I eftermiddag testas Hesa Fredrik


Karin Sidén 2017-09-04

Klockan 15 i eftermiddag, måndagen den 4 september, är det dags för test av VMA-signalen igen. Signalen brukar kallas Hesa Fredrik av många och är ett bekant inslag i landet. I över femtio år har man regelbundet testat så att systemet fungerar! 

Den första helgfria måndagen var tredje månad (mars, juni, september och december), alltså fyra gånger per år, utförs testat. Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan. Det finns även en "Faran över-signal". 

VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten och ska användas vid allvarliga och extraordinära händelser såsom exempelvis farliga utsläpp av olika slag. Det är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som ansvarar för varningssystemet som är uppbyggt av ett högtalarsystem med cirka 4 500 högtalare utomhus runt om i Sverige, samt ett meddelandesystem på radio och TV.

Länk till MSB's hemsida
där det finns mer information om deras verksamhet och om VMA-systemet. Där kan man även lyssna på hur signalen låter om man är nyfiken.