Arbetsmarknaden kärv i länet - Upplands-Bro satsar på nyföretagande och företagsetableringar


Karin Sidén 2012-10-31

Arbetsmarknaden är kärv, och kärvare kommer kommer det att bli, om analytikerna vid Länsstyrelsen har rätt i sin senaste rapport "Läget i länet - arbetsmarknad och ekonomi". Rapporten pekar på sjunkande sysselsättning, fler varsel, färre nya företag och fler konkurser i Stockholms län. Jämfört med landet i övrigt klarar sig Stockholms län på det hela taget bra. Upplands-Bro kommun i sin tur ligger på samma arbetslöshetssiffra som snittet för länet, 6,6%.

Arbetslösheten i 24 av 26 kommuner i Stockholms län har stigit sedan senaste mätningen, men inte med någon alarmerande hastighet. Det är endast Lidingö och Huddinge som går mot strömmen och redovisar en positiv trend. Järfälla och Nynäshamn har procentuellt den största ökningen i länet under det senaste året.

Upplands-Bros arbetslöshet ligger i nuläget på 6,6%, vilket tangerar länssnittet. Grann-kommunen Järfälla har enligt Länstyrelsen 7,9% arbetslöshet.

Upplands-Bro kommun har enligt egna siffror närmare 2000 företag i alla storlekar och branscher. Man jobbar aktivt för att stötta egenföretagande och hjälpa dem som är intresserade av att starta eget. Så sent som den 23 oktober hölls en föredragskväll i ämnet - Steg till eget företagande. Kvällen var ett samarbete mellan Ewa Kalén Ekblad på Nyföretagarcentrum och Mathias Forsberg, kommunens Näringslivschef. De 25-30 föranmälda deltagarna var väldigt nöjda med vad de fått med sig av kvällen och man planerar därför redan för en ny föredragskväll på samma tema i vår.