Låga grundvattennivåer oroar


Karin Sidén 2017-08-10

Det råder låga eller mycket låga grundvattennivåer i stora delar av Sverige. Snöfattig vinter och mindre regn än vanligt under hösten och vintern har gjort att grundvattenmagasinen inte fått den påfyllning vi är vana vid och det får konsekvenser.

SMHI och SGU varnar för att de låga grundvattennivåerna leder till vattenbrist som i sin tur kan komma att påverka både vattenkvalitet och tillgång. Oavsett om man har egen brunn eller "kommunalt vatten" finns en risk för vattenbrist här i Stockholms län varför Upplands-Bro kommun idag, torsdag, lade ut en varningstext på hemsidan.

Med enkla medel och medvetenhet kan man som privatperson bidra till att minska användningen av dricksvatten och därmed minska risken för att vattenbristen blir akut. På SMHI's hemsida finns en hel del tips och förslag på åtgärder och vattensmart tänk som vi alla enkelt kan ta efter. Även kommunens hemsida har en hel rad med tips på vad man kan göra för att minska vattenkonsumtionen.


Länk till Upplands-Bro kommuns hemsida
.

Länk till SMHI's hemsida.



Några av förslagen är att:

* inte diska under rinnande vatten

* stänga av duschen medan man tvålar in sig

* inte fylla poolen med kranvatten

* låta gräsmattan törsta

* använda kortprogram på tvätt- respektive diskmaskin

* vänta tills tvätt-respektive diskmaskinen är full innan man kör den

* samla in eventuellt regnvatten till bevattning i trädgården


Vårt dricksvatten kommer från Mälaren. Det är Norrvatten som producerar dricksvattnet och vi får det från Görvälnverket i Järfälla. Läs mer på Norrvatten.se