Cykelturer, dans, och massage - på Allégårdens demensboende i Bro 


Karin Sidén 2017-10-25

En gång i månaden kommer en lokal frisör på besök. Då kan man boka in sig på klippning i den iordningställda klipphörnan. Veckoschemat varierar något men flera av punkterna återkommer samma dag vecka efter vecka vilket skapar trygghet och igenkänning.<br />Taktil massage är en vardagslyx på Allégården och ger både personal och boende lugn. Här är det Pranom som masserar en av herrarna.<br />Duocykeln gör att cykelturer i den närmaste omgivningen är en möjlighet för de boende, även för dem som sitter i rullstol.
Bild:Karin Sidén
En gång i månaden kommer en lokal frisör på besök. Då kan man boka in sig på klippning i den iordningställda klipphörnan. Veckoschemat varierar något men flera av punkterna återkommer samma dag vecka efter vecka vilket skapar trygghet och igenkänning.
Taktil massage är en vardagslyx på Allégården och ger både personal och boende lugn. Här är det Pranom som masserar en av herrarna.
Duocykeln gör att cykelturer i den närmaste omgivningen är en möjlighet för de boende, även för dem som sitter i rullstol.


På Allégårdens demensboende i Gamla Bro erbjuder personalen en varm och familjär atmosfär för sina boende. Torsdagsdans till levande musik, avkopplande taktil massage, fredagspub, mat tillagad av kockar, surströmmingsskiva, spamys och nubbe till midsommarmaten är bara några av de aktiviteter som sätter guldkant på tillvaron och bidrar till atmosfären.

-Hela personalgruppen är utbildade i taktil massage eftersom vi ser vilka positiva effekter massagen ger. Den som masserar är här och nu, där fokus är på den person man masserar vilket ger en välbehövlig micropaus. För den som blir masserad frigörs en hel massa välmåendehormon av beröringen vilket sprider ett välbefinnande i kroppen och skänker lugn. Om det är någon som har svårt att komma till ro på natten är taktil massage rena dunderkuren, säger Susanna Kraftelid som är enhetsledare på Allégårdens demensboende.

Upplands-Bro kommun är en av de kommuner i Sverige som ligger i framkant när det gäller vård och omsorg av dementa. Uppmärksamheten är välförtjänt. Här har vi välutbildad personal med kompetens inom demensvård, stödgrupper för anhöriga och en mycket aktiv och framgångsrik daglig verksamhet. Just kompetensen att kunna möta och bemöta människor med demens är grundläggande för verksamheten och något man vinnlägger sig om att hela tiden utveckla.

-Vi går fortbildningar varje år för att hålla oss uppdaterade. Att möta och bemöta en medmänniska med en demensdiagnos kräver en helt annan kompetens än annan vård och det är väldigt viktigt att vi alla är "på samma sida" om man säger, att vi är vårt bästa hela tiden. Här på Allégården har vi förmånen att vara en stabil personalgrupp vilket är en enorm trygghet både för de boende och för oss i personalen. Det är lite som en stor-familj. Vi känner varandra, säger Susanna Kraftelid som är enhetsledare på demensboendet.

När UBRO besöker Allégården är det torsdagsdans till Brummes, som spelar dansvänlig musik från förr på gitarr och dragspel. Susanna Kraftelid berättar:

Alla deltar på sitt vis, utefter dagsform och förmåga, i torsdagsdansen.
Bild:Karin Sidén
Alla deltar på sitt vis, utefter dagsform och förmåga, i torsdagsdansen.

-Det här är en mångårig tradition och mycket uppskattad aktivitet. Först dans och musik en timme och sedan fika tillsammans. Musik väcker många minnen och känslor och det är inte ovanligt att någon av de boende brister i gråt under torsdagsdansen. Ibland för att de minns något från sin ungdom och ibland för att de skulle vilja dansa som de kunde förr. Men mest av allt väcker Brummes dansmusik glädje. 

Aktiviteterna på Allégården varierar. En del är återkommande från vecka till vecka, medan andra är något mer oregelbundna. Regelbundenheten skapar igenkänning vilket i sin tur ger trygghet som är så viktigt för den med en demensdiagnos. 

Susanna Kraftelid berättar att man brukar ordna fredagsmys. Ibland förgyllt med "spa" för dem som önskar, där damerna kan få håret fixat och naglarna målade. Eller pubkväll där de boende kan få ett glas vin eller öl. Hon förklarar varför traditionerna är viktiga.

-Traditioner är urviktiga och "trygga" minneskällor så vi firar alla svenska högtider. Smaker, dofter och musik från förr väcker minnen och skapar trygghet. Vi har midsommarfirande med sill och nubbe för den som vill, kräftskiva, påskfirande och så klart julfirande med allt vad det innebär. Surströmmingsskivan är omåttligt populär kan jag säga! Våra kockar gör tunnbrödklämmor med potatis, surströmming och alla tillbehör och det är väldigt uppskattat. Oj vad de äter då! Lite förvånande kan man väl kanske tycka eftersom surströmming är så speciellt...

Måltider överhuvudtaget är något man tar på fullaste allvar på Allégården. Måltiderna har stor betydelse för livskvalitet och hälsa och då är det inte bara maten som är viktig.

-Maten tillagas av våra kockar och är näringsriktig, vällagad och aptitretande vilket är väldigt viktigt för de boende. Det har ju varit en hel del mediauppmärksamhet kring äldre, mat och brister så därför är vi extra stolta att kunna erbjuda våra boende så bra mat här. Våra kockar är jätteduktiga och deras måltider bidrar till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Men det är inte bara maten som är viktig utan också förberedelserna och miljön kring måltiderna. Våra boende har möjlighet att delta i förberedelserna genom att till exempel skala potatis eller duka. Dukningen är viktig eftersom den framhäver maten och kan trigga aptiten.


Torsdagsdansen till Brummes är mycket uppskattad. Dansgolvet är packat!
Bild:Karin Sidén
Torsdagsdansen till Brummes är mycket uppskattad. Dansgolvet är packat!

Saowanee har arbetat på Allégården i många år. Hon är utbildad i taktil massage och är den som spridit kunskapen vidare genom att utbilda sina kollegor i taktil massage. Hon berättar att massagen har en märkbar effekt på både de boende och på personalen. Taktil beröring har många positiva bieffekter förutom att den ger lugn och ro hos både utförare och mottagare. Hos den med demenssjukdom kan massagen till exempel minska stress och aggressivitet, stärka kroppsuppfattningen och öka vakenheten och intresset för omvärlden. Den taktila massagen blir också ett fint möte när orden inte längre räcker till och lindrar och tröstar.

Medan Saowanee visar mig runt på övervåningen pågår dansen en trappa ner, något som inte alls märks av där uppe. Lugn avslappningsmusik hörs i stället lite tyst i bakgrunden och i en fåtölj sitter en av boendets herrar och får massage av kollegan Pranom. Saowanee förklarar: 

-Du måste fokusera på den du ger massage. Här och nu. Man stannar liksom upp i stunden. Det skapar en lugn stund också för oss som jobbar, något jag tror får effekt över hela verksamheten.  Många som besöker oss påtalar att det är väldigt lugnt här och det tror jag faktiskt vi kan tacka massagen för. Alla, även de som jobbar natt, har gått massagekurs eftersom vi upplever att det är ett fantastiskt arbetsredskap.

Och apropå arbetsredskap! Vad sägs om en duocykel med motor? Cykeln har Allégårdens boende och personal vid det här laget haft i många år. Också den är mycket uppskattad. För dagen är det Ezadin som åker ut på en liten runda med en av damerna som bor på Allégården.

-Vi har stor glädje av cykeln. Eftersom man sitter i en stol på cykeln går det bra att "cykla" även för dem som till vardags behöver sitta i rullstol. Det är kul att få lite fartkänsla och att kunna upptäcka ett större område än det allra närmaste som vi promenerar i, säger Ezadin som också brukar arbeta mycket med konst och måleri tillsammans med de boende. 

Allégården ligger i gamla Bro, i ett lummigt villaområde. Där finns plats för 16 boende i tvåvåningsplan, åtta på varje. Den lilla inhängnade trädgården har ett växthus, odlingslådor, en asfalterad promenadslinga och en härlig uteplats under tak där man tillbringar mycket tid på sommaren. När vädret tillåter promenerar man ute varje dag, men eftersom många äldre är lite frusna av sig begränsas utevistelserna något av väderleken.

-Vi har bra korridorer vi kan "innepromenera" i. Och längs väggarna har vi tavlor och bilder vi kan stanna och samtala om så det brukar fungera bra att få daglig rörelse även om vädret inte är med oss, berättar Saowanee.

Elisabet och Ezadin ska ut på en cykeltur. Saowanee hjälper till med bälte, pedalspännen och cykelhjälm. Längst till vänster står Susanna kraftelid, enhetsledare på Allégården.
Bild:Karin Sidén
Elisabet och Ezadin ska ut på en cykeltur. Saowanee hjälper till med bälte, pedalspännen och cykelhjälm. Längst till vänster står Susanna kraftelid, enhetsledare på Allégården.

Veckans aktiviteter innehåller förutom torsdagsdans och promenader också bingo, bollspel och sittgymnastik. På lördagar kommer "Ung verksamhet" och förgyller tillvaron och ibland gör man utflykter. Tillsammans med daglig verksamhet arbetar man mycket med konst och måleri, något som numera uppmärksammas under den årliga Konstrundan som anordnas i Upplands-Bro av föreningen Konstformer.


Lite olika länkar med mer läsning om Upplands-Bro och demensvården:

Demensvän

Alzheimerdagen 2017

Ministerbesök i Upplands-Bro i samband med Socialstyrelsens överlämnande av utredningen En nationell strategi för demenssjukdom

Upplands-Bro i Almedalen 2016 för att berätta om sitt arbete inom demensvården