Upplands-Bro ansluter sig till Fossilfritt Sverige
Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun


Pressmeddelande från Upplands-Bro kommun 2017-11-02

Upplands-Bro kommun ansluter sig till Fossilfritt Sverige som är ett initiativ som samlar olika aktörer som vill bidra till klimatomställningen. För närvarande har över 250 organisationer skrivit under Fossilfritt Sveriges deklaration som innebär att Sverige ska ta en ledande roll i arbetet för en fossilfri värld. Deklarationen innebär också att Upplands-Bro kommun måste visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp.

-Klimatförändringarna är en av de största gemensamma utmaningarna vi står inför i framtiden. Därför känns det viktigt att Upplands-Bro kommun, tillsammans med alla delar av samhället, steg för steg, tar aktiva beslut, där vi gemensamt jobbar med klimatfrågan. Fossilfritt Sverige är ett sådant initiativ, säger Sara Ridderstedt (MP), Ordförande i Hållbarhetsutskott, Upplands-Bro kommun.

Dialog och samverkan

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda omställningen inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt.

Deklaration

Initiativet är öppet för alla aktörer som ställer upp på den deklaration som tagits fram. De aktörer som deltar i initiativet delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i detta arbete. Genom deklarationen förbinder sig aktörerna också att kunna visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp. Deklarationen sammanfattas i tre punkter:

  • Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före med ambitionen att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
  • Våra verksamheter ska bidra. Vi kan visa upp hur våra egna utsläpp ser ut idag och har tydliga mål för våra utsläppsminskningar.
  • Vi utmanar andra, i Sverige och i världen. Vi välkomnar våra motsvarigheter att ansluta sig, göra egna insatser och att utmana sig själva och oss.


Här finns mer information om deklarationen som Upplands-Bro ställer sig bakom


Startade efter klimatmötet i Paris


Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 och hittills har över 250 aktörer gått med. Förutom en möjlighet att påverka samhällsomställningen erbjuder initiativet också en möjlighet för dessa aktörer att visa upp sina insatser under ett gemensamt paraply.