De är Årets Sparbanken i Enköping-stipendiater


Karin Sidén 2018-05-22

Arkivbild. Stipendiaterna 2017 var: &Aring;rets Förening - Bro IK. <br />&Aring;rets Ungdomsledare - Kungsängens SK's Simon Andersson och &Aring;sa Leek.
Bild:Karin Sidén / Tommy Sidén
Arkivbild. Stipendiaterna 2017 var: Årets Förening - Bro IK.
Årets Ungdomsledare - Kungsängens SK's Simon Andersson och Åsa Leek.


På lördag delar Sparbanken i Enköping ut sina stipendier till några av kommunens duktiga föreningar och ungdomsledare. Nytt för i år är att Sparbanken presenterar vinnarna redan idag, flera dagar innan stipendieutdelningen som kommer att ske på scenen under Kungsfesten nu på lördag.
 
-Vi delar varje år ut stipendier till Årets Förening och till Årets Ungdomsledare och det gör vi för att vi anser att ungdomsidrotten och kommunens föreningar gör ett enormt viktigt arbete i att bygga gemenskap och stärka samhället. Vi tror att många fler skulle komma för att visa sin uppskattning till stipendiaterna om man vet i förväg vilka det är så därför testar vi något nytt i år, säger Henrik Roempke som är kontorschef på bankens Kungsängenkontor.

Nu på lördag är det dags för Kungsfesten, den mycket uppskattade familjefesten som anordnas varje vår. Scenunderhållning, marknadsknallar och massor med aktiviteter blir det, precis som det brukar vara. Årets dragplåster på scenen är artisten Mendez.
 
Som traditionen bjuder kommer det också att bli stipendieutdelning till några av kommunens många föreningar. Magnus Bromark som är VD på Sparbanken i Enköping förklarar hur banken resonerar:
 
-Från helikopterperspektivet byggs ett bra samhälle till en betydande del av bra föreningar med tydlig ungdomsinriktning. En bra ungdomsverksamhet byggs av genuint bra ungdomsledare som erbjuder våra ungdomar möjlighet till en meningsfull, stimulerande och kanske även utmanande fritid. Vi är en lokal bank, med starka band till de tre orter vi finns på och vi vill aktivt göra skillnad. Stipendierna är ett sätt.

Totalt delar banken årligen ut 330 000 kronor i stipendier, lika fördelat till Enköping, Håbo och Upplands-Bro. Av de 110 000 kronor som är vår kommuns stipendiesumma kommer 80 000 kronor att delas ut på lördag. 20 000 kronor tilldelas Årets Förening, medan 30 000 tilldelas årets ungdomsledare, och 30 000 till deras föreningar i utvecklingsstipendium för att de ska fortsätta att satsa på bra ledare. I år är det tre ungdomsledare som prisas, men det kan variera.
 
-Årets förening är en ganska ung förening, med bara fem år på nacken, men med en fantastisk tillväxt: Upplands-Bro Broncos. Årets ungdomsledare kommer från tre sporter, men två föreningar. Dalir Barzo är tränare i FUBB (Föreningen Upplands-Bro Basket). Anna Johansson och Daniel Roos är båda ledare inom Bro IK men tillhör två olika, väldigt olika till och med, idrotter. Anna är ungdomsledare inom boxning medan Daniel är tränare i fotboll. Alla tre gör ett fantastiskt viktigt och bra arbete och det är roligt att vi kan visa vår uppskattning på det här sättet.
Observera att årets Kungsfest kommer att hållas på Kungsängens IP eftersom torget i Kungsängen just nu byggs om.