LRF bjöd på viktig dialog och lärorik rundtur


Karin Sidén 2017-08-23

Politiker och tjänstemän åkte tillsammans med några av LRF Upplands-Bro lokalavdelning på rundtur i kommunen. Här är de på Broängarna där Hälsingestintans mobila slakteri stod uppställt.
Bild:Tommy Sidén
Politiker och tjänstemän åkte tillsammans med några av LRF Upplands-Bro lokalavdelning på rundtur i kommunen. Här är de på Broängarna där Hälsingestintans mobila slakteri stod uppställt.

LRF Upplands-Bro vill höja kunskapsnivån hos våra lokala beslutsfattare kring lantbrukens och lantbrukarnas vardag - svårigheter och utmaningar i den dagliga verksamheten, men även fördelarna och vinsterna med ett starkt och konkurrenskraftigt lokalt jordbruk.

För andra året i rad bjöds därför lokala politiker och tjänstemän in till en rundtur i delar av kommunen. Bland annat besökte man Broängarna där det mobila slakteriet Hälsingestintan fanns på plats.

Två år i rad har LRFs lokalavdelning i Upplands-Bro bjudit in lokala beslutsfattare (politiker och tjänstemän) till en rundtur på landsbygden. Förra året åkte man traktor och vagn runt Lennartsnäshalvön och i år bjöd man på en busstur ut mot Bro och Håbo-Tibble. 

Under själva restiden fanns utrymme för dialog och förutom det lokala lantbruket och dess villkor uppmärksammades även den tuffa konkurrenssituationen för svenska lantbrukare vars "kollegor" utomlands inte alls har samma tuffa regelverk och bestämmelser att förhålla sig till. Svenska lagar och regler gällande djurhållning och livsmedelsproduktion är mycket hårdare än i de flesta andra länderna vilket fördyrar den inhemska produktionen.

-Vi kan inte konkurrera på likvärdiga villkor. Vår produkt är bättre på alla sätt och har inte heller transporterats runt halva jordklotet, men den väljs bort på grund av priset. Vi tycker att det är bra att vi håller så hög nivå och att kvalitén säkras av ett starkt regelverk, men det är svårt när spelreglerna är så olika. Vi tycker absolut inte att vi ska minska antalet kontroller eller sänka kraven, men vi måste hitta ett sätt som inte påverkar priset i den utsträckning det gör, säger Daniel Riesterer.

Rundturens första anhalt var Broängarna där Hälsingestintans mobila slakteri stod uppstält. Där hade de tidigare under dagen slaktat en del djur från en gård i kommunen men var nu färdiga med uppdraget och höll på att städa ur slakteri-ekipaget innan avfärd. Deltagarna fick träffa Anna Stegs, chef på Hälsingestintan Ranch och dotter till grundaren Britt-Marie Stegs, som berättade om företagets unika slakteri.


Anna Stegs från Hälsingestintan berättar om företagets unika verksamhet med mobilt slakteri.
Bild:LRF
Anna Stegs från Hälsingestintan berättar om företagets unika verksamhet med mobilt slakteri.

-Vi är Europas enda mobila slakteri för nötkreatur och unika i vårt slag. Idén fick vi för många år sedan men det tog tid att förverkliga den. Att arbeta fram ritningarna och bygga våra högteknologiska ekipage tog tid - och behövde få ta tid - eftersom vi inte hade något liknande att utgå från. 2014 byggde vi så våra två specialdesignade, unika ekipage, en slakt-bil och en kylbil, och sedan dess har vi åkt runt i Sverige. 

-Hälsingestintans mobila slakteri är intressant eftersom de bytt tillbaks till det gamla sättet där man flyttar slakteriet till djuren istället för tvärt om. Det alternativet är absolut bäst för djuren eftersom det inte blir långa transporter med högt stresspåslag, säger Daniel Riesterer, styrelseledamot i LRF Upplands-Bro.

Att slakteriet kommer till djuren och inte tvärt om känns helt rätt när man står där ute på Broängarna och ser djuren beta lugnt i hagen bredvid. Just djurens välfärd var också drivkraften som sporrade Anna och hennes familj när de valde att satsa på en helt ny nisch.

-Jag har ju varit i branschen i många år och sett många stressade djur. Det är så klart olika för olika individer, en del klarar transporten helt ok medan andra får ett enormt stresspåslag. Varje förändring i sig är stressande, så det är inte bara att stå i transporten som stressar utan varje förändring som skiljer sig från det vanliga. Faktiskt så mycket att stresshormonerna riskerar att förstöra köttet och blir oätbart. När vi kommer till gården går djuren fortfarande och betar lugnt i sin hemmiljö. Självklart hinner de uppfatta att något annat än den vanliga ko-lunken är på gång men det är väldigt sällan djuren ens hinner bli oroliga innan det är över. Det är en enorm skillnad!

Anna berättar vidare att företaget Hälsingestintan, som startades på nittiotalet och som från början var ett familjeföretag numera har flera starka och namnkunniga finansiärer.

-Att specialdesigna och bygga unika fordon av det här slaget är kostsamt. Många tror nog att vi fått EU-bidrag för att finansiera det hela, men det stämmer inte alls. Tvärtom. Eftersom ett mobilt slakteri är unikt finns inga bidrag att söka. Hade vi låtit bli att sätta dit hjul, men i övrigt haft samma konstruktion hade vi kunnat söka bidrag och säkert även beviljats dem, men nu kunde vi inte ens fylla i en ansökningsblankett! Därför har det varit nödvändigt att omvandla familjeföretaget till ett aktiebolag och att ta hjälp av finansiärer. Bland annat är Stenhammar, Wallenberg och Axelsson-Johnson numera ägare.

Hälsingestintans produkter är något dyrare än till exempel Scans kött. Anna Stegs konstaterar att prisnivån i butik ligger kring KRAV-produkternas priser, med andra ord inte skyhögt över de flestas smärtgräns. ICA, COOP, och vissa Axfood-butiker samt flera småhandlare är återförsäljare.

Gårdsbutiken på Kvarnnibble är alldeles nyöppnad. Under äppelsäsongen kommer de att ha öppet to-sö, under vintern minskar man öppettiderna.
Bild:Karin Sidén / Tommy Sidén
Gårdsbutiken på Kvarnnibble är alldeles nyöppnad. Under äppelsäsongen kommer de att ha öppet to-sö, under vintern minskar man öppettiderna.

Besöket på Broängarna avrundades och bussen styrde vidare mot Kvarnnibble gård i Håbo-Tibble där man besökte den nyöppnade gårdsbutiken. Där säljs lokalproducerade produkter från gårdar i närområdet, bland annat vetemjöl, kött, linfrö, lammskinn och honung.

Så snart äppelsäsongen drar igång kommer man även att öppna ett musteri. Dit kan vem som helst komma med sin äppelskörd och få den mustad och upptappad på boxar (som vinboxar). 

Årets rundresa på landsbygden i Bro, likväl som förra årets rundtur på Lennartsnäshalvön, har varit mycket uppskattade och LRF hoppas att de ska bli en tradition.

-Dialogen är viktig. På det här sättet får vi några timmar tillsammans under lite annorlunda former där det finns alla möjligheter till både insikter och åsikter. Diskussionerna har varit mycket givande och jag är säker på att deltagarna tar med sig nya kunskaper och också en ökad nyfikenhet på vad våra lokala lantbruk kan bidra till, säger Clas Johansson som är ordförande i LRFs lokalavdelning och en av initiativtagarna till rundturerna.