Bedrägerivarning - mannen säger sig ska utföra brandinspektion


Karin Sidén 2018-04-20

Sätten att lura sig in i människors bostäder är många, vissa mer uppfinningsrika och välgenomtänkta än andra. De senaste dagarna har en person som säger sig ska utföra brandinspektion i lägenheten knackat på hemma hos boende i Tibbleområdet. Polisen har fått in flera samtal från personer som känt att något inte stämmer. 

-Det är verkligen uselt att utnyttja människors välvilja och godtrogenhet. Grannar och familjemedlemmar måste hjälpa sina äldre att kunna avvisa en här typen av bedragare. Påminn om att den de släpper in alltid ska legitimera sig och alltid kunna visa på vilken uppdragsgivare de har, oavsett om det är brandkåren eller hemtjänst. Och är de det minsta osäkra ska man be dem att återkomma senare när man inte är ensam, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.

Tomas Wrådhe, distriktschef på Attunda Bro och Knivsta, vill varna allmänheten för den här typen av bedrägeriförsök.

-Det stämmer att vi gör hembesök och knackar dörr ibland i vårt förebyggande arbete, men då har vi föraviserat våra besök flera dagar i förväg och vi kommer alltid i våra uniformer och med tydliga identifikationer. Vanligtvis går vi inte heller in utan står kvar i dörröppningen och dessutom kommer vi i någon av våra brandbilar så att det ska bli ännu tydligare att det är vi. Vad vi förstått så har en civilklädd man utgett sig för att göra brandinspektioner för att på så sätt få tillträde till företrädesvis ensamboendes bostäder. Det känns oseriöst och vi vill varna allmänheten så att ingen råkar illa ut, säger Tomas Wrådhe.