Sommardäck eller inte - det är frågan


Karin Sidén 2017-04-12

Den 15 april är sista dagen då det är tillåtet med dubbdäck, men är det fortfarande vinterväglag eller om det befaras bli halt, får man behålla dubbdäcken på. Bra att veta för dig som ska ut och resa i påsk.

I år infaller skärtorsdagen den 13 april vilket innebär att påsken och påsklovet pågår när dubbdäcksförbudet träder i kraft. För dem som ska ut och resa i påsktrafiken betyder det att väglaget och målet för resan avgör om däckskiftet kan vänta till efter påsk eller inte utan att man riskerar att få böter. Ska man till exempel företa sig årets sista skidresa bör kanske vinterdäcken vara kvar på bilen... Håll koll på väderprognosen! 

På Polisens hemsida står det att: "Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag."

Det står även att: ”Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.” 

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Tänk på att även vägrenen räknas som en del av vägen.

Eftersom Sverige är ett avlångt land med stora skillnader i väder och temperatur mellan norr och söder under året, är regeln om dubbdäcksförbud flexibel. Boende i norra Sverige är vana vid att behålla dubbdäcken på även efter den 15 april eftersom det vanligtvis brukar vara vinterväglag på en många håll även efter det datumet.

Den som har odubbade vinterdäck behöver inte byta till sommardäck innan den 15 april. Regeln gäller bara dubbade vinterdäck.


Länk till lagar och regler gällande däck.




Källa: Polisens hemsida och Trafikverkets hemsida