Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 08:12 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Politisk debatt med många förstagångsväljare bland åhörarna


Karin Sidén 2022-09-09

Fredrik Berling, längst till höger, var moderator under UBGs paneldebatt.
Bild:Karin Sidén
Fredrik Berling, längst till höger, var moderator under UBGs paneldebatt.

I måndags arrangerades en politisk paneldebatt på Ekhammarscenen. I panelen fanns representanter från de åtta största partierna medan publiken bestod av elever och lärare från Upplands-Brogymnasiet. Paneldebatten skulle fokusera på tre frågor: integration, miljö och välfärd, men tiden var ute innan man hann fram till det tredje ämnet.

Moderator var Fredrik Berling, som på sitt CV bland annat kan skriva att han var med och startade Hjärnkontoret på Svt, men som på senare år fokuserat på rollen som modertor och konferencier.

Inför en publik som till allra största del bestod av förstagångsväljare valde moderatorn Fredrik Berling att fokusera sitt inledningsanförande på vikten av att utnyttja sin demokratiska rättighet - och skyldighet - särskilt nu när det är så oroligt i världen. Han pratade även om att det är viktigt att inte glömma allt bra som finns och görs, även om det låter på politiker och nyhetsrubriker som att undergången är nära och att allt är dåligt och att inte något alls fungerar. 

Med det sagt gav han i uppdrag till paneldeltagarna att fokusera på den egna politiken och lyfta vad man själv vill göra, hellre än att att rabbla åsikter om de andra partiernas tillkortakommanden. En uppgift nog så svår när det mesta av valdebatten i de stora forumen handlat om just det.

Panelsammansättningen var lite blandad. Flertalet partier representerades av ungdomspolitiker från den centrala organisationen medan V och Mp på grund av sjukdomsfrånfall ställde upp med lokalpolitiker.

Debattens första ämne var integration, och även om budskapen framfördes på olika sätt och med olika tyngd på olika delar skulle man kunna sammanfatta innehållet i integrationsdebatten med orden språk, skola, bostäder, arbete och kravställning. 

På frågan vad man kan göra för att förbättra integrationen pratades det från flera håll om vikten av att komma in på arbetsmarknaden, men även om till exempel språkkrav för medborgarskap och att bostadsbristen påverkar (läs försämrar) integrationen.

Efter debatten om integration, som även innehöll frågor från åhörarna om bland annat friskolor och gängkriminalitet, var det dags för debattens andra ämne: miljön.

Där konsteterades bland annat av SD att de andra partierna är väldigt nationalistiska och innanför gränserna när det kommer just till miljön medan det i deras sätt att resonera inte finns någon anledning för oss att bli bäst i klassen eftersom Sverige är så litet. Vi får bättre effekt om vi i stället agerar i andra länder.

M var även de inne på att vi måste hjälpa andra nationer att bli bättre och att det är den som skräpar ner/släpper ut som ska betala. M är starka förespråkare för kärnkraft.

Vi måste ha hållbar och planerbar elproduktion sa Kd, och menade att då håller inte sol och vind måttet. Bygg ut kärnkraften och ta bort de byråkratiska hindren så att det går fortfare.

L menade att vi måste ha många olika energislag. Att vi ska välja fossilfritt, och inte välja bort kärnkraft. Samarbetet i EU är bra för det är viktigt att andra länder gör som vi och har tuff  beskattning.

Solceller och andra förnybara energikällor är vad V förespråkar. Även en utbyggd kollektivtrafik så att fler väljer det färdsättet.

Långsiktighet i valen av energikällor, de ska vara förnybara och många olika. S håller med L om vikten av EU för en gemensam strategi för miljön för större genomslag.

Kärnkraft är inte framtiden menar Mp. Viktigt också med lokal energiproduktion här i kommunen.

Utsläppen måste minska, och det snabbt menar C. Det ska vara förnybar och hållbar energiproduktion och vi ska vara ett föregångsland. Det ska vara billigare att välja klimatsmart.

Och där ungefär tog tiden slut för paneldebatten, så det tredje och sista ämnet, välfärd, hann aldrig komma upp till diskussion.

Efter paneldebatten fanns många av politikerna kvar på UBG där de hade ställt upp bokbord i korridoren och fortsatte dialogen med nyfikna och diskussionssugna elever. Ett par av partierna valde dock att ej vara med inne i skolan utan lämnade sina bord tomma.







Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen