UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 26 mars 2023 - klockan 20:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Saris änglar - ideell kraft på nätet


Karin Sidén 2013-03-21

Texten är hämtad på Balorina.se.
Texten är hämtad på Balorina.se.

I november 2012 gick Sari från tanke till handling. Länge hade det malt i bakhuvudet att hon ville hjälpa människor som av någon anledning hamnat vid sidan av, i perifirin. Att livet inte alltid går som på räls har Sari själv erfarit. När livet är som svårast räcker inte nödvändigtvis samhällets skyddsnät till och det är de hålen Sari och hennes änglar försöker täppa till. Saris änglar är ett privat, ideellt nätverk av personer som hjälper ALLA utsatta och behövande människor som hamnat utanför systemet av olika skäl.

UBRO fick höra talas om ett ideell nätverk på Facebook som kallade sig för Saris Änglar och blev nyfiken på verksamheten. Genom ombud fick jag kontakt med Sari som startade rörelsen för ett halvår sedan. Hon berättade att hon länge velat göra något för att hjälpa dem som inget har, som av olika skäl hamnat utanför samhällets skyddsnät. Själv har hon genomgått sin beskärda del av elände och levde förut på skyddad adress. När så livet kom tillbaka kom också en önskan om att hjälpa andra som har det svårt.

Lastning pågår inför Decembereventet i Björns Trädgård.
Bild:Saris änglar
Lastning pågår inför Decembereventet i Björns Trädgård.

I november 2012 bestämde hon sig. Hon började på hemmaplan. Garderoberna tömdes på mer än hälften av innehållet och Sari började byta till sig hygienartiklar, vinterkläder och annat som kunde komma till användning hos hemlösa. Genom Facebook kom hon i kontakt med andra som också skänkte mat, kläder, hygienartiklar, skor med mera, och i december hade Sari med god hjälp lyckats samla ihop tillräckligt mycket för att hålla ett Event i Björns Trädgård i Stockholm. För att nå ut med budskapet om Eventet kontaktade Sari bland annat Situation Stockholm och 90 hemlösa deltog.

Glädjen och tacksamheten som människorna uttryckte gjorde att Sari kände att hon ville fortsätta. Saris änglar växte och blev större och starkare. Med eldsjälar vid sin sida gör Saris änglar underverk. I dagsläget är de 11 änglar i Sverige. De flesta i Stockholm, men även i Göteborg, Varberg, Norberg och Västerås. Till sin hjälp har de över 600 gillare på Facebook som på olika sätt hjälper till.

-Vi hjälper alla som har det svårt, berättade Sari. -Vi försöker hjälpa människor som hamnat i akuta situationer och som behöver hjälp NU, fortsatte hon.

Sari är väldigt mån om att det som delas ut är helt och rent. Hon och änglarna tittar noga igenom alla gåvor de får och rensar bort det som inte är det.
-Bara för att man är utsatt ska man inte behöva ta emot det som är kasserat. Alla människor är lika mycket värda och ingen ska behöva ta emot trasiga kläder. Det är nedvärderande, menade Sari. Hon berättar också att i de hjälppaket de sätter ihop till barnfamiljer i nöd lägger de alltid ner någon leksak till de små barnen och någon tonårspryl till de äldre. En parfym, hårvax, deospray eller liknande.

Hur fungerar då Saris änglar? Allt som samlas in går till de behövande. Via FaceBook och mun-till-mun-metoden kommer man i kontakt med både givare och de familjer som behöver akut hjälp. Ibland kan den som behöver hjälp själv ta kontakt, men oftast är det någon annan som tar initiativet. Så här kan efterlysningar på Facebooksidan se ut:

Fullastad bil på väg hem till en familj i kris.
Bild:Saris änglar
Fullastad bil på väg hem till en familj i kris.

EFTERLYSNING I VARBERG !!
Mamma med 3 barn behöver hjälp
med kläder m.m.

*Flicka Stl.62
*Pojke Stl.104
*Flicka Stl.134
*Mamma Stl.M

AKUT EFTERLYSNING !!!

DETTA ÄR VAD VI SÖKER EFTER
TILL MAMMA MED 5 BARN:


Till UNGDOMS KILLE.15 år.

Stl.M.
*Varm Jacka,mössa,vantar
*T-shirts
*Linnen
*Luvtröjor
*Byxor
*Underkläder,Strumpor
*Gympaskor stl.41/42

Hygienpaket sorteras upp inför marseventet.
Bild:Saris änglar
Hygienpaket sorteras upp inför marseventet.

Till UNGDOMS TJEJ.13 år.
Stl.M
*Varm Jacka,mössa,vantar
*Linnen
*T-shirts
*Tröjor,Luvtröjor
*Byxor
*Underkläder,Strumpor
*Gympaskor,Skor.Stl.38/39

POJKE Stl:134/140

*Varma ytterkläder
*Alla slags kläder
*Underkläder,Strumpor
Skor.Stl.32/33

POJKE.Stl.116.
*Varma ytterkläder
*Alla slags kläder
*Underkläder,strumpor
Skor.Stl.28/29

MAMMAN.Stl.S
*Varm Jacka
*Alla slags kläder
*Skor stl.37

Tack på förhand
M,v,h Sari

Efter varje efterlysning följer kommentarer och information från gillare som har något att bidra med till familjen eller personen i kris. Sedan kommer även mer praktiska lösningar på tal: frakt. Med posten, hemleveranser, via ombud; allt går att lösa verkar vara Saris och änglarnas filosofi.

EFTERLYSNING !!!

OM NÅGON SKA TILL ÖREBRO FRÅN STHLM OM CA.1-2 VECKOR & SKULLE VILJA HJÄLPA OSS MED EN GOD GÄRNING.
ATT LÄMNA CA.2 ST FLYTTKARTONGER MED SAKER TILL EN BEHÖVANDE FAMILJ.
Tack på förhand
M,v,h Sari

Hemma i hallen hos en av Saris änglar.
Bild:Saris änglar
Hemma i hallen hos en av Saris änglar.

Förvaring är ett annat praktiskt problem. I mars fick änglarna en fantastisk gåva av en av gillarna som lyckats hitta en sponsor som sponsrar med ett förrådsutrymme i Stockholm. För Sari och änglarna och deras familjer var förrådet mycket välkommet. Änglarna har tappert förvarat alla gåvor hemma hos sig fram till leverans vilket har medfört att deras hem varit fullproppade av påsar, kartonger och prylhögar. Förrådet har inneburit en viktig avlastning och även fungerat som en mötespunkt sedan dess.

Saris änglar försöker att hjälpa behövande med sådant de kanske inte kan få av Socialen, Frälsningsarmén eller andra stödorganisationer. Hemlösa får till exempel hygienpaket där änglarna lägger ner tandborste, tandkräm, tvål, schampo, plåster, och tamponger/bindor till kvinnorna. Så vitt Sari vet är änglarna ensamma om att dela ut hygienartiklar. Inför Eventet som hölls i början av mars hade bland andra ÖB skänkt en massa schampoflaskor.

-En del som vill hjälpa har inte möjlighet att skänka så mycket själva och tycker kanske att det känns pinsamt att "bara" ge bort en tandborste och låter då hellre bli, tror Sari. -Det ska de verkligen inte behöva känna, för varje liten gåva gör stor skillnad för den person som får den, menar hon. -Ett sätt kan vara att ställa fram en låda på jobbet där de kollegor som vill kan lägga i hygienartiklar de vill skänka, tipsar Sari. Många bäckar små heter det ju och det stämmer väldigt bra när det handlar om välgörenhet. Om tio kollegor ger varsin tandborste och tandkrämstub innebär det att tio medmänniskor kan sköta sin munhygien i åtminstone en månad, kanske mer.

I maj höll Saris änglar sitt tredje Event i Björns Trädgård. Vid första tillfället i december kom det 90 hjälpbehövande medmänniskor. I mars kom det ungefär 150 personer och hur många som sökte sig dit den 25e maj vet jag inte. Sedan starten i november förra året har Saris änglar vuxit till ett riktigt nätverk. När jag intervjuade Sari inför artikeln som först publicerades i mitten av mars hade Saris änglar cirka 450 "gillare" på FB. I dag, den andra juni, är de en bit över 2 000 stycken! För alla familjer och medmänniskor i nöd de hjälpt är Saris änglar änglar på riktigt.

Via länken kommer du in på Saris änglars FaceBooksida.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Lördag 1/4
Röda korsets secondhand o café
Påskmarknad i Ladan Öråker
Söndag 2/4
Guidning vid Skysta sågkvarn
Onsdag 12/4
Föredrag: Ortnamn i trakterna runt Bro
Tisdag 18/4
Upplands-Brodialogen
Torsdag 20/4
Upplands-Brodialogen
Lördag 22/4
Naturskyddsföreningen: Fågelmorgon vid Tibbleviken
LOPPIS i Bro Centrum
Tisdag 9/5
Upplands-Brodialogen
avståndsannons

Upplands-Bro kommun Upplands-Brodialogen 20 mars 23

Earth Hour 2023

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen