Många viltolyckor i kommunen


Karin Sidén 2014-10-27

Grön prick = en viltolycka, Grön kvadrat = 2-5 viltolyckor<br />Den gröna kvadraten på väg 269 (utanför Högbytorp) är olyckor längs den vägsträckan som inte haft mer precis adress än väg 269. De kan eventuellt ha hänt någon annanstans längs vägen.
Grön prick = en viltolycka, Grön kvadrat = 2-5 viltolyckor
Den gröna kvadraten på väg 269 (utanför Högbytorp) är olyckor längs den vägsträckan som inte haft mer precis adress än väg 269. De kan eventuellt ha hänt någon annanstans längs vägen.


Sedan den 1 oktober har det rapporterats in 16 viltolyckor till polisen i Upplands-Bro. Hur stort mörkertalet är vet man inte, men att det finns ett mörkertal vet man - trots att vi trafikanter enligt lag är skyldiga att anmäla om vi krockar med vilt. De flesta av de inrapporterade viltolyckorna har skett i skymningen och i gryningen vilket statistiskt är de mest olycksdrabbade tidpunkterna.

Hösten är en tid på året då många viltolyckor sker, och i år är inget undantag. Sedan den första oktober har 16 olyckor rapporterats till närpolisen i Upplands-Bro, varav flertalet skett i kommunens norra delar, i trakterna runt Håbo-Tibble. Att väg 269 under förra året förseddes med viltstängsel har troligtvis bidragit till att hålla nere siffrorna något, men fortfarande sker ett antal viltolyckor även längs den vägen.

Som bilist bör man naturligtvis alltid vara på sin vakt för vilt, men vissa tider på dygnet, vid skymning och gryning, är det än mer aktuellt.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter. Trots det sker varje år ett okänt antal olyckor som inte anmäls.