Med kameran i högsta hugg


Karin Sidén 2017-12-01

Nära, nära. Med kort skärpedjup blir en närbild mer spännande.
Bild:Per-Ola Björn
Nära, nära. Med kort skärpedjup blir en närbild mer spännande.

Just nu pågår fotoutställningen Naturen i fokus i Konstkuben i Brohuset. Det är Bro-bon Per-Ola Björn som ställer ut djur och naturbilder, både från närområdet och från platser längre bort.

Per-Ola Björn är en amatörfotograf med ett brinnande intresse för bild och bildkomposition och hans bilder kan du mycket väl ha haft uppsatta på väggen därhemma utan att veta om det. Kommunens Miljöalmanacka som delas ut till hushållens varje år har nämligen innehållit både en och flera av Per-Olas fotografier genom åren.

Bro-bon Per-Ola Björn går sällan hemifrån utan sin kamera. Det stora intresset för fotografi startade redan i tonåren och sedan dess har det fortsatt.

-Mitt fotointresse kom tidigt och jag har fotat, filmat och framkallat (själv) sedan de tidiga tonåren. Dock mindre intensivt under småbarnsåren, då kameran mest användes till att avbilda barn, familj och sammankomster. Men när barnen blev äldre skiftade motiven över mot natur och djur igen, precis som tidigare. Jag har alltid haft ett stort naturintresse och även engagerat mig i naturskydds- och miljöfrågor. Med kamerans hjälp kan jag fånga och förmedla skönheten och mångfalden i naturen och vår omgivning, något jag tror är viktigt för att få människor att se och känna vördnad för allt det fantastiska vi har runt omkring oss, säger Per-Ola Björn som menar att det ofta är mer effektivt att väcka vördnad och intresse än att komma med pekpinnar och ”negativ information" av typen ”se hur illa det kan bli om…..

Per-Ola Björn.
Bild:Privat
Per-Ola Björn.

Han fotar mest i kommunen men också på andra platser. Hemma i trädgården finns så klart både blommande buskar för fjärilar och humlor på sommaren och fågelbord med mat för hungriga småfåglar på vintern. Med hjälp av diverse tekniska prylar går det enkelt att rigga kameran så att man inte stör djur och fåglar utan kan komma riktigt nära inpå även fast man är en bit bort.

-Merparten av bilderna jag tar är planerade och kan få ta lite tid att göra. Jag tar sällan action-bilder, i alla fall inte oplanerade. Och sedan jobbar jag vidare med bilderna i datorn. Dagens teknik, med digitalkameran och spännande redigeringsprogram, har verkligen förändrat och förbättrat fotograferingen. Med teknikens hjälp går det att få liv och djup i bilder, på ett sätt som inte riktigt var möjligt tidigare.

Alla har nog någon gång varit med om den snopna känslan när man tittar på fotografier från den fantastiska alpresan eller vandringen i ett böljande landskap. Platt, ganska intetsägande på bilden - halsbrytande vackert i verkligheten. Eller släktbilderna från julfirandet där så gott som alla har lysande röda blixtögon... Med lite handpåläggning efteråt kan man enkelt styra upp det så att det färdiga alstret är mer presentabelt. Per-Ola tycker att man även som hobbyfotograf bör ägna bilderna lite uppmärksamhet efter klicket också.

Kungsängsliljor.
Bild:Per-Ola Björn
Kungsängsliljor.

-Först och främst och allra viktigast: Ladda in bilderna i datorn! Men nästan lika viktigt är att rensa och sortera! Släng alla bilder du inte är nöjd med. Det finns ingen anledning att spara en massa halvdåliga och dåliga bilder som bara tar plats i datorn och skymmer de bra bilderna, menar Per-Ola. Han fortsätter:

-När du har rensat och bara har de bästa bilderna kvar kan du gärna ge dem lite uppmärksamhet också. Ta bort eventuella skavanker såsom röda ögon eller en missprydande finne. Att ta bort en finne eller ett tillfälligt sår tycker jag inte är att förvanska en bild. Om man däremot börjar fippla med födelsemärken, dubbelhakor eller en piercing i näsan, då är det något annat. Spar bilderna i ett system som du känner dig bekväm med och som gör att du lätt hittar de bilder du söker. Och se till att du har minst en back up (inte på samma hårddisk!) eftersom förlorade bilder inte går att återskapa.

Utställningen i Konstkuben invigdes för ett par veckor sedan och pågår till och med den 10 december. Den heter passande nog Naturen i fokus och är ett fint axplock ur Per-Olas digra fotobank.

Sommarfjäril på prästkrage.
Bild:Per-Ola Björn
Sommarfjäril på prästkrage.

En hushumla som letar föda. Per-Ola berättar att det finns tjugotalet humlearter i Mellansverige, varav hushumlan är en utav dem. Under en sommardag i somras hade P-O besök av åtta olika arter hemma i trädgården i Bro. 
Bild:Per-Ola Björn
En hushumla som letar föda. Per-Ola berättar att det finns tjugotalet humlearter i Mellansverige, varav hushumlan är en utav dem. Under en sommardag i somras hade P-O besök av åtta olika arter hemma i trädgården i Bro. 

Bild:Per-Ola Björn