Uddens Sjögård i Bro har startat andelslantbruk


Karin Sidén 2017-09-07

Det krävs knappast någon fantasi för att förstå varför gården heter Uddens Sjögård... 
Bild:Karin Sidén
Det krävs knappast någon fantasi för att förstå varför gården heter Uddens Sjögård... 

Uddens Sjögård i Bro är smått unik. Den drivs sedan årsskiftet som ett andelsjordbruk, där den som vill kan köpa in sig i produktionen i förväg och på så sätt delar risker och skörd med ägarna Jennie Moliner och Anders Larsson.

-Att driva ett småskaligt och affärsmässigt jordbruk i dag är inte lätt. Fler och fler jordbruk tvingas lägga ner vilket inte bara är personliga tragedier utan också i ett större perspektiv. Djuren och jorden mår bättre av småskaligheten och på sikt riskerar vi att utarma jordbruksSverige om utvecklingen fortsätter. Jag har funderat länge på hur man ska kunna få ett mindre jordbruk att gå runt och när jag hittade en artikel om andelsjordbruk föll allt på plats. Det som är unikt med vår idé är att vi har andelsförsäljning både på vår djurproduktion och på det vi odlar, berättar Jennie Moliner.

Sedan årsskiftet driver Jennie Moliner och Anders Larsson ett andelsjordbruk i närheten av Erikssund i Bro. Att driva andelsjordbruk är inte helt vanligt i Sverige, men har funnits i bland annat USA i många år.

Jennie berättar att Alma och Astrid är Linderödsgrisar och att troligen båda två är dräktiga. 
Bild:Karin Sidén
Jennie berättar att Alma och Astrid är Linderödsgrisar och att troligen båda två är dräktiga. 

-Jag och Anders bodde flera år på en gård utanför Uppsala. En fantastisk gård på alla sätt, men där vi kände att vi inte kunde utveckla vår verksamhet mer. Vi växte helt enkelt ur den fastigheten och började se oss om efter något annat. Fastigheten Udden kom ut till försäljning och här kände vi att vi skulle kunna utvecklas mer och att möjligheterna till ett småskaligt och ur ekonomisk synvinkel hållbart jordbruk skulle kunna realiseras. Vi sålde gården i Uppsala och flyttade med våra två barn, Nellie och Sid, till Udden. Huset hade inget avlopp, hade ingen toa inomhus, brandfarlig el, det regnade in... Mina drömmars gård hade minst sagt utvecklingspotential!

Jennie och Anders jobbade målmedvetet med att väcka liv i gården som legat i dvala under många år. Vad paret inte visste när de tog sig an drömprojektet var att den lilla familjen skulle få tillökning. Mitt i processen att skapa sig ett nytt, beboeligt hem för sig och barnen, föddes lillebror Alfred. Äventyret och utmaningen fick ytterligare en dimension!

Att då samtidigt se andra bönder tvingas lägga ner sina jordbruk, gårdar som kanske gått i arv i generationer, gjorde paret medvetna om att utmaningen var stor och att det krävdes en hel del av dem för att lyckas. Att Jennie arbetade som affärsutvecklare som sitt "riktiga" arbete bidrog garanterat till hur verksamhetsplanen för Uddens Sjögård växte fram och formades.

Suggorna Alma och Astrid har verkligen sjönära!
Bild:Karin Sidén
Suggorna Alma och Astrid har verkligen sjönära!

-Idén med andelsjordbruk växte fram under mammaledigheten. Jag hade läst om det i en artikel i tidningen Land och kände direkt att det här var helt rätt, men medan jag jobbade hade jag aldrig energi nog när jag kom hem att arbeta fram en affärsplan. Under mammaledigheten fick jag plötsligt mer tid att tänka och då kunde också planen ta form.

Jennie förklarar:

-Vi säljer andelar av vår kött- och grönsaksproduktion. Konsumenten betalar i förskott för det den vill ha vilket ger oss ett större svängrum under året. Många av dem som köpt andelar har också varit här och hälsat på. Klappat lammen och tittat på kultingarna när de busar runt. Jag tror att allt fler tänker så när det gäller maten. Man vill veta var den kommer från, att djuren haft det bra. Medvetenheten ökar, samtidigt som vi också kommit längre från jordbruken än någonsin. Barn och unga idag har knappt satt sin fot i skogen, än mindre på en gård. Möjligen har de klappat en killing på Kolmården. Här kan de uppleva bondgårdslivet, dofterna och ljuden, och samtidigt se var deras mat kommer från. Ställa sig nere på bryggan och meta en stund! 

Från början hade man höns på gården, men efter att rävarna i trakten i omgångar kalasat i sig höns, kycklingar och tuppar, gav man upp.

-Det gick så långt att en rävfamilj byggde ett gryt under huset. För dem var Udden ett perfekt utfordringsställe och vi insåg att vi var chanslösa i den kampen. Det är synd på äggen, men så länge det är så gott om räv avvaktar vi med nya höns.

Att affärsutvecklaren finns kvar under arbetskläderna råder ingen tvekan om. Medan Jennie och jag pratar nämner hon ett flertal utvecklingsprojekt hon funderar på. Vad det blir får framtiden utvisa, men ett som är säkert är att Uddens Sjögård kommer vi att höra mer om!

Annika heter suggan och är en skön böna med mycket attityd. Hon har sju kultingar.
Bild:Karin Sidén
Annika heter suggan och är en skön böna med mycket attityd. Hon har sju kultingar.