Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 5 juni 2023 - klockan 15:54 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Nu är rösterna räknade - helt jämnt mellan "blocken" i kommunen


Karin Sidén 2022-09-15

(S) 28,4%   (M) 25,8  (Sd) 17,6   (V) 8,2   (Kd) 5,8   (L) 5,4   (C)   5,1   (Mp) 2,6   &Ouml;vriga 1,1 <br /><br /><span style=\
(S) 28,4%   (M) 25,8  (Sd) 17,6   (V) 8,2   (Kd) 5,8   (L) 5,4   (C)   5,1   (Mp) 2,6   Övriga 1,1 

Längre ner i artikeln finns det preliminära "valnattsresultatet" så att du kan jämföra.


Om valresultatet kändes rafflande jämnt i måndags är det inget mot hur det känns nu när den slutgiltiga rösträkningen är avklarad och de sista rösterna fördelade. Här i Upplands-Bro blev resultatet så jämnt att målfoto behövs!

Mandatfördelningen är nu 17 - 17 mellan blocken efter att Vänsterpartiet "tagit" ett mandat från Sverigedemokraterna. 

För majoritet krävs 21 mandat, så det återstår att se hur det politiska styret i Upplands-Bro kommer att se ut. Vi kan vara rätt säkra på att samtal både inom och mellan blocken kommer att ske den närmaste tiden!

Upplands-Bro-bornas röster i kommunvalet är nu räknade och vi har ett resultat. Ett mycket jämnt sådant!

Valnattens preliminära rösträkning, då 94% av rösterna (16 av 17 valdistrikt) räknades, har nu kompletterats med resultatet i onsdagsräkningen. Och då står det klart att det som såg ut som en svag övervikt mot högersidan nu jämnats ut till oavgjort.

Vänsterpartiet ökade i och med onsdagsräkningen från valnattens preliminära 7,8% till 8,2% vilket gav dem ytterligare ett mandat, medan både Moderaterna och Sverigedemokraterna backade något från sina respektive preliminära resultat vilket i Sverigedemokraternas fall innebar att de "tappade" sitt åttonde mandat. 

Onsdagsräkningens resultat innebär att Allianspartierna tappar två mandat (2018 fick de 19 mandat) medan de rödgröna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har ökat med två mandat, till 17 mandat (2018 fick de 15 mandat). Sverigedemokraterna fick 7 mandat, vilket var lika många som 2018.

Vid onsdagens rösträkning deltog valnämnden (som består av politiker från alla olika partier) samt tjänstpersoner från kommunen.

I gruppen "onsdagsröster", som alltså räknades i går, den 14 september, finns poströster, utlandsröster, sena förtidsröster och röster som underkändes på valnatten (en underkänd röst kan till exempel handla om att den som röstat råkat lägga i två likadana röstsedlar i samma kuvärt, och vid onsdagsräkningen har rösträknarna möjlighet att godkänna den typen av diskvalificerade röster). De sena förtidsrösterna är sådana röster, där den som röstade av någon anledning inte gick till sin egen vallokal på valdagen utan till någon av förtids-röstlokalerna.

Viktigt att framhålla är att det först är om cirka två veckor, när Länsstyrelsen slutgiltigt godkänt valresultatet i Upplands-Bro, som vi har ett fastställt och slutligt resultat i kommunvalet 2022. Sedan i måndags, dagen efter valdagen, pågår länsstyrelsernas slutliga rösträkning av kommunvalen. Då bedömer och räknar de rösterna för samtliga partier och det är också här, i den slutliga rösträkningen, som personrösterna räknas. (se länk)Inringat är den förändring som blir i mandatfördelningen efter onsdagens rösträkning.
Inringat är den förändring som blir i mandatfördelningen efter onsdagens rösträkning.

 

Kommentarer kring det "nya" resultatet är inte helt lätt att få en dag som denna eftersom det är fullt upp för politikerna och eftersom de knappastt har hunnit smälta resultatet av onsdagsräkningen. 

Camilla Janson (S) skriver i en kommentar:

- Rödgrönt har fått stöd för att styra på lika vis som allianspartierna. Nu handlar det om att samtala och sätta kommunens bästa främst. Vi behöver ett stabilt styre, invånarna har röstat för blocköverskidande samarbete. S står fast, våra dörrar står öppna för samtal och samarbete för kommunens bästa.

Erik Karlsson (V) skriver att han är mycket glad, och samtidigt överraskad, över det "vunna mandatet":

- Att få förmånen att få företräda det parti som jämnade ut oddsen mellan Alliansen och oss Röd-Gröna känns bara underbart. På vänsterpartiets styrelsemöte i kväll (torsdag) blir det i stället för kaffe och kakor tårta och champagne!

På frågan om vad han tror har bidragit till att Vänsterpartiets valresultat påverkades så mycket som en halv procentenhet av "onsdagsrösterna" svarar Erik Karlsson:

- Det var ett häftigt - och oväntat - avslut på sluträkningen av de kommunala rösterna. Det är väldigt ovanligt i det kommunala valet att ett parti kan hämta in så pass mycket bland förtidsrösterna som en halv procent, men samtidigt gjorde köerna vid röstlokalerna både i Råby och i Finnsta att många av våra väljare valde att gå till en förtidsröstningslokal i stället för att köa! Och det visar ju verkligen att varje röst är viktig! För hade de väljarna i stället valt att gå hem när de såg kön vid vallokalen så hade vi sannolikt inte fått 4 mandat.

Sara Ridderstedt (MP) svarar:

- Miljöpartiet vill se ett handlingskraftigt majoritetsstyre i mitten som klarar vår kommuns utmaningar i en orolig tid. Med satsningar på välfärden och grön omställning.

Oväntat! Vänstern gör ett väldigt bra val. Vi är besvikna över vårt resultat. Nådde inte målsättningarna. Ser fram emot att gemensamt med övriga Allianspartier styra kommunen fyra år till, kommenterar Hans Åberg (L). medan Jan Stefanson (Kd) skriver:

Överraskande jämnt mellan blocken. Vi saknar 10 röster för att behålla det tredje mandatet som nu gått till Vänsterpartiet och gjort att blocken är lika stora. SD:s vågmästarroll är tydligare än tidigare men i praktiken oförändrad.Mandatfördelning i Upplands-Bro kommun efter den slutgiltiga rösträkningen:


Parti     Sluträknat resultat i %Preliminära resultatet i % Mandat Nu/(2018)
Socialdemokraterna28,4 28,3 12 (+1)
Moderaterna25,8 26,2 11 (+1)
Sverigedemokraterna 17,6 17,8   7 (0)
Vänsterpartiet8,2   7,8   4 (+1)
Kristdemokraterna5,8   5,9   2 (-1)
Liberalerna5,4   5,4   2 (-2)
Centerpartiet 5,1   5,0   2 (0) 
Miljöpartiet2,6   2,6   1 (0)
Övriga partier1,1   1,0  - - - -

I Upplands-Bro har vi 41 mandat som ska fördelas mellan partierna.
Efter den slutgiltiga rösträkningen är fördelningen denna:

Röd-gröna får 17 mandat (+2)


(S) 12 + (V) 4 + (Mp) 1 = 17 mandat  (39,2%)


Alliansen får 17 mandat (-1)


(M) 11 + (C) 2 + (L) 2 + (Kd) 2 = 17 mandat  (42,1%)


Sverigedemokraterna får 7 mandat
 (+-0)  (17,6)

Observera att de preliminära siffrorna från valnattens räkning baserades på 94% av alla röster. Det slutgiltiga resultatet, när alla röster inklusive poströster och förtidsröster, räknats skiljer sig något och har påverkat mandatfördelningen i kommunen.Läs i Mitti om hur den slutgiltiga rösträkningen går till.
Tipsa en vän Skriv utKalender

Onsdag 7/6
Röda korsets stick- och språkcafé
Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen