Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 3 oktober 2023 - klockan 06:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Miljöpartiet


Karin Sidén 2022-07-15


VALET 2022    Med lite knappt två månader kvar till valet, den 11 september, är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

Turen har nu kommit till Miljöpartiets kandidater
 att presentera sig, i artikelseriens femte artikel.
Sara Ridderstedt
Bild:Privat
Sara Ridderstedt

Kandidat 1 Sara Ridderstedt

1) Jag heter Sara Ridderstedt och jag har bott i Bro sedan 2007. Jag är journalist och lärare.

2) Jag har varit engagerad i samhällsfrågor i hela mitt liv och varit aktiv i Miljöpartiet sedan 2011.

Jag har jobbat i klassrummen med elever som haft stora behov av stöd, där jag snabbt fick hitta egna modeller för hur deras motivation och grundläggande förutsättningar kunde skapas - ett litet steg i taget. Jag har jobbat på nyhetsredaktioner och sökt stöd hos nyhetschefer och kanalchefer för att få göra inslag om sådant jag i magen ville kasta ljus på - saker jag såg ett behov av att berätta om.

3) Det roligaste med att vara politiker är att få påverka tillsammans med andra som har samma värderingar och vision för ett starkare samhälle. Det är mitt sätt att ta ansvar och använda de kompetenser och erfarenheter jag bär med mig. Som mamma, journalist, lärare och politiker.

4) Jag är stolt över att jag och mitt parti lokalt införde ett miljöledningssystem och samarbetet med Fryshuset under föregående mandatperiod. Att vi erbjöd sommarjobb till alla sökande och satsade på elevhälsa och fritidsaktiviteter.

Under Miljöpartiets tid i Regering har vi genomfört många viktiga satsningar inte minst på historiskt stora miljöbudgetar med Klimatklivet och Industriklivet, satsningar på skolan, kulturskolan, våld i nära relationer, stöd till ensamstående föräldrar och på migrationsområdet för att nämna några exempel.

5) Vi har för stora maskor i vårt skyddsnät. Mina samlade erfarenheter pekar alla åt samma håll. Människor faller emellan. Vi måste göra så mycket mer. Det är inte hållbart att så mycket av de organisatoriska mellanrummen ska fyllas av ideella krafter där samhället brister. Vi kan inte ha en modell som är beroende av enskilda eldsjälar.
Kandidat 2 Tilman D. Thulesius

1) Jag heter Tilman D. Thulesius och jag bor i Kungsängen.1987 flyttade jag ”ut på landet”. Jag är expert på elbilsladdning.

2) Jag har varit politisk aktiv med miljöinriktning sedan 70-talet.

3) Det roligaste med att vara politiker är at man som lokalpolitiker får möjlighet att kunna påverka just dom lokala frågorna, vilket är oerhört lärorikt och ger insikter i vad som behöver och kan göras.

4) Jag är stolt över att vi i MP bland annat har kunnat påverka beslut och investeringar i hållbara transporter och hantering av avfallsfrågor.

5) Mitt engagemang fokuserar på långsiktighet och en hållbar framtidssyn istället för populism och kortsiktiga vinster.
Klaus Dürhagen
Bild:Privat
Klaus Dürhagen

Kandidat 3 Klaus Dürhagen

1) Jag heter Klaus Dürhagen, är 81 år, och bosatt i Kungsängen sedan 6 år. Numera är jag pensionerad men var tidigare ingenjör. Jag är uppvuxen i Tyskland.

2) Jag har varit politiskt engagerad i Miljöpartiet sedan 70-talet. Först i Tyskland och sedan 1987 i Sverige. Jag har tidigare arbetat aktivt i Mp Bromma-gruppen. Jag blev intresserad av politik och att aktivt engagera mig politiskt eftersom jag alltid varit intresserad av en hållbar värld, både miljömässigt och socialt. Återvinningsfrågan har alltid funnits i fokus.

3) Roligast med att vara politiker är att kunna bidra till samhället på något vis.

4) Jag är stolt över att i olika nämnder kunna få representera Miljöpartiet och verka för en miljövänlig kommun.

5) Mina hjärtefrågor för framtiden är att Upplands-Bro blir en klimatneutral kommun samt välfärd utan vinst så att varenda skattekrona avsedd för skolan ska stannar kvar i skolan.
Tomas Hede
Bild:Privat
Tomas Hede

Kandidat 4 Thomas Hede

1) Jag heter Thomas Hede, är 46 år, och har bott i Upplands-Bro sedan 2001. Jag är Fil Dr i atmosfärsvetenskap och legitimerad gymnasielärare i kemi och matematik.

2) Jag har varit medlem i Mp sedan 1999.

3) Jag är aktiv på hobbynivå.

4) Jag är stolt över att mitt parti ger röst åt den och det som saknar en röst, nämligen djur, klimat och miljö.

5) Klimatet och skolan engagerar mig mest.


Kandidat 5 Rebecka Bodemar

1) Jag heter Rebecka Bodemar, och bor i Bro sedan 2019. Jag arbetar som lärare.

2) För flera valperioder sedan arbetade jag aktivt i några år på min förra bostadsort, men för det mesta har jag i stället stöttat det politiska arbetet och mina partikamrater med uppmuntran. Jag gick med i Miljöpartiet när jag lärde mig att ett medlemskap är ett bra stöd till politiken och sedan var jag lite aktiv med det föreningstekniska i det lokala Miljöpartiet.

3) Det roligaste med att vara politiker är att bli mindre arg över förhållanden i samhället, eftersom jag är med och påverkar dem - även om jag bara påverkar lite. Det är en bra medicin mot att vara missnöjd med delar av samhället.

4) Jag är stolt över att det är mer miljö- och klimattänkande i all svensk politik samt markeringar mot den högerextrema rörelsen och för en god migrationspolitik.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att missnöjda väljare i hela landet kommer att känna sig sedda och deltagande i vår fantastiska demokrati! Att naturens röst fortsätter att höras. Tänk att till exempel kråkans existens är nära hotad. Sådant måste ändras!Länk till hemsidan för Miljöpartiet i Upplands-Bro.

Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet

 

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen