Med musiken som livselixir - Alvar Nilsson har lett körer i Kungsängen under 50 år!


Karin Sidén 2017-10-06

Alvar Nilsson, som syns långt till vänster i bild, firar 50 år som körledare i Kungsängen. Här övar han tillsammans med Ceciliakören, som en gång i tiden startade som en barnkör. Flera av medlemmarna har varit med sedan starten! Ceciliakören och Acapella Cantica bjuder tillsammans med Alvar Nilsson in till en jubileumskonsert den 14 oktober.
Bild:Karin Sidén
Alvar Nilsson, som syns långt till vänster i bild, firar 50 år som körledare i Kungsängen. Här övar han tillsammans med Ceciliakören, som en gång i tiden startade som en barnkör. Flera av medlemmarna har varit med sedan starten! Ceciliakören och Acapella Cantica bjuder tillsammans med Alvar Nilsson in till en jubileumskonsert den 14 oktober.

Still Going Strong! Mer passande än så kan man nog inte beskriva Alvar Nilsson, 81 år ung. I 50 år har han med stort engagemang och outsinlig energi lett körer i Kungsängen.

-Musiken är en stor del av mitt liv. Familjen kommer först, men sedan är det musiken. Så länge jag andas kommer jag att fortsätta! säger den jubilerande körledaren.

Alvar Nilssons 50 år i musikens tjänst kommer att firas med en stor jubileumskonsert den 21 oktober. Ceciliakören och Capella Cantica ska sjunga.

-Det blir en resa genom vår gemensamma historia, ett axplock från 50 års föreställningar, musikaler och spännande samarbeten, säger Alvar.


Att musiken fyller Alvar Nilssons liv med energi och glädje går inte att ta miste på - det formligen lyser om 81-åringen när han berättar om vad musiken betyder för honom. 

-Nummer ett är så klart att jag andas. Nummer två att jag äter. Nummer tre är min familj som betyder allt. Och nummer fyra är musiken. Inget annat är viktigare. Så länge jag kan andas så kommer jag att fortsätta. Det har varit fantastiska år här i Kungsängen och fantastiska år i musikens tjänst, säger Alvar Nilsson.

Han berättar att han och hustrun flyttade hit 1967 när han fick en tjänst som folkskollärare och musiklärare på Ekhammarskolan och som kantor i Kungsängens kyrka. De kom direkt från Berlin där Alvar och hustrun bott under fyra spännande år. Tiden i Berlin, 1963-1967, påverkades starkt av den relativt nya Berlinmuren som präglade samhället och människorna däri.


Alvar Nilsson vid flygeln.
Bild:Karin Sidén
Alvar Nilsson vid flygeln.

-Kontrasterna var enorma. Det var att röra sig i det mörka, dunkla och trista öst eller i glittret och ljuset i väst. Bara några steg skilde städerna åt. Det var lärorika år och en fascinerande tid. Jag arbetade som folkskollärare och kantor på Svenska Skolan och det var också på Musikkonservatoriet i Berlin jag utbildade mig till organist. Under åren i Berlin fick jag många och viktiga impulser kring musik och körsång som påverkat mig starkt.

Tjänsten som kantor i Kungsängens kyrka blev startpunkten för ett fantastiskt värv. Det var kyrkoherden som bad Alvar starta en kyrkokör. Sagt och gjort.

-Okej sa jag, om du sjunger bas så sjunger jag tenor! Vi kom till Kungsängen tidigt hösten 67 och den första kören debuterade på Tacksägelsedagen, i oktober 1967. Det var kyrkoherden, hans tre döttrar, min fru och jag som utgjorde den första kören.

Sedan var snöbollen i rullning. Några av lärarkollegorna hakade på och snart var de ett trettiotal körmedlemmar. Också skoleleverna blev intresserade av körsång och vips så fanns det även en barnkör. När barnen blev äldre blev barnkören en ungdomskör och då startade Alvar en ny barnkör - Ceciliakören.

-Flera stycken av mina körmedlemmar har varit med sedan de var barn. Det får man ju ändå se som ett gott betyg! Tänk vad många timmar vi har tillbringat tillsammans under åren! Musiken är ett sätt att föryngra sig. Den fyller en med positiv energi.

Körerna har genom åren gjort många spelningar med världsartister. Alvar nämner bland andra Ingvar Wixell, Rolf Björling och Nicolai Gedda som är några av de solister som har sjungit med Alvars körer. Under 29 år hade han ett nära samarbete med Charlie Norman.

-Charlie Norman är den som inspirerat oss mest. Vi har nog gjort en 70-80 konserter tillsammans. Turnéer i Dalarna till exempel. Han var en unik musiker och en god vän, säger Alvar. -Det betyder mycket att Ronnie Gardiner som spelade med Charlie under alla år, spelar med oss under jubileumskonserten. Han är fantastisk! 85 år! Och fortfarande lika bra.

Tack var Alvars öppna sinne för musik och musikinfluenser har körerna tagit sig an flertalet musikgenrer genom åren. Allt från sakral musik, folkmusik och klassiska verk av bland andra Mozart, Bach och Händel till pop, musikaler och jazz. 


I femtio år har Alvar Nilsson berikat musikscenen i Kungsängen och Upplands-Bro. Få körledare kan stoltsera med en lika imponerande bred repertoar som honom. 
Bild:Karin Sidén
I femtio år har Alvar Nilsson berikat musikscenen i Kungsängen och Upplands-Bro. Få körledare kan stoltsera med en lika imponerande bred repertoar som honom. 

-Jazzen öppnade mycket. Gustaf Sjökvist var domkyrkoorganist i Stockholm och han började med jazz med Dompan (Arne Domnérus reds anm), Georg Riedel med flera. Han kom hit och så körde vi igång här också. Det var ju nytt på den tiden och öppnade verkligen dörrar. Jag är tacksam för min arbetsgivare Kyrkorådet och de präster jag samarbetat med som litat på mig och litat på att jag väljer "rumsren" musik. Det har aldrig varit några konflikter kring repertoaren, vilket har skapat en enorm frihet, säger Alvar. 

Bo Setterlind, Cindy Peters, Kirby Shaw, Alice Babs, Olle Adehlsson och Mats Paulsson är några andra stora namn Alvar och hans körer samarbetat med under åren.

Jubileumskonserten kommer att bjuda på ett axplock från Ceciliakören och Capella Cantica's imponerande repertoar och kommer att bli en musikupplevelse utöver det vanliga.

-Vi har också bjudit in gamla körmedlemmar till jubileumskonserten. Det är ett sätt att rikta uppmärksamheten mot alla körmedlemmar, inte mot mig specifikt. Det finns 425 platser i Ekhammaraulan och vi hoppas så klart att det blir slutsålt!