UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 27 november 2022 - klockan 05:59 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro har röstat - men det slutgiltiga resultatet dröjer


Karin Sidén 2022-09-12

Preliminärt resultat i Upplands-Bro: (S) 28,3%   (M) 26.2%   (Sd) 17,8%   (V) 7,8%   (Kd) 5,9% <br />(L) 5,4     (C) 5%  (Mp) 2,6%   (&Ouml;vriga) 1% 
Preliminärt resultat i Upplands-Bro: (S) 28,3%   (M) 26.2%   (Sd) 17,8%   (V) 7,8%   (Kd) 5,9% 
(L) 5,4     (C) 5%  (Mp) 2,6%   (Övriga) 1% 


Valresultatet blev precis så rafflande jämnt som många förutspått. Så jämnt att ingen vinnare än så länge kunnat koras, även om det så här morgonen efter valet finns en liten, liten övervikt åt höger med 175 preliminära mandat mot 174 lika preliminära mandat. Det kommer att dröja till åtminstone onsdag, kanske längre, innan vi har ett faktiskt resultat där maktförhållandena är utkristalliserade. 

Inte riktigt lika osäkert känns det här på hemmaplan, i kommunvalet. Vallokals-rösterna är räknade, men ännu återstår poströster och förtidsröster vilket kan komma att ändra siffrorna något. På onsdag ska all räkning vara gjord och slutgiltiga siffrorna presenteras.

I skrivande stund, med 94% av rösterna räknade, ser det sannolikt ut som att allianssamarbetet kan fortsätta med stöd av SD, även om man tappat något jämfört med förra valet. Team S, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har för närvarande 16 mandat (+1) medan Allianspartierna har 17 mandat (-2). För majoritet krävs 21 mandat, så Sverigedemokraterna har precis som i förra mandatperioden möjlighet att inta rollen som vågmästare här i Upplands-Bro.

-Sverige - vi har ett resultat! brukar ju programledarna vid Melodifestivalen utbrista när alla röster är räknade. Ännu så länge är det för tidigt att säga detsamma om gårdagens val, oavsett om det gäller det kommunala valet eller riksdagsvalet.

Det är ju nämligen så att alla röster som avgetts ännu inte är räknade. Alla röster från vallokalerna är räknade och det finns ett preliminärt - och mycket jämnt - resultat. Kvarstår gör alla poströster och förtidsröster som nu ska sammanställas och räknas innan valresultatet är helt klart. man brukar räkna med att det tar upp till en vecka innan alla röster är räknade och kontrollräknade och därmed slutgiltiga. (se länk)

Sannolikheten att det blir stora förändringar är ganska liten, men eftersom det är så otroligt jämnt så finns ändå en möjlighet till att vågskålen tippar antingen längre till höger eller faktiskt tippar över till vänster i riksdagsvalet. Och i kommunvalet är det ju faktiskt så att varje röst har ganska stor vikt. Ju färre människor som röstar, desto tyngre väger varje röst i procent räknat. Vi kan därför inte skriva de röstsiffror vi vaknade till i morse i bläck än, även om de ger en fingervisning vartåt det lutar. (En röst är en röst, varken mer eller mindre, men räknat i procent blir det viss skillnad ändå, beroende på hur stor gruppen är som rösten ingår i) En person av hundra är ju 1%. En person av 10 000 är fortfarande 
en person och en personlig röst, men i procent är den bara "värd" 0,01%. Detta gör att en röst i ett kommunval kan få större påverkan än en röst i riksdagsvalet) 

Därför är det med viss reservation för kommande ändringar som kommunens röstresultat härmed redovisas.

Sett till kommunen som helhet, det sammanräknade röstresultatet, så är S, M och SD de största partierna i den ordningen. Bryter man däremot ner kommunen i de sexton olika distrikten är topptrion densamma, men den inbördes ordningen varierar. Skillnader i resultat finns mellan tätort - landsbygd, villor - lägenheter, nybyggt - äldre områden, och så vidare.

Resultaten som redovisas i graferna är från 
SVTs sammanställning samt från Valmyndigheten

På onsdag klockan 09.00 börjar de sista Upplands-Bro-rösterna att räknas. I Sverige så är rösträkningen offentlig och vem som helst får därför närvara. Vid rösträkningen, som hålls i Kulturhusets lokal Stora Scenen, räknas de röster som avlagts i förtidsval och som poströstats. Du kan läsa mer om rösträkningen på kommunens hemsida.Länk till Val.se där du som vill kan "grotta ner dig" i val-siffrorna, procentsatser och mandat.Länkt till Svt.se där du kan se en sammanställning av val-siffrorna från valet 2018 om du vill jämföra nu och då.


Preliminär mandatfördelning i Upplands-Bro kommun (41 mandat)

Parti     Procent Mandat 
Socialdemokraterna 28,3 12 (+1)
Moderaterna 26,2 11 (+1)
Sverigedemokraterna  17,8   8 (+1)
Vänsterpartiet   7,8   3 (0)
Kristdemokraterna   5,9   2 (-1)
Liberalerna   5,4   2 (-2)
Centerpartiet    5,0   2 (0) 
Miljöpartiet   2,6   1 (0)
Övriga partier   1,0  - - - -

Röd-gröna får 16 mandat (+1)

(S) 12 + (V) 3 + (Mp) 1 = 16 mandat  (38,7%)

Alliansen får 17 mandat (-1)

(M) 11 + (C) 2 + (L) 2 + (Kd) 2 = 17 mandat  (42,5%)

Sverigedemokraterna får 8 mandat (+1)

Observera att siffrorna är preliminära och baserade på 94% av alla röster. Resultatet kan komma att ändras när poströster och förtidsröster räknats.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 1/12
Julmys i Kungsängens centrum
Lördag 3/12
Röda korsets secondhand o café
Öppet Hus på Hembygdsgården Klint
Prästgårdens Julmarknad i Bro
Julmarknad i Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörenhetskonsert i Bro kyrka
Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen