FRG-utbildning för nya medlemmar


Karin Sidén 2016-02-12

FRG kan hjälpa till med många olika saker. Som organisation gjorde man en enorm insats vid Salabranden till exempel.
Bild:Johan Paulin / FRG
FRG kan hjälpa till med många olika saker. Som organisation gjorde man en enorm insats vid Salabranden till exempel.

FRG, Frivilliga ResursGruppen, i Upplands-Bro har haft en fantastisk tillväxtkurva under det senaste halvåret. I få, om i någon annan kommun i hela Sverige har man sett en liknande utveckling med lika många nytillkomna medlemmar, något som så klart glädjer de ansvariga.

-Nu måste vi förvalta det här och ta vara på den fantastiska energiinjektion den här höstens medlemsanstormning gett. Vi vill så klart att nytillkomna medlemmar ska känna att de kan göra stor nytta och vilja vara kvar framledes också. Till att börja med kommer vi att utbilda våra nytillkomna medlemmar. Redan den 25 februari drar vi igång, men det kommer så klart att hända mer också, förklarar Dan Carlsson som var med och startade upp FRG i Upplands-Bro för ett par år sedan.

-FRG Upplands-Bro har som sagt vuxit så det knakat! Människorna i Upplands-Bro har verkligen visat ett enormt hjärta den här hösten - vintern och engagerat sig i mottagandet av flyktingarna som kom i november - december. Engagemanget har gällt både för dem som bodde på Björknäs och dem som kom att bo i fotbollshallen. Från början aktiverade kommunen oss i FRG för att möta upp nere vid Björknäs och organisera de inledningsvis fåtal privata initiativen. Dessa kom sedan att växa i antal och i och med att FRGs uppdrag avvecklades så föddes Upplands-BroVolontärer, UBV. Jag tror att en stor del av förklaringen till FRGs tillväxt här i kommunen har att göra med att många upplevde att UBV blev så bra och det fick gemene man och kvinna, ung som gammal, att tycka det är kul med volontärarbete och otroligt tillfredsställande att hjälpa en medmänniska och därigenom göra skillnad! säger Danne Carlsson.

Här i Upplands-Bro gjorde FRG en enorm insats genom att organisera alla frivilliga volontärer vid uppstarten av flyktingboendet på Björknäs. Ur det arbetet föddes UBV, Upplands-BroVolontärer där många av medlemmarna nu gått med i FRG för att fortsätta sitt engagemang. Bilden är från FRGs lagerlokal i Klöv.
Bild:Karin Sidén
Här i Upplands-Bro gjorde FRG en enorm insats genom att organisera alla frivilliga volontärer vid uppstarten av flyktingboendet på Björknäs. Ur det arbetet föddes UBV, Upplands-BroVolontärer där många av medlemmarna nu gått med i FRG för att fortsätta sitt engagemang. Bilden är från FRGs lagerlokal i Klöv.

-Nu måste vi i FRG förvalta den här tillväxten och ta vara på alla fantastiska resurser och energitillskottet vi fått till skänks genom alla nya medlemmar. Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket! är en devis som stämmer verkligen in på oss. Nu är vi cirka 120 medlemmer och välkomnar självklart fler! Det innebär att om bara 30% av medlemmarna har möjlighet att hjälpa till om något större skulle inträffa så skulle det finnas 35-40 volontärer med kunskap om samordning och krisberedskap som kan stötta upp. Kanske komma med mat och dryck till brandmännen vid en större släckningsinsats, till exempel vid en stor skogsbrand, eller filtar, krisstöd och värmande dryck till passagerarna i en buss som vält, eller vad det nu kan tänkas vara som behövs, förklarar Danne och konstaterar samtidigat att ju fler medlemmar FRG upplands-Bro har desto hållbarare är resursgruppen över tid. Vilket i sin tur kan vara det som gör skillnaden för hur man klarar av en händelse / kris.

Medlemmarna väljer själv när de kan hjälpa till, därav namnet Frivilliga Resursgruppen. Det är inte så att man ständigt är jour-redo och MÅSTE kliva in om något inträffar. Man får frågan och har sedan möjlighet att säga ja eller nej.

Krisberedskap och krisstöd är några av de saker medlemmarna får lära sig under utbildningen.
Bild:Johan Paulin / FRG
Krisberedskap och krisstöd är några av de saker medlemmarna får lära sig under utbildningen.

Som medlem i FRG genomgår du en utbildning på 36 timmar. Kursen innehåller bland annat moment som krisberedskap, sjukvård, brandkunskap, kunskap om krisreaktioner och kroppens grundbehov. Vid tjänstgöring får du ersättning och är försäkrad, vilket är viktigt och skiljer sig från att vara på plats som en "vanlig volontär". En av FRGs viktigare uppgifter är att organisera dessa spontanfrivilliga som också vill hjälpa till med en punktinsats.

Torsdagen den 25 februari genomförs det första kurstillfället i vårens 36-timmars utbildning som alla nya FRG-medlemmar i Upplands-Bro erbjuds. Är du inte redan FRGare men skulle vilja bli går det alldeles utmärkt.

Det finns fortfarande möjlighet att vara med på vårens kurs. Anmäl dig då snarast till peter@frgubro.se , dock senast den 22 februari. Vi kommer att vara i Kulturhusets Black box och lyssna på två föreläsare och en gäst. Vi kör igång klockan 18.30 och avslutar senast 21.30. Utbildningen är kostnadsfri och vi bjuder på kaffe med smörgås. Nästa kurstillfälle blir helgen 12-13 mars. (Kursinformation kommer att skickas ut till alla medlemmar.)

Våren 2014 startade FRG Upplands-Bro sin verksamhet. Tanken med FRG, Frivilliga ResursGruppen, är att man ska vara ett komplement till samhällets resurser och stötta upp vid extraordinära händelser. FRG har som uppgift att samordna frivilliga insatser och att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen. Ett utsatt läge kan till exempel vara vid en större olycka eller en större brand.