Polisens sammanställning av brottsanmälningar hösten 2017 visar på både positiva och negativa trender


Karin Sidén 2017-11-28


Polisen har sammanställt antalet polisanmälningar som inkommit under hösten inom den sorts brottslig verksamhet som faller under boende och "vardagsbrott", såsom bilinbrott, bostadsinbrott och stöld av fordon. När årets skörd jämförs med 2016, och med grannkommunen Järfälla finner man både positiva siffror och trender och negativa dito. Generellt kan man dock säga att 2017 i stort varit positivt i Upplands-Bro medan Järfälla haft det mycket tuffare.

Statistiken är sammanställd av polisen och redovisar ett urval av anmälda brott under perioden 1 augusti – 27 november 2017. (Man har valt att redovisa den typ av brott som kan klassas som vardagsbrott och som drabbar vanliga medborgare / familjer i egenskap av bostadsinnehavare och fordonsägare).

Antalet bostadsinbrott fortsätter att öka i hela landet, i länet, i närområdet och i Upplands-Bro. Den här hösten har inte varit något undantag, även om delar av kommunen faktiskt haft färre inbrott en föregående år under samma period. I Bro anmäldes det 10 bostadsinbrott mellan första augusti och 27 november i år (varav 7 i villa och 3 i lägenhet) och 13 stycken 2016 (12 i villa och 1 i lght). Minskningen är inte jättestor, men ändock mätbar, från 13 till 10.

För Kungsängen ser det inte riktigt lika positivt ut, men ändå inte genomnegativt. Totalt är det en ökning av antalet inbrottsanmälningar med tre inbrott, vilket inte är så mycket, men det har varit en markant förändring i vem som drabbats. Med 26 villainbrott i höst jämfört med förra höstens 11 samtidigt som det endast anmälts 3 lägenhetsinbrott i höst jämfört med förra årets 15 är förändringen tydlig. 

Eftersom vårt polisområde innefattar både Upplands-Bro och Järfälla är en jämförelse de två grannkommunerna emellan relevant. Järfälla har i och för sig ungefär tre gånger större befolkning än Upplands-Bro, så att jämföra siffrorna rakt av är ointressant. Däremot kan man kika på trender och procentuella förändringar för att få en bild av vad som skiljer alternativt är jämförbart de två kommunerna emellan.



I Upplands-Bro har villainbrotten ökat med drygt 40% medan lägenhetsinbrotten minskat med drygt 60%. Det ger oss exakt lika många anmälda bostadsinbrott, 39 stycken både 2016 0ch 2017. För Järfällas del är det värre. Inbrottstatistiken visar att det är en mycket negativ trend man är inne i: villainbrotten har ökat med drygt 75% i höst jämfört med hösten 2016 och lägenhetsinbrotten med drygt 40%. Sett till totalsiffran anmäldes 143 inbrott i Järfälla under hösten 2017 mot förra höstens 82. Och när det gäller övriga brottstyper som ingår i jämförelsen ser det inte riktgit, men nästan lika deppigt ut i grannkommunen.

-Siffrorna är obarmhärtiga vad gäller Järfälla, där vi ser en ökning av samtliga tillgreppsbrott. Siffrorna för Upplands-Bro är i stort sett lika mot föregående år, förutom när det gäller bostadsinbrotten i Kungsängen där vi sett en ökning nu i höst, med motsvarande minskande siffror i Bro. Gemensamt för de flesta angreppen är att de skett i skymda lägen och mot fönster eller altandörrar som ofta brutits. Vi ser även många brutna entrédörrar i lägenheter, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro som sammanställt höstens siffror.

Han berättar vidare att man sett mycket positiva resultat i området Berghem i Järfälla vad gäller bostadsinbrotten. Där har man testat DNA-märkning och även skyltat tydligt att man gjort detta, och där har inbrotten, tvärtemot i övriga Järfälla, minskat.

I Håbo rapporteras det just nu om en inbrottsvåg. Där är tillvägagångssättet detsamma som det vanligast förekommande här i upplands-Bro, det vill säga brutna altandörrar alternativt fönster på en skymd baksida. Se Bålstabladet för mer info.