Vårdnadsbidraget klubbades igenom


Karin Siden 2012-09-30

Under torsdagens fullmäktigemöte klubbade Alliansen som väntat igenom vårdnadsbidraget. Siffrorna i omröstningen blev 21-18. Omröstningen föregicks av en lång och intensiv debatt där parterna skickligt argumenterade för sin sak. Upplands Bro blir en utav lite drygt 100 kommuner som har vårdnadsbidrag.

Det är snabba ryck inom politiken ibland. Beslutet om vårdnadsbidraget klubbades i torsdags kväll och bidraget börjar gälla från och med måndagen den 1 oktober. Vårdnadsbidraget ses av dess förespråkare som ett komplement till föräldraförsäkringen och vänder sig till småbarnsföräldrar. Vårdnadsbidraget är ett kommunalt, skattefritt bidrag på 3 000 kronor per månad för barn som fyllt ett men inte tre år. Tanken är att man som familj ska kunna välja att ha en förälder hemma med barnet tills det fyller tre år och bidraget kan endast sökas av vårdnadshavare som är folkbokförd på samma adress som barnet.

Det finns ett antal begränsningar runt bidraget som man kan läsa mer om på kommunens hemsida. Bland annat får barnet inte vara inskrivet/ha plats i varken kommunal eller fristående förskoleverksamhet. Bidraget kan inte kombineras med A-kassa eller annan form av aktivitetsstöd och inte heller med föräldrapenning. Bidraget är inte heller som sjukpenninggrundande. Vårdnadsbidragets motståndare menar att det är en potentiell kvinnofälla som inte heller gynnar barnen i det långa loppet. Förespråkarna pekar istället på den ökade valfriheten och varje familjs rätt att själva fatta beslut om hur deras småbarnsår ska formas.