En reflexion om visionsarbetet
Krönika


Krönika av Lena Malmsten-Bäverstam 2013-10-13


Under ett visionsmöte i Marina föreningshuset en lördag i september levererade vi i stort sett en färdig plan till de närvarande politikerna. Vi boende var rörande överens om hur vi vill att vår kommun ska utvecklas.

Vi måste konkurrera med det som är unikt för oss. Här finns tystnaden, naturen, landsbygden, sjökontakt. Vilka andra kommuner kan erbjuda detta nära både storstad och internationell flygplats?

Vi vill inte ha stora köpcentrum och gallerior. Satsa istället på att utveckla våra lokala centrum och gör dem attraktiva i småstadsanda. Vi vill kunna besöka mer än bara pizzerior, frisörer och banker i vår hemort, men i liten skala och lokal anda. Varför inte öppna upp för en försäljning av all den närodlade och närproducerade mat som idag är så svår att komma över?

Satsa på boendemiljön främst. Stirra er inte blinda på att locka hit så många arbetstillfällen som möjligt. Visst är det utmärkt att kunna jobba i hemkommunen, men för den skull vill vi inte att arbetsplatserna ska vara det som sätter prägel på vår kommun. Här vill vi i stället utöka ett vackert natur- och sjönära boende.

Fortsätt arbetet med att anlägga strandpromenader och skapa fler allmänna badplatser. Tillgängliggör vår vackra natur både för oss boende och tillresta besökare. Skapa aktiviteter i form av kaféer, skridsko- och kajakuthyrning. Låt vår kommun bli mer än konferensanläggningar och hästgårdar. De behövs och uppmuntras, men här finns så mycket mer!

Nu är alltså receptet skrivet och för politikerna återstår det bara att leverera.



Lena Malmsten-Bäverstam, Ordblick