Upplands-Bro kommun når målet att ta emot nyanlända
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2016-11-25

Upplands-Bro har den här veckan uppnått målet och har nu erbjudit alla 73 nyanlända som, enligt bosättningslagen anvisats en plats i vår kommun, ett boende.


Den 1 mars trädde en ny lag, bosättningslagen, i kraft. För Upplands-Bro kommun innebar det att 73 nyanlända som fått permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd skulle komma att anvisas plats i vår kommun under 2016. De första nyanlända kom i slutet av våren och de flesta har kommit under hösten. Den här veckan har de sista anlänt och erbjudits ett boende.

För att kunna erbjuda alla 73, både familjer och ensamstående, ett boende i kommunen har olika lösningar hittats. Under en period bodde några på Björknäs camping, men det är det inte någon som gör i dag. I stället har boende erbjudits i fastigheter som kommunen själv äger eller hyr. De nyanlända hyr i sin tur av kommunen.

För nästan alla innebär det delat boende. Till exempel delar minst fyra ensamstående nyanlända en lägenhet. Även för familjer kan det handla om delat boende.

-Jag är väldigt stolt och glad att vi har klarat att ta emot alla som vi enligt lagen skulle ta emot under det här året. Vi har också hjälpt många att komma igång i vardagen med utbildning och sysselsättning, säger Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att ta emot nyanlända innebär, förutom att erbjuda ett boende, även att ge alla en bra möjlighet till integration. Bland annat har kommunen fyra integrationsstödjare som hjälper de nyanlända. Det arbetet har varit mycket framgångsrikt.

I dag har nästan alla kommit igång med utbildning på Svenska för invandrare (SFI), andra utbildningar eller fått praktikplatser. Några har fått arbete och på det sättet ordnat egen försörjning.

Fritidssysselsättning är ofta en bra väg att integreras och bland annat har 20-tal av de nyanlända börjat med simträning, andra har börjat träna med idrottsklubbar i kommunen.

För de nyanlända är det boende som de erbjuds ett första ett steg mot en egen bostad. Några av dem som kommit till kommunen har redan tagit nästa steg och ordnat eget boende.

Arbetet med att hitta boende för nyanlända fortsätter. Under 2017 ska kommunen ta emot ytterligare 102 nyanlända.

-Det är en tuff uppgift, men vi ska klara det också. Vi måste, och ska ta vårt ansvar, säger Tina Teljstedt (KD), Socialnämndens ordförande.