Informationskampanj om PCB till industri-fastighetsägare genomförs
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Meddelande från Upplands-Bro kommun 2016-02-25

Äger du en industifastighet i Upplands-Bro och har du fått information om PCB? Det är kommunens bygg- och miljöavdelning som genomför en informationskampanj för att samla in information om vilka byggnader som kan innehålla PCB och behöver saneras.

PCB (polyklorerade bifenyler) är miljö- och hälsoskadliga ämnen som kan orsaka skadliga effekter på fortplantningsförmågan, immunförsvaret och nervsystemet hos både djur och människor. PCB är trögflytande oljeliknande vätskor som bryts ned långsamt i naturen och som lätt kan tas upp av levande organismer.

Idag finns PCB till största delen i byggnader, i fogmassor, isolerrutor och golvmassor. PCB började användas i Sverige under 50-talet, men förbjöds 1973 då det visade sig kunna ge negativa hälso- och miljöeffekter. Dessvärre finns stora mängder PCB inbyggda i våra byggnader från tiden 1956-1973.

Regeringen har beslutat att alla byggnader, förutom en- och tvåbostadshus, som är uppförda eller renoverade under åren 1956-1973, ska inventeras och saneras med avseende på PCB-produkter.

Bygg- och miljöavdelningen genomför under mars månad en informationskampanj angående PCB i byggnader riktad till ägare av industrifastigheter i kommunen. Syftet med kampanjen är att samla in information om vilka byggnader som kan innehålla PCB och behöver saneras.



Länk till kommunens hemsida för mer information.