UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 24 september 2020 - klockan 23:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Vill du extraknäcka som röstmottagare i EU-valet?


Karin Sidén 2019-03-01

I slutet av maj är det dags för EU-val, då vi i Sverige röstar om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet (EU). Nu söker Upplands-Bro kommun dig som vill jobba som röstmottagare, dels under förtidsröstningsperioden som pågår 8-26 maj och under själva valdagen den 26 maj.

Var femte år är det EU-val i EUs 28 medlemsländer, så också i Sverige. Precis som vid våra vanliga val, till riksdag, landsting och kommun, är EU-valet en stor apparat som föregås av valkampanjer, debatter och intensivt politiskt arbete. Det är också ett stotr administrativt projekt som kräver många, många medarbetare, bland annat röstmottagare.

Att jobba som röstmottagare är ett arvoderat uppdrag. Som röstmottagare medverkar man till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Man är en viktig kugge i den demokratiska processen varför det krävs att man är noggrann, effektiv och har god administrativ förmåga. Ett krav är att man fyllt 18 år och att man gillar att möta och hjälpa människor.

Ett annat krav på dem som söker uppdraget som röstmottagare är att de EJ är politiskt aktiva. Man får alltså inte förknippas med något av de valbara politiska partierna, då är man enkelt uttryckt diskvalificerad för uppdraget.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning i förberedelserna inför uppdraget.

Mellan den 8 och 26 maj kommer det att finnas möjlighet att förtidsrösta på två platser i kommunen, en i Kungsängen och en i Bro (platserna meddelas senare). På själva valdagen, den 26 maj, är kommunens alla vallokaler öppna från 08 på morgonen till 21.00 och arbetsdagen för röstmottagarna är inte slut förrän alla röster är räknade och inrapporterade.

Mellan den 23 och 26 maj är det EU-val i alla 28 medlemsländer (eller 27 om Brexit går igenom). Sammanlag är det 751 EU-parlamentariker som ska väljas (705 stycken om Brexit genomförts) varav 20 svenska. Vill du veta mer om valet till Europaparlamentet? Klicka här!Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen