En Bolid, eller rymdsten, orsakade ljusfenomen


Karin Sidén 2017-03-21

En Bolid, eller rymdsten som de även kallas, orsakade på måndagskvällen ett mycket starkt ljusfenomen över Upplands-Bro, Stockholms län och faktiskt stora delar av landet. Rapporter om ett starkt blått-blågrönt ljus kom från hela landet. Många oroliga samtal inkom till larmcentralen, men även de större tidningarna fick samtal från läsare i bland annat Storstockholm, Arboga, Borlänge, Flen, Gävle, Linköping, Västerås, Surahammar, Umeå och Östersund som berättade om ljus och knallar.

Det var vid 21.30 tiden, under några få sekunder, som himlen lystes upp av ett mycket starkt blåaktigt ljus. Spekulationer om vad som orsakat ljusfenomenet innehöll allt från en explosion eller blixt till norrsken eller stjärnfall.

Tidningen Aftonbladet har ett intervjuklipp med astronomen Eric Stempels som arbetar vid Uppsala universitet. Eric Stempels beskriver hur ljusfenomenet uppstår, att det är en rymdsten (bolid) eller liten meteor som brinner upp när den träffar atmosfären. Han beskriver meteoren som ovanligt stor.

-Ibland är det småstenar, i det här fallet var det en något större sten. Just att det kommer större som ger så här kraftiga ljussmällar händer några gånger per år, säger han. Boliden var sannolikt stor som mellan en knytnäve och en fotboll.

På en del håll har man även hört ett starkt ljud en stund efter ljusfenomenet (ljud färdas långsammare än ljus så det blir en fördröjning).


Se länk till Aftonbladet.