år. Jag blev politiskt engagerad för att vara med och utforma Upplands-Bro kommun i en mer liberal riktning och att skapa incitament för både människor och företag att utvecklas i sin egen takt och på sitt eget sätt är min främsta drivkraft. Jag är övertygad om att kommunen kan blomstra med hjälp av liberalism och socialt engagemang.

3) Det roligaste med att vara politiker är att skapa förutsättningar för den enskilde individen att fritt växa och utvecklas utan några hinder eller gränser.

Liberalismen gör ingen skillnad på människor. Oavsett om vi är födda i Stockholm eller Bagdad är vi födda lika i värde och bör av denna anledning ha samma grundläggande fri- och rättigheter.

Vi människor ska kunna bestämma så mycket som möjligt över vår egen vardag. Det är självklart att kommunen och staten ska lägga sig i våra liv så lite som möjligt.

4) Nationella proven är viktiga för likvärdig bedömning av elevernas kunskaper, men rättningen av nationella proven tar mycket tid från undervisningen då rättningen görs i skolorna.

I februari 2015 la jag in en motion på kommunfullmäktige om att införa centralrättning av nationella prov i Upplands-Bro kommun och 2017 antogs motionen av utbildningsnämnden.

Jag är stolt över att de nationella proven i matematik för högstadiet i år rättas centralt för att öka likvärdigheten i bedömningen av eleverna i Upplands-Bro.

5) Utbildning är en enskild människas viktigaste redskap för att lyckas i livet. En väldigt viktig fråga för mig är att alla barn ska få den hjälp de behöver för att klara av skolan samt att de barn som behöver ytterligare utmaningar för att motiveras ska få det. Skolans huvudsakliga uppgift är att förbereda och hjälpa ungdomar till att bli fungerande vuxna individer i ett alltmer komplext och högteknologiskt kunskapssamhälle. Detta görs genom att de erbjuds kunskaper och förmågor av skolan som de annars skulle ha saknat.
Martin Normark<br /><br />
Bild:Privat
Martin NormarkKandidat 3 Martin Normark

1) Jag heter Martin Normark och är 68 år. Jag är född i Västerbotten och bor i Kungsängen sedan 1999. Jag har tidigare jobbat på Vattenfall, varav drygt 20 år i olika chefsroller. Från 2019 har jag varit kommunalråd för Liberalerna i Upplands-Bro med ansvar för Socialnämnden.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 16 år, men fram till 2019 som fritidspolitiker. Jag blev politiskt engagerad när jag deltog i ett protestmöte mot kommunen och insåg att man inte bara kan kräva av andra utan bör göra något själv.

3) Det roligaste med att vara politiker är att man direkt kan påverka det som händer i kommunen och lär känna många trevliga människor med bra idéer som man annars inte skulle kommit i kontakt med.

4) Jag är stolt över att Liberalerna lokalt prioriterar att satsa på barnen, vår framtid med skolan i fokus. En mycket viktig händelse är också beslutet från Fotbollförbundet att tillsammans med kommunen söka etablera träningsanläggningar för fotbollslandslagen där dessa anläggningar också skulle bli till nytta för våra egna ungdomar,

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är ökad samverkan mellan skola, polis och Socialtjänst för att se till att våra ungdomar inte hamnar i kriminella miljöer och att vi får en ökad trygghet i samhället. Samt att bromsa byggtakten och satsa på egnahem i stället för höghus.
Helene Nilsson
Bild:Privat
Helene Nilsson

Kandidat 4 Helene Nilsson

1) Jag heter Helene Nilsson och är 44 år. Jag bor i Brunna sedan 20 år tillbaka tillsammans med min man och våra två barn. Jag arbetar med administration och kundtjänst inom bank/finans.

2) Jag har precis blivit aktiv inom lokalpolitiken för att få en chans att kunna påverka till det bättre.

3) Detta är helt nytt för mig, men jag ser fram emot att få utvecklas och att få ta större plats inom den lokala politiken.

4) Jag är stolt över att vårt parti står för frihet för individen men ändå tar ansvar för de svagare i samhället.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är ökad integration och trygghet i Upplands-Bro. Alla ska ha samma friheter, rättigheter och skyldigheter oavsett var i kommunen man bor. Speciellt viktigt är det att satsa på våra ungdomar.

David Nord
Bild:Privat
David Nord

Kandidat 5 David Nord

1) Jag heter David Nord, är 27 år, och bor på Lennartsnäs i Kungsängen. Jag har bott i Upplands-Bro sedan 2021.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 5 år och blev politiskt engagerad när jag kände vi måste vara fler som tar ställning i samhället för friheten mot extremism.

3) Det roligaste med att vara politiker är alla människor jag får träffa och höra deras verklighet, så vi tillsamman kan jobba för ett bättre samhälle.

4) Jag är extremt stolt över att mitt parti alltid har drivit frågor som blivit aktuella 20 år senare, till exempel Nato och språkkrav. Att vara först med ett förslag är inte alltid en vinst, men det visar att Liberalerna är konstanta och inte släpper frågor som är viktiga för samhället.

5) Vår framtid ligger hos barnen och därmed måste vi säkra deras framtid! Skolfrågan får vi aldrig tappa och vi måste ta tillbaka huvudmannaansvaret från kommunerna, tillbaka till staten. 


Länk till hemsidan för Liberalerna i Upplands-Bro.


Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet


Tipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 7/6
Röda korsets stick- och språkcafé
Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen