Internationella Kvinnodagen på café Nyfiket i Brohuset lockade drygt 160 kvinnor


Karin Sidén 2017-03-13

Café Nyfiket i Brohuset är det nya navet i kommunens integrationssatsning. Det öppnar för allmänheten i slutet av mars men har redan rivstartat sin verksamhet, dels när Statsminister Stefan Löfvén besökte Bro och dels den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen. Drygt 160 kvinnor besökte caféet där integrationsstödjarna och deltagarna i kvinnoprojektet bjöd in till firande. I caféet hade de nyanlända kvinnorna dukat fram ett dignande smörgåsbord av spännande maträtter och bakverk från sina hemländer.

Café Nyfiket i Brohuset pulserade av värme, skratt, gemenskap och nyfikenhet i onsdags kväll när drygt 160 kvinnor och flickor firade den internationella kvinnodagen med mat, fika, prat, skratt och dans. Det var kommunens integrationsstödjare som tillsammans med deltagarna i integrationsprojektet Kvinnogruppen samt Upplands-BroVolontärerna arrangerade firandet. Besökarna var en härligt brokig skara av nyanlända, nysvenskar och "många-generationer-svenskar" i alla åldrar.

-En helt fantastisk kväll! Så mycket värme och gemenskap. Vi är glada över att så många ville fira denna dag ihop med oss på Nyfiket! säger Nina Rönnberg, kommunens integrationssamordnare.

Integrationsprojektet med en Kvinnogrupp som startade i september 2016 har varit en formidabel succé sedan starten och lockar hela tiden nya deltagare. Gruppen växer allt eftersom ryktet om de trevliga och lärorika sammankomsterna sprids och eftersom deltagarna tar med sig nyfikna släktingar och väninnor.

Målet med Kvinnogruppen är att nyanlända kvinnor ska få kontakt med redan etablerade kvinnor, både helsvenska och nysvenska och på så sätt öka det egna nätverket och samtidigt också lära sig om det svenska samhället. 

Kvinnoprojektet ger deltagarna en möjlighet att komma hemifrån, träna svenska och att kunna prata öppet i en trygg miljö. Man diskuterar kulturkrockar, jämställdhet, rättigheter samt sociala koder för att främja deras utveckling och integration samtidigt som man också till exempel får lära sig cykla, laga "svensk" mat med mera. Se länk.

Nyfiket så mycket mer än ett café. Det är en mötesplats som ligger mitt i Bro, i Brohuset, som kommer att bli navet i det integrationsarbete Nina Rönnberg och de fyra integrationsstödjarna Homa, Shaimah, Moslim och Sharyar dragit igång. Nyfiket öppnar för allmänheten i slutet av mars. Öppettiderna kommer att vara: m
åndag, onsdag, torsdag: 10-16, tisdag: 10-20 och fredag: 10-15.