Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 09:13 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

KORTKORT ur partiprogrammet
Kristdemokraterna i Upplands-Bro


Karin Sidén 2022-09-07


VALET 22   För alla nyfikna väljare som vill veta mer om kommunens åtta olika partiers valprogram men som kanske inte orkar plöja igenom alla åtta partiprogrammen i sin helhet kommer här en kortkort sammanfattning om ett antal olika valfrågor.

Sex viktiga ämnesområden täcks in av den här kortkorta sammanfattningen och partierna har fått i uppgift att endast lyfta det egna partiets ståndpunkter, helt utan gnäll eller pekade fingrar mot något annat parti, eller på vad som varit. Helt enkelt att med partiprogrammet som utgångspunkt blicka framåt och visa varför just de är värda att få kommuninvånarnas röster och förtroendet att styra Upplands-Bro de kommande fyra åren.

I åtta artiklar publicerade varsin dag får du möjlighet att skapa dig en översiktsbild över vad partierna har för framtidstankar för Upplands-Bro, och vill du veta mer är det bara att klicka dig vidare till partiernas hemsidor.

Observera att partierna publicerats i slumpvis ordning. I dag har turen kommit till Kristdemokraterna, vilket är den sista artikeln i artikelserien. Länkar till de andra sju artiklarna finns längst ner.



KRISTDEMOKRATERNAs valprogram sammanfattat i kortkort form:

Natur / miljö / hållbarhet

Den kanske viktigaste miljöfrågan att arbeta med idag är att motverka uppvärmningen av jorden. Kommunen har en särskild nyckelroll i arbetet att bygga ett samhälle där skadlig miljöpåverkan minimeras, energin är fossilfri, trafiksystemen hållbara, bostadsmiljöer sunda och där naturresurser tas tillvara i ett kretslopp.


Bygga / bo / infrastruktur / service / tillväxt

Bostäder ska planeras för olika människors behov. Hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter samt kommersiella lokaler och offentlig service ska blandas för en levande miljö. Kommunen ska anta en arkitekturpolicy där traditionella arkitektoniska och estetiska värden belyses men även hur vi planerar staden ur ett trygghetsperspektiv.


Trygghet

Familjens roll att fostra och leda de unga är av största vikt. Samhället måste vidare ge tydliga signaler om vad som är rätt och vad som är fel. En snabb reaktion på begångna brott och en ökad upptäcktsrisk för förövarna är viktigt.


Skola och förskola

Möjligheten att välja skola ska vara en rättighet. En mångfald av skolor, såväl avseende utförare som profil ska finnas. Kommunalt och enskilt drivna skolor ska ges likvärdiga förutsättningar såväl ekonomiskt som verksamhetsmässigt. Förskolan ska hålla en hög kvalitet, men ska vara frivillig, och det är familjerna som ska bestämma när och om barnen ska börja i förskolan.


Våra äldre

Alla medborgare ska kunna åldras med värdighet. Denna samhälleliga skyldighet innebär att äldreomsorgen måste vara väl utbyggd med hemtjänst och hemsjukvård, olika former av dagverksamhet samt ett varierat utbud av boendeformer. Äldreomsorgen ska därför präglas av trygghet, värdighet och delaktighet


Kultur och fritid

Ett rikt kulturliv och levande kulturmiljö skapar attraktivitet och stärker en kommuns destinationskraft. Barn som läser och deltar i kulturella verksamheter genom livet är mer benägna att engagera sig för samhället och i lägre grad hamna i utanförskap. Tillgång till kultur bidrar till att skapa en meningsfull fritid och livskvalité.

 

Slutord:

Det är i mötet med andra människor vi formas som personer. Trygga familjer och andra nära gemenskaper är därför en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I familjen kan barnet få en villkorslös – men inte kravlös – kärlek. Ingen familj är dock den andra lik och vår utgångspunkt är därför att familjen och andra nära gemenskaper själva så långt som möjligt ska ha makten att utforma den egna vardagen.

Det offentligas uppgift är att ge stöd i detta, men det finns också tillfällen då familjen inte är den trygga plats den borde vara och då måste det offentliga finnas där - inte minst för barnens skull.

Idag ser vi emellertid hur många politiker vill styra och lägga sig i hur familjer väljer att utforma sin vardag. Det vill vi motverka. Vi ser också hur vardagen för många familjer är svår att få att gå ihop. Stress, tidsbrist och otillräcklighet är något som många känner igen. Politikens uppgift är att skapa förutsättningar för att familjerna ska få möjlighet att utforma livet så att vardagen fungerar.




// Hälsar Jan Stefanson, Gruppledare (Kd), med partivänner


Länk till hemsidan för Kristdemokraterna i Upplands-Bro.

Länk till artikeln Fem frågor till TOPP FEM Kristdemokraterna där du får lära känna partiets fem toppkandidater, alltså personerna bakom de fem översta namnen på valsedeln i kommunvalet.


Här hittar du alla åtta partiers kortkorta valprogram:

Miljöpartiet
Liberalerna
Centerpartiet
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet
Socialdemokraterna
Moderaterna
Kristdemokraterna

Resterande partiers artiklar publiceras allt eftersom...


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen