Thoresta Herrgård Panorama april 20
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 10 april 2020 - klockan 07:17 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vårdnadsbidraget klubbades igenom


Karin Siden 2012-09-30

Under torsdagens fullmäktigemöte klubbade Alliansen som väntat igenom vårdnadsbidraget. Siffrorna i omröstningen blev 21-18. Omröstningen föregicks av en lång och intensiv debatt där parterna skickligt argumenterade för sin sak. Upplands Bro blir en utav lite drygt 100 kommuner som har vårdnadsbidrag.

Det är snabba ryck inom politiken ibland. Beslutet om vårdnadsbidraget klubbades i torsdags kväll och bidraget börjar gälla från och med måndagen den 1 oktober. Vårdnadsbidraget ses av dess förespråkare som ett komplement till föräldraförsäkringen och vänder sig till småbarnsföräldrar. Vårdnadsbidraget är ett kommunalt, skattefritt bidrag på 3 000 kronor per månad för barn som fyllt ett men inte tre år. Tanken är att man som familj ska kunna välja att ha en förälder hemma med barnet tills det fyller tre år och bidraget kan endast sökas av vårdnadshavare som är folkbokförd på samma adress som barnet.

Det finns ett antal begränsningar runt bidraget som man kan läsa mer om på kommunens hemsida. Bland annat får barnet inte vara inskrivet/ha plats i varken kommunal eller fristående förskoleverksamhet. Bidraget kan inte kombineras med A-kassa eller annan form av aktivitetsstöd och inte heller med föräldrapenning. Bidraget är inte heller som sjukpenninggrundande. Vårdnadsbidragets motståndare menar att det är en potentiell kvinnofälla som inte heller gynnar barnen i det långa loppet. Förespråkarna pekar istället på den ökade valfriheten och varje familjs rätt att själva fatta beslut om hur deras småbarnsår ska formas.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 18/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 25/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 2/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 9/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 16/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 23/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 6/6
Nationaldagsfirande i Bro C
avståndsannons

U-B kommun Hjälp i Coronatid mars 20

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen