Ingen förändring i SLs sparförslag


Karin Sidén 2015-10-08

100 miljoner ska SL spara det närmaste året, något som fått bussåkare och politiker runt om i Stockholms län att protestera. I måndags hölls ett extrainsatt möte i Stockholms Läns Landsting för att försöka komma överens om ett alternativt sparförslag som inte skulle innebära att 133 busslinjer drabbades av besparingarna. Resultatet blev vad många tycker ett icke-resultat. Sparförslaget kvarstår.

Trafikförvaltningens förslag, att spara in 100 miljoner kronor under nästa år, har gett genklang överallt i Stockholms län. Besparingen skulle drabba 133 av länets busslinjer med olika grader av förändringar, med allt från minskad turtäthet till indragna linjer. Här i Upplands-Bro skulle tre busslinjer påverkas av nedskärningarna (548, 556 och 557).

I måndags hölls ett extrainsatt möte för att diskutera alternativa sätt att uppfylla sparkravet på 100 miljoner kronor. (se artikel i DN.se) Kort sammanfattat kan man konstatera att samarbetsviljan och kompromissvilligheten kunde varit bättre. Det lagda sparförslaget låg vid mötets slut kvar, och ska enligt planen träda i kraft vid årsskiftet.

Koalitionen i Upplands-Bro anser att sparförslaget på busstrafiken är glesbygdsfientligt och riktar skarp kritik mot dess innehåll. De busslinjer som berörs av sparförslaget i vår kommun trafikerar områden som är under utveckling, där det redan nu byggs och planeras att byggas mycket de kommande åren och där kollektivtrafiken behöver utökas – inte minskas.

-Vi är en växande expansiv kommun i en växande Stockholmsregion. Det kräver en kollektivtrafik som håller jämna steg med utvecklingen. En väl fungerande busstrafik är en viktig pusselbit när människor tittar på bostadsalternativ. Upplands-Bro växer och att då dra ner på turtätheten på flera av våra busslinjer är direkt kontraproduktivt, säger Camilla Janson (S).

-Vad i den här politiken är kopplat till arbetslinjen? Folk måste kunna ta sig till jobbet och skolan. Det här är politik när den är som sämst. Jag kan förstå om SLL:Alliansen inte vill köpa motförslaget från S och Mp i sin helhet, men att inte ens öppna för samtal om alternativa besparingsvägar är djupt oansvarigt när så många engagerat sig och protesterat mot förslaget, säger Sara Ridderstedt (Mp) till UBRO.