14 farliga USB-laddare återkallas
Pressmeddelande från Elsäkerhetsverket


Pressmeddelande från Elsäkerhetsverket 2017-04-19

Bild:Pixabay

Första resultaten från Elsäkerhetsverkets granskning av USB-laddare visar att 14 har mycket allvarliga brister i både konstruktion, dokumentation och märkning. Anmärkningarna är så pass allvarliga att produkterna måste återkallas från konsument.


I den första delen av Elsäkerhetsverkets granskning av USB-laddare har myndigheten prioriterat de produkter med allvarligast brister. Alla 14 har belagts med säljstopp samt återkallelse från konsument. Sex av aktörerna har återkallat produkterna genom frivillig åtgärd och åtta har belagts med tvingande beslut från Elsäkerhetsverket.

Beslut om försäljningsförbud av USB-laddare

Bristfällig hållfasthet, felaktiga dimensioner och en total brist på dokumentation är vanliga brister. Allvarligare är att ingen är utrustad med en transformator som ens kommer nära kravet på isolationsavstånd. Dessutom är sju av laddarna inte märkta med tillverkarens namn eller varumärke.

-Vi är förvånade över att det är så många brister men också allvarlighetsgraden på bristerna. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna. Risken att få en elchock av dessa laddare är överhängande och förenat med livsfara, säger Mikael Carlson vid Elsäkerhetsverket.

Att inte uppfylla isolationskraven på minst 4,0 mm luftavstånd och 5,0 mm krypavstånd på en produkt där sekundärsidan, i detta fall en USB-utgång, är beröringsbar är något Elsäkerhetsverket ofta ser vid granskning av USB-laddare.

-Vi ser det som oerhört anmärkningsvärt att den bästa av dessa "värstingar" har ett isolationsavstånd på endast 0,7 mm kombinerat med i övrigt usla resultat, säger Mikael Carlson.

Det är också tydligt att man vid konstruktion av laddarna inte bemödat sig om att minska risken för brand. Endast en laddare har en Y-kondensator med rätt klassificering, och ingen av de övriga klarade överspänningsprovet på 3000 volt utan överslag. Dessutom är plastmaterialet i 12 av laddarnas höljen inte beständigt mot eld vilket förhöjer risken för brandspridning.

Projektet fortgår med övriga 46 stycken USB-laddare och en sammanfattande rapport är att vänta i slutet av maj. Totalt granskar Elsäkerhetsverket 60 laddare.