Kultur- och Demokratiminister Alice Bah Kuhnke talade på UBGs Demokratidag


Karin Sidén 2017-03-08

Bild:Karin Sidén

I tisdags anordnades en Demokratidag för kommunens äldre skolelever där 400 skolungdomar från Broskolan, Hagnässkolan, Ekhammarskolan och Upplands-Bro gymnasiet deltog tillsammans med representanter från kommunens olika politiska partier. Demokratidagens huvudattraktion var Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som talade om vikten av att unga engagerar sig i demokratifrågor och i samhällsdebatten.

-Insikten att allt är politik, att jag som individ kan påverka allt - från vilka varor min matbutik tar in till hur beslutsfattarna fördelar pengarna - är jätteviktig. Oavsett om du är ung eller ej. För mig var det en avgörande insikt som formade mig och min framtid, berättade Alice Bah Kuhnke när hon beskrev sin uppväxt och skolgång för Upplands-Bro-eleverna.


Bild:Karin Sidén

Årets Demokratidag hölls i fullsatta Ekhammarscenen och inleddes med ett föredrag av Kultur- och Demokratiminister Alice Bah Kuhnke och en efterföljande frågestund. 

Alice Bah Kuhnke började sitt föredrag med att berätta om sin bakgrund och om hur hon formats av olika demokratiska upplevelser under sin uppväxt. Allt från hur hon i årskurs tre ville bli gruppledare i scouterna men fick höra att det var hon för ung för eftersom man skulle gå i årskurs sex för att komma på tal. 

Alice letade då fram stadgarna som hon fingranskade och där fanns inget ålderskrav inskrivet varför hon, när det blev dags att välja nya gruppledare, hade pratat med flera scoutkompisar som hjälpte till att rösta fram henne. Tre år yngre än de andra, ja visst, men med en stark ambition att leda. Eller om hur hon tidigt engagerade sig mot orättvisor och åkte ut i världen för att göra skillnad.

Hennes engagemang för hållbarhet och rättvisa gjorde att valet av inriktning på universitetsstudierna föll sig naturligt: statsvetenskap.

-Det var fantastiskt att komma till universitetet. Är man intresserad av hur världen ser ut och varför den ser ut som den gör, hur makt formar världen, fördelas och så vidare är statskunskap rätt inriktning. Det som är så häftigt när man kommer till universitetet är att plötsligt är man omgiven av likasinnade, som har samma intressen och samma sorts tankar. Wow, vilket uppvaknande det var! Kan det vara så här kul att gå i skolan??!!! Jag lovar er, ni har så mycket roligt framför er. Ni kommer att hitta just de som gillar det ni gillar. Jag blir fortfarande nästan gråtmild av glädje när jag passerar Stockholms Univeristets blåa höghus, berättar hon innan hon fortsätter vidare med Sveriges historia: 

-Vår historia i Sverige är helt fantastisk. Den utveckling vi har gjort. För 150 år sedan var vi ett urfattigt land. Folk svalt och tvingades fly för att inte svälta ihjäl! Det var sjukdomar och oerhörda orättvisor. 150 år är egentligen inte särskilt lång tid... På 150 år har vi förändrat vårt land till att bli ett av världens rikaste! Om man lär sig Sveriges historia så finns ju de där nycklarna som andra länder i världen behöver. Inte exakta kopior, utan modifierade så att det passar just där. Hur man skapar ett samhälle med rättigheter, arbetarnas rättigheter, barnomsorg, hur man fördelar resurser och så vidare. Vi har en grundlag som är helt fantastisk, och det säger jag inte bara för att jag är svensk. Sveriges grundlag är fantastisk. Det påminns jag ofta om när jag träffar de andra ministrarna i EU-länderna.

Universitetsstudier i statsvetenskap, ett flertal styrelseposter i bland annat Konsumentverket, Rädda Barnen, Rättvisemärkt och WWF, och posten som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen ledde sedan fram till att Alice Bah Kuhnke i oktober 2014 utsågs till Kultur- och Demokratiminister i Stefan Löfvéns regering.

-Som Demokratiminister ansvarar jag för att människor ska kunna organisera sig, att människor ska känna att de lever i en demokrati och att vill jag något då KAN jag göra något! Det enklaste man kan göra är att rösta. Bara genom att rösta så har man praktiserat den här möjligheten. Och efter att rösta så är det ju nästa steg att engagera sig lokalt, att organisera sig i olika projekt. Eller ännu hellre i ett parti. Organiserar man sig i ett parti så är man en del i det demokratiska systemet. Där finns också olika plattformar att göra sin röst hörd och man får en ännu större möjlighet att påverka.

-Det bästa sättet att få människor att engagera sig är att hitta just deras intresse och att få dem att förstå att allt går att påverka. Allt är politik! Allt går att påverka! Från vad man kan köpa för mat i butiken till hur många konserter det arrangeras på hemorten. Och vad jag handlar i matbutiken påverkar i sin tur många, många i de länder där den maten produceras. Vi kan påverka, det gäller bara att förstå det!

Bild:Karin Sidén

Efter Kultur- och demokratiministerns föredrag och en frågestund blev det ett musikframträdande med några av Kulturskolans duktiga elever. Först ut var Ella från grundsärskolan som sjöng Cyndi Laupers "True colors" med svensk text och sedan var det gymnasieeleven Mark som sjöng John Lennons Imagine. Därefter blev det en frågetävling med demokrati som tema. 

Efter den "mentala bensträckaren" med musik och frågetävling fick några av åhörarna möjlighet att lämna förslag på förändringar till politikerna på plats, både muntligen och digitalt. Åhörarna påmindes också om att ett av de förslag som kom upp på förra årets demokratidag, det om ett matte-centrum, kommer att bli verklighet. (Se länk) Medan de digitala förslagen tickade upp på skärmen presenterade sig politikerna.

Förslagen var många och av varierande seriositet. Ett flertal förslag handlade om bättre skolmat, bättre kommunikationer, såsom tätare tågavgångar och fler bussar, och fler sporthallar av olika slag. Men där fanns även ett konkret förslag om att ha tänt längre på Kungsängens IP så att det går att spela fotboll med kompisarna längre på kvällen, gratis busskort till skoleleverna i åk 2 och 3 på gymnasiet (som det är nu är det endast förstaårseleverna som får busskort) och att det byggs fler förskolor och skolor eftersom utbildningen är så viktig.

Demokratidagen avslutades med en minimässa av Upplands-Bro kommun där frågor som rör unga stod i centrum och där flera av "kommunkontoren" fanns på plats. Bland annat fanns Kultur- och Fritid, Kommunledningskontoret samt Samhällsbyggnadskontoret på plats. Det fanns även möjlighet till dialog direkt med politikerna.

Bild:Karin Sidén