Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 3 juni 2023 - klockan 13:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fem frågor till TOPP FEM
Moderaterna


Karin Sidén 2022-07-19


VALET 2022    Med lite knappt två månader kvar till valet, den 11 september, är det dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka är de och var bor de? Vilka är hjärtefrågorna och vad är de stolta för inom politiken?

UBRO har bett de fem översta namnen på respektive valsedel till våra åtta största lokala partier att presentera sig lite närmare. Numret framför namnet i artikeln är numret respektive politiker har på valsedeln den 11 september.

Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Politikernas svar kommer att redovisas i en artikelserie om åtta artiklar där publiceringsordningen är densamma som ordningen svaren inkommit i.

I den sjätte artikeln i serien har turen kommit till Moderaterna
.
Fredrik Kjos
Bild:Privat
Fredrik Kjos

Kandidat 1 Fredrik Kjos

1) Jag heter Fredrik Kjos, är 62 år, jurist och kommunalråd sedan 2018. Jag bor i Kungsängen, och har bott i kommunen från sex års ålder. Har fyra barn och fyra barnbarn som alla bor i kommunen. 

2) Gösta Bomans "Frihet under ansvar" fick mig att bli politiskt engagerad på 70-talet. Jag slåss fortfarande för ökad frihet för alla som tar ansvar. Under 80-talet satt jag i kommunfullmäktige och Fritidsnämnden. Vi fick fyra barn på två år -88 och -90, och då minskade min möjlighet att vara fritidspolitiker under ett antal år.

Jag hade under barnens uppväxt enstaka uppdrag när det var möjligt med hänsyn till familj och karriär. Bland annat ordförande i ett av våra kommunala bolag. Mitt engagemang när barnen växte upp följde barnens uppväxt, som ledare och styrelsearbete i idrottsföreningar samt start av friskola och drivande av förskola och skola - som hobbys. Heltidspolitiker efter valet 2014, och är så fortfarande.

3) Det roligaste med politiken är att det går att på riktigt påverka hur kommunen utvecklas. För mig som samhällsintresserad är det viktigt hur den utvecklingen ser ut.

4) Jag är stolt över att vi har sänkt kommunalskatten, fått ordning på ekonomin, höjt kvaliteten i verksamheterna, möjliggjort för fristående skolor att etablera sig i kommunen, på riktigt tagit tag i trygghetsfrågor (Omdaning Bro är en unik samhällsförändring), stoppat alla vansinniga planer på fler miljonprogramsområden som togs fram av (S) under förra mandatperioden. Numera är det småskaligt, mindre tätt, lägre och attraktivt boende med mycket fler småhus och ägande som gäller.

5) Mina fyra barn och fyra barnbarn bor idag i kommunen. För mig blir det viktigt att kommunen utvecklas till en ännu bättre kommun än idag. En kommun som kan erbjuda något annat än en bostad i ännu fler miljonprogramsområden. En kommun där vi bor kvar och trivs med närhet till naturen, Mälaren, staden, fritidsutbudet, levande torg och närservice - ett samhälle som håller ihop. Skolan måste bli bättre, integrationen måste fungera, och jobb måste vara mer lönsamt än bidrag.

Mälaren, staden, fritidsutbudet, levande torg och närservice - ett samhälle som håller ihop. Skolan måste bli bättre, integrationen måste fungera, och jobb måste vara mer lönsamt än bidrag.
Paul Gustafsson
Bild:Privat
Paul Gustafsson

Kandidat 2 Paul Gustafsson

1) Jag heter Paul Gustafsson, är 61år, och är född i Högdalen/Stockholm. Jag flyttade till Bro 2002, och numera bor jag på Lennartsnäs i Kungsängen.

Jag är utbildad inom butik, ekonomi och ledarskap. Jag har jobbat inom servicenäringen i 40 år med flertalet olika chefsbefattningar, samt även som konsult. Har även arbetat inom marknad och inköp. Jobbar i dag som chef inom Byggmarknader.

2) Jag har arbetat aktivt inom politiken i 12år. Jag blev politiskt engagerad för att jag upplevde att andra kommuner växte och utvecklades runt Stockholm, men inte Upplands-Bro. Jag hade mycket åsikter och ville kunna påverka vilket gjorde att jag gav mig in i politiken - där jag numera finns med och kan påverka. Jag önskar att fler tar steget in i politiken för att kunna vara med och påverka sin kommuns utveckling.

3) Det roligaste med att vara politiker är att få träffa alla kommuninvånare, från barn till gamla, såväl inom skola, föreningslivet, kultur som idrott och arbetsplatser. Det är både spännande och utmanande att få vara politiker, att få vara med och förbättra i samhället. Det är både intressant och kul att ha ett ”vanligt jobb” och samtidigt få jobba som fritidspolitiker. Det är en bra kombination, man lär sig något nytt hela tiden.

4) Jag är stolt över vad vi Moderater har gjort genom åren, med att aktivt skapat och utvecklat ett gott företags- och näringslivsklimat och ökat företagsetableringar som gett en stark ökning av arbetstillfällen. Sänkt skatt. Etablerat, och nu på väg att etablera, flera nya skolor i Upplands-Bro. Även möjliggjort för fristående skolor att etablera sig. Satsningen inom trygghetsfrågorna, som enligt senaste trygghetsmätningen visar att vi är på rätt väg.

Att vi infört kulturchecken som ger alla unga möjlighet att göra val, efter sina egna intressen.

Jag är också stolt över att Upplands-Bro kommun har tecknat avtal med Svenska fotbollsförbundet och Hemsö AB för att se över möjligheten att ge världens största sport sin hemvist i Upplands-Bro. Det kommer att skapa förutsättningar i världsklass för våra lokala föreningar – förutsättningar de inte ens vågat drömma om. Jag är stolt över våra politiska visioner och vår förmåga att uppfylla de visionerna.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att skapa riktigt bra, trygga och hållbara skolor för alla. Där alla elever känner sig välkomna, och man själv väljer sin skola. En skola som skall ge ökade kunskaps- och resultatutvecklingar för varje elev. Alla elever ska bli godkända inför sitt gymnasieval. Att lyckas med sin skolgång är viktigt.

Men även rätten till att känna sig trygg i Upplands-Bro, och skapa fler attraktiva bostadsområden. Vidareutveckla kultur- och fritidsliv. Jag vill att vår vackra kommun ska vara en kommun där man kan bo hela sitt liv. Att tryggt kunna åldras i, med möjlighet att välja skola, boende, kultur, service och vård, från födsel till livets slut.
Anders Åkerlind
Bild:Privat
Anders Åkerlind

Kandidat 3 Anders Åkerlind

1) Jag heter Anders Åkerlind och har sedan födseln, 1943, bott på Tibble Gård i Kungsängen där först min farfar och sedan min far och jag drev lantbruk. Jag har även ett förflutet som flygkapten men är numera pensionerad.

2) Jag har arbetat aktivt med politik sedan 1997. Jag blev politiskt engagerad för att jag vill kunna påverka och försöka förbättra kommunen jag bor i. Medlem i Moderaterna blev jag redan under tonåren. För närvarande sitter jag i äldrenämnden, där jag är vice ordförande.

3) Det roligaste med att vara politiker är att lära känna, förstå, och påverka de kommunala besluten.

4) Jag är stolt över att vi har ökat medborgarnas valfrihet i ett antal frågor. Jag är även stolt över hur vi påverkat besluten om framtida bebyggelse samt vårt arbete för att behålla kommunens lantliga framtoning.

5) Min hjärtefråga för framtiden är att Upplands-Bro skall vara en ”Äldrevänlig kommun” samt att vi ska öka valfriheten inom möjliga områden.
Marcus Sköld
Bild:Privat
Marcus Sköld

Kandidat 4 Marcus Sköld

1) Jag heter Marcus Sköld och bor i Kungsängen. Jag har varit Upplands-Bro-bo sedan 2003 och är diplomingenjör i kemiteknik. Jag är på plats 4 på valsedeln till kommunfullmäktige och på plats 5 på valsedeln till Regionen.

2) Jag har haft uppdrag inom politiken i 16 år. Jag blev politiskt engagerad för att jag ville vara med och påverka och lyfta fram frihetsfrågorna. Att värna och förverkliga individens frihet att forma sitt eget liv och leva det som den vill är det centrala för mig och största anledningen till att jag är engagerad inom Moderaterna.

3) Det roligaste med att vara politiker är att vara med och påverka och se att man kan göra skillnad för andra människor.

4) Jag är stolt över att vi i Alliansen äntligen har lyckats sänka kommunalskatten i Upplands-Bro. Och det jag för egen del är stolt över är att jag drivit igenom avfallsinsamlingen med så kallade fyrfackskärl som vi har i samverkan med Sigtuna, Håbo och Knivsta. Det är bra för miljön, förenklar sopsorteringen och är ekonomiskt fördelaktigt för avfallskollektivet, med tanke på det ökade ansvar i avfallsinsamlingen som åläggs kommunerna.

5) Jag har två hjärtefrågor för framtiden:

Jag vill vara med och göra Upplands-Bro mer hållbart. Det ska vara smidigt att ta sig såväl inom, som till och från Upplands-Bro både med bil och med cykel. Trafiksituationen är en utmaning som måste lösas.

Vi lever i ett friare samhälle nu, jämfört med 50 år sedan, men det finns mer att göra. Individens frihet att leva som man vill är inte självklar och psykisk ohälsa bland unga, och då särskilt unga hbtq-personer, handlar bland annat om detta. Det har gjorts satsningar för ungas psykiska ohälsa under denna mandatperiod, men måste göras mer – för individens skull. 


Liv Kjos
Bild:Privat
Liv Kjos

Kandidat 5 Liv Kjos

1) Mitt namn är Liv Kjos och jag är 62 år. Jag har bott i kommunen sedan 1975. Jag är utbildad lärare och har arbetat som lärare i kommunen i 43 år.

2) Jag har varit aktiv inom politiken i ungefär två år. Jag blev politisk engagerad för att jag brinner för skolfrågor.

3) Det roligaste med att vara politiker är att det faktiskt går att vara med och påverka i frågor som jag tycker är viktiga samt att träffa andra som är lika engagerade.

4) Något jag är stolt över är att vi får in många friskolor i kommunen, att vi tagit tag i Trygghetsfrågorna, Omdaning Bro, sänk skatten och en massa annat.

5) Min hjärtefråga är att våra barn och unga ska få uppleva glädje och stimulans under hela sin skolgång. Jag skulle också gärna vilja se kommunala F-9 skolor i vår kommun.
Länk till hemsidan för Moderaterna i Upplands-Bro
.Länkar till alla Fem frågor till TOPP-FEM-artiklarna:

Socialdemokraterna
Kristdemokraterna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Miljöpartiet
Moderaterna
Liberalerna
Vänsterpartiet


Tipsa en vän Skriv utKalender

Lördag 3/6
Höns- och smådjursmarknad
Röda korsets secondhand o café
Onsdag 7/6
Röda korsets stick- och språkcafé
Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen