Kraftsamling mot negativ trend


Karin Sidén 2017-03-02

Den senaste tidens turbulens och negativa händelser i Bro, som under sportlovsveckan eskalerade med numera riksbekanta simhallsbråken, måste få ett slut. Det är nog alla överens om, oavsett om man är medborgare, tjänsteman, kommunpolitiker eller polis. Den närmaste tiden kommer man därför att kraftsamla, med ett flertal olika insatser och åtgärder, allt för att gjuta olja på vattnet och få stopp på den negativa spiral som var på god väg att uppstå.

I dag, torsdag, har ett flertal av det tjugotal ungdomar som identifierades vid måndagens bråk vid simhallen träffat simhallspersonalen för att tillsammans med Fryshusets vuxna prata om det som hände. Orossamtal har också förts mellan ungdomarna med föräldrar samt representanter från Socialen och polisen. Ytterligare insatser kommer att göras.

Kommunen, polisen och socialen arbetar nu på bred front för att få stopp på, vända och förändra det negativa läget som Bro hamnat i och som de senaste dagarna eskalerat i och med simhallshändelserna. Det kommer både att bli kortsiktiga punktinsatser och längre satsningar för att förhindra att liknande situationer uppstår igen och för att få stopp på den negativa utveckling som pågår.

Många känner sig otrygga samtidigt som ryktesspridningen också är stor, vilket på inget vis minskar otryggheten eller hjälper den akuta situation som uppstått.

Under resterande delen av sportlovet, alltså i det korta perspektivet, kommer man att ha extraöppet på fritidsgården i Bro, Fryshuset är på plats under fler timmar per dag och man har satt in extra väktare. Dessutom kommer polisen att ha extra resurser i Bro.

Under torsdagen kommer flertalet av de ungdomar som fanns med i måndags att få träffa simhallens personal för att tillsammans med representanter från Fryshuset reda ut den situation som uppstod. Syftet med mötet är att få stopp på den konflikt som uppstod så att inte den ligger kvar och gror och växer. Personalen får möjlighet att förklara varför man har ordningsregler och varför det är viktigt att de följs - att det handlar om allas säkerhet - samtidigt som alla inblandade också får en möjlighet att i lugn och ro förklara hur man upplevde situationen och hur det kunde bli som det blev.

Föräldrarna till de tjugotalet ungdomar som identifierades vid simhallen i måndags har nu träffat polisen och socialen för orossamtal tillsammans med sina barn.

-Under onsdagen och torsdagen har vi haft orossamtal med alla identifierade ungdomar och deras föräldrar. Ett orossamtal innebär att vi helt enkelt meddelar föräldern/föräldrarna att deras barn finns med i en grupp ungdomar och i ett sammanhang som är en stark varningssignal, och som har medfört att ungdomen nu har ögonen på sig. Det är inte så mycket pekpinnar om just simhallsstöket utan mer en ordentlig väckarklocka, förklarar Magnus Nilsson vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Det kommer sannolikt också att bli nya riktlinjer, förhoppningsvis tillfälliga, kring badhuset som gör att alla gäster under 18 ska ha målsman med sig i simhallen. Riktlinjerna ska gälla alla.

Samarbetet med Fryshuset, rekryterandet av Trygghetsvärdar, samt fler vuxenvandrare är andra mer långsiktiga insatser- inte nyinsatta, men med en ännu högre relevans. Vuxenvärlden, både den civila och den kommunala/statliga, behövs för att skapa ett tryggt samhälle och trygga medborgare.

Sedan i måndags har det haglat mer eller mindre rumsrena kommentarer på sociala medier kring simhallsbråken. Många är rättmätigt upprörda och tycker att det är en trist händelse som fått ännu tristare konsekvenser, men många skriver också mycket hårda inlägg med rasistiska kommentarer och insinuationer att det ska röra sig om ensamkommande flyktingungdomar, något som kommunens Kultur- och Fritidschef Bo Sundqvist å det starkaste tillbakavisar i en artikel i Expressen där han bland annat svarar på frågor kring ungdomarna:

– Vår bedömning är att det är ungdomar härifrån, killar som växt upp i Upplands-Bro.

På sociala medier skriver många att det är ensamkommande ungdomar.

– Det stämmer inte. De har sina rötter här. Detta är ett litet samhälle, man känner igen varandra här helt enkelt.

Polisen skriver om det råa tonläget på sociala medier på sin Facebooksida och manar alla till eftertanke:

"Vi har sett en hel del hårda ord och diverse kraftuttryck i sociala medier rörande denna händelse.

Ungdomarnas beteende har inte på något sätt varit acceptabelt, men vi får inte glömma bort att det trots allt handlar om barn och inte blodtörstiga monster med huggtänder som tar varje möjlighet till att medvetet skada andra människor.

Vi manar därför till lite eftertanke innan man sätter sig bakom tangentbordet och skriver av sig i affekt."