Varning för luriga vårisar
Pressmeddelande från Svenska Livräddningssällskapet och MyNewsDesk


Pressmeddelande från Svenska Livräddningssällskapet och MyNewsDesk 2017-03-17

Bild:Karin Sidén

Issäkerhetsrådet vill med anledning av vårens intåg varna alla som inte har mycket god isvana att beträda vår-isarna.

Nu när det närmar sig vår står solen allt högre och värmer isen på djupet. På vintern när solen står lägre reflekteras det mesta av energin bort och dess inverkan på isen är liten. Men nu i mitten på mars börjar solens instrålning i isen göra sig påmind samtidigt som dagstemperaturen stiger. Isarna i åtminstone södra halvan av vårt land blir då extra luriga.

När det gäller vårisar är det inte längre relevant att tala om istjocklek, en tjock och till synes stabil is kan snabbt förvandlas till en ej bärande massa av fritt flytande iskristaller. En is som på morgonen verkar hård, tjock och inbjudande kan några timmar senare vara livsfarlig beroende på solens påverkan.

Extra försiktighet och stor is-vana krävs för att beträda isarna i södra delen av vårt land.

Kunskap innebär grundläggande kunskaper om isens egenskaper, typiskt svaga ställen samt att förstå hur isens hållfasthet förändras med skiftande väderförhållanden. Kunskap får du om du ansluter dig till en förening, t.ex. Sportfiskarna eller Friluftsfrämjandet.

Utrustningen ska bestå av ispik eller annat redskap för att prova isens hållfasthet, isdubbar, livlina, ryggsäck med torra kläder eller annan form av flythjälp. Telefon i vattentätt fodral är viktigt för att kunna larma vid olycka. Använd ispiken flitigt.

Sällskap måste man ha på is. Om man plurrar är sannolikheten att man tar sig upp på egen hand mycket mindre än man tror. Särskilt om man är lite äldre. Då tryter orken lätt. Med sällskap som har rätt utrustning ökar chansen rejält att man kommer upp ur vaken och om nödvändigt snabbt kan få iväg ett larm.