Unga röster hörs i Almedalen


Karin Sidén 2018-07-01

Lihini <span>Wijesinghe </span>tillsammans med Annika Strandhäll, Socialminister, under Almedalsveckan 2017.
Bild:Fler Unga
Lihini Wijesinghe tillsammans med Annika Strandhäll, Socialminister, under Almedalsveckan 2017.

På söndag drar Almedals-veckan igång. En vecka fylld med politik, makt, framtidsvisioner och seminarier. Almedalen är central i den svenska politiken, för näringslivet och för civilsamhället. För Kungsängen-bon Lihini Wijesinghe blir det tredje gången hon närvarar och hon vet vad hon har att vänta.

-Det är en galet intensiv vecka. Dagarna fyllda med seminarier, mingel och walk-and-talks. Det är oerhört lärorikt och inspirerande, men efteråt är man helt slut. Så många intryck, så mycket ny kunskap och nya erfarenheter. Har man aldrig varit här går det inte att förstå hur speciellt det är!

Lihini åker till Almedalen i egenskap av ordförande i den politiskt obundna föreningen Fler Unga. Föreningen vill göra ungas röster hörda samtidigt som de vill få fler unga att göra något med sitt engagemang. I år är Fler Ungas delegation rekordstor: 32 deltagare från hela landet.

-Min erfarenhet är att engagemanget är stort hos unga, däremot är man kanske inte organiserade - men det är ju en annan sak. Vi är politiskt obundna och vårt mål är att få unga att vilja och våga ta plats i samhällsdebatten och att få politikerna att prata med oss och inte om oss.

Lihini Wijesinghe från Kungsängen är en ung tjej med ett brinnande engagemang. I egenskap av ordförande i föreningen Fler Unga åkte hon natten mot lördagen till Visby tillsammans med trettiotalet andra unga. 

-De allra flesta politiska frågorna rör unga, men istället för att prata med oss pratar man om oss. Föreningen Fler Unga jobbar stenhårt för att fler unga röster ska höras i debatten och för att få etablissemanget att förstå att ungdomar visst är engagerade. Min erfarenhet är att engagemanget är stort hos unga, däremot är man kanske inte organiserade - men det är ju en annan sak. På bara fyra år har föreningen gjort ett avtryck i Almedalen och det är något vi kommer att fortsätta göra.

Att göra ungas röster hörda i det höga samhällsbruset och att få unga att vilja och våga engagera sig i enskilda frågor eller politiskt är viktigt och en förutsättning för demokratins fortlevnad.

-Det finns hos många ett felaktigt antagande att unga inte är engagerade eller intresserade av framtidsfrågor och politik. Missförståndet grundar sig sannolikt i att allt färre unga är organiserade, till exempel i de politiska ungdomspartierna, men att inte vara organiserad är inte samma sak som att vara ointresserad. Fler Unga gör det möjligt för unga människor från hela landet och från olika bakgrund att uppleva Almedalen och att hitta vad just de brinner för.

Lihini brinner för unga och ungas möjlighet att göra sin röst hörd. Det här blir hennes tredje Almedalsvecka.<br />
Bild:Fler Unga
Lihini brinner för unga och ungas möjlighet att göra sin röst hörd. Det här blir hennes tredje Almedalsvecka.


Lihini berättar att Fler Unga i år kommer att resa med en delegation om 32 personer: styrelsemedlemmar, ett antal faddrar och en stor grupp förstagångsåkare.

Deltagarna ansökte redan i vintras om att få åka med och sedan dess har man haft en urvalsprocess, liknande den som sker vid en anställning, för att hitta rätt personer. 

-Jag läser till personalvetare på Stockholms Universitet, något som jag har haft stor nytta av i urvalsprocessen. Vi vill ha en mix av bakgrunder, tidigare erfarenheter och intressen. Gruppen ska vara dynamisk på det sättet eftersom det ger så mycket mer. Vår yngsta deltagare är 16 och den äldsta är 24. Vi har många förstagångsåkare men också några som varit med förr som kan dela med sig av sina erfarenheter och stötta dem som inte upplevt Almedalen tidigare.

Lihini förklarar:

-Det kan vara överväldigande för förstagångsbesökaren. Det är oerhört lärorikt och inspirerande, men också svårt att värja sig mot. Efteråt är man helt slut. Så många intryck, så mycket ny kunskap och nya erfarenheter. Har man aldrig varit här går det inte att förstå hur speciellt det är! Därför spelar faddrarna en viktig roll i att göra Almedalsupplevelsen så bra och lärorik som möjligt.  

Att delta i Almedalsveckan kostar storkovan. Att hålla ett en-timmes seminarium kan lätt kosta 50 000 kronor eller mer. Att hyra en lägenhet lika mycket. För en ideell förening är det fantasisummor det rör sig om och man jobbar hårt för att möjliggöra sin närvaro. I år har man fått möjligheten att låna ett tält för en timmes seminarium, något som så klart är guld värt.

-Det är New Republic som är så generösa, och vi kommer att göra vårt bästa för att ta till vara på den här chansen. Vi kommer låta ungdomsförbunden diskutera försvarsfrågan under vårt seminarium eftersom vi tycker att det är en fråga som ungdomars röster generellt inte hörs i.

För en ung person, kanske med studiemedel eller med timanställning, kan deltagandet i en Almedalsvecka te sig som ouppnåelig. De ekonomiska förutsättningarna finns helt enkelt inte. 

-Almedalsveckan är hysteriskt dyr och utestänger många, men vi anser att det är jätteviktigt att alla samhällsgrupper finns representerade och att samhället återspeglas även där. Vi har lyckats sätta ihop ett paket som gör att de allra flesta har råd att följa med. Det innebär naturligtvis en del uppoffringar vad gäller komforten. Till exempel tar vi nattfärjan eftersom den är billigare. Vi bor i en bygdegård där vi sover på egna medtagna luftmadrasser och så vidare. Men för oss är det viktigt att ingen utestängs på grund av ekonomin.

Fler Unga gör avtryck i Almedalen. Deras delegation är mycket aktiva på sociala medier och de närvarar på ett stort antal seminarier under veckan.
Bild:Fler Unga
Fler Unga gör avtryck i Almedalen. Deras delegation är mycket aktiva på sociala medier och de närvarar på ett stort antal seminarier under veckan.

Fler Unga gör avtryck runt om i Almedalen, på seminarier och i sociala medier. Så fort seminarieprogrammet är spikat hör man av sig till alla föredragshållare och frågar om ungas röster kan få höras i paneldebatten på något vis. Man erbjuder sitt eget deltagande men även andra ungdomsorganisationers. På frågan om hur stort gensvaret är dröjer det en stund innan Lihini svarar:

-Några tackar ja och är glada för att vi frågat, andra tackar för erbjudandet men tackar nej tack med hänvisning till att programmet redan är spikat. Men det är inte alla som svarar. Långt ifrån. Men vi sprider ut oss på seminarierna och ställer frågor på plats och gör vår närvaro känd. De senaste åren har vi varit den mest aktiva gruppen i sociala medier och där ser vi att vi når fram på ett bra sätt. Vi har fått flera toppolitiker att lyssna och vi fortsätter med det arbetet.

-Att det är valår kommer självklart att märkas av under veckan. Vi som förening är politiskt obundna och våra deltagare är inte medlemmar i något politiskt parti. Många vet inte alls vad de ska rösta på i september, men jag skulle vara förvånad om inte de flesta kommer att ha bildat sig en uppfattning när veckan går mot sitt slut. Möjligheten att prata direkt med politikerna, att höra dem live och att delta aktivt i debatten har en förmåga att få även den som inte är politiskt engagerad att få upp ögonen för vad man kan åstadkomma. Det är en häftig process att vara med i. 

Lihini är uppvuxen i Bålsta och flyttade till Upplands-Bro för tre år sedan. Engagemanget i Fler Unga är ingen slump. Engagerad och stark i sin övertygelse till allas lika rätt till att göra sin röst hörd har hon varit sedan barnsben.

-Ungdomsrådet i Håbo var starten, men sedan har jag suttit med i elevkåren och varit engagerad i ett antal organisationer och styrelser. Jag startade en blogg om böcker och läsning som tonåring som snabbt blev en av de mest lästa bok-bloggarna och fick därigenom en del fina uppdrag. När jag för fyra år sedan fick höra om den nystartade föreningen Fler Unga ville jag så gärna få följa med till Almedalen att jag bestämde mig för att kliva in i styrelsen med en gång - för som styrelsemedlem visste jag att jag skulle få åka! Jag har haft lite olika styrelseuppdrag sedan dess och är numera ordförande vilket är en stor ära.

Visby och Almedalen är Sveriges epicentrum under Almedalsveckan. Den ideella föreningen Fler Unga är i år på plats för femte gången.
Bild:Fler Unga
Visby och Almedalen är Sveriges epicentrum under Almedalsveckan. Den ideella föreningen Fler Unga är i år på plats för femte gången.